DRUGI SABOR JADRANSKIH DUPINA

December 18, 2006 @ 7:34 pm

OVO JE ISTINITA PRIČA KOJA ĆE SE DOGODITI 2012. godine!

1. KEMIJA, SIRUP, JADRANKO I ČEŠKA OBITELJ POBORSKY
Negdje u unutrašnjosti Istre, nekih dvadesetak kilometara od mora, nalazi se trošna kamena kućica zagrebačke obitelji Reiner. Stari Reiner kupio je ovo zdanje prije petnaest godina, no uskoro je propao u materijalno-financijskom smislu, pa nije imao sredstava da bilo što učini s kućicom I njezinom okolinom, tako da ona sada izgleda beskrajno loše. Oko nje je gomila korova I raslinja u kojem žive zmije, škorpioni, skakavci I ostali gadovi, a u njoj trenutno ljetuje sin starog Reinera, poznat po nadimku Kemija. S Kemijom su na ljetovanju njegova dva prijatelja, Sirup I Jadranko, no o njima nešto kasnije… Kemija je u kućici složio improvizirani kemijski laboratorij za proizvodnju najnovije I nikad vidjene droge, s kojom će se nevjerojatno obogatiti.

Ulazimo u kućicu! Dimi se iz silnih epruveta, čuje se zvuk ključanja, a Kemija hoda oko epruveta. Nervozan je, pogledava na sat, popravlja svoju bijelu kutu. Uskoro se začuje alarm, koji neodoljivo podsjeća na zvuk uzbune s podmornice. Napitak je gotov! Kemija uzima epruvetu I nalije malu količinu tekućine u čašu, prekriži se katolički, te ispije spomenutu tekućinu. Kemija čeka da ga najnovija I nikad vidjena droga pukne, a kad se niti nakon dva sata ništa ne dogodi, Kemija se poprilično razljuti I snažno baci čašu na pod. Čaša se, naravno, razbije.

Obitelj Poborsky, po čijem prezimenu nije teško zaključiti da dolazi iz Češke, ne zbog samog prezimena, već zbog činjenice da isto prezime nosi I jedan od najpoznatijih čeških nogometaša, provodi godišnji odmor na Jadranu, točnije rečeno u Istri, a još točnije rečeno u Rovinju, dvadesetak kilometara jugozapadno od trošne kućice Kemijinog oca. Članova obitelji je šest – otac, majka, sin, kćerka, mladja kćerka, te očeva sestra – dakle, tetka djece! Obitelj Poborsky trenutno šeće uskom rovinjskom ulicom, naoružana stvarima koje nedvojbeno asociraju da se obitelj vraća s plaže. Otac jednom rukom bilježi stvarnost foto aparatom, dok drugom rukom radi istu stvar, no s video kamerom! Vrlo je spretan, te izaziva divljenje svoje obitelji, a posebice djece. Idilu češke obitelji Poborsky prekida najmladja kćerka, Jana, kad padne na pod, kao pokošena, te ispusti zapomagajući krik, držeći se rukama za trbuh.

- Gladnaaaaaaa saaaaaaaam!!!!! – urlikne Jana.

Odmah potom, starija kćerka Olga padne na pod, a kako je duplo starija od svoje sestre Jane, ispusti I duplo jači krik. Ne prodju niti dvije sekunde, a ista se stvar dogodi sa sinom Patrikom. Patrik je duplo stariji od Olge, pa je njegov krik I duplo jači od njezinog. S obzirom da je Patrik muškog spola, krik poprimi još I dodatni intenzitet. Otac se panično osvrne oko sebe, a nedugo zatim panika nestaje, jer je u daljini uočio konobu! Nije ga toliko razveselila činjenica postojanje konobe u neposrednoj blizini, već njezino ime, koje je doista privlačno I orginalno – „Najjeftinija konoba u galaksiji“.

Obitelj Poborsky sjedi za stolom „Najjeftinije konobe u galaksiji“. Jana, Olga I Patrik su iznemogli, blijedi, na rubu dehidriranosti. Brkati konobar donosi pola litre mineralne vode I šest čaša. Otac pravedno rasporedi sadržaj boce u čaše – svakom nešto manje od decilitra! Kad iznemogla Jana krene piti iz svoje čaše, s tendencijom da to učini na eks, otac je zaustavi I ukori:

- Jano, kćeri moja najmladja… Uskoro će stići ribe I krumpiri, a poslije njih ćeš biti žedna! Sada se malo smiri I uštedi vodu, kako bi je popila nakon što pojedeš ribu I krumpire. Voda je izvor života!

Brkati konobar se vraća za stol, noseći ribu I krumpire. Radi se o porciji papalina, kojih je otprilike petnaestak na plastičnom tanjuru, no zato je tu gotovo dvostruko više krumpira u obliku pomfrita, takodjer na plastičnom tanjuru. Na svakom je tanjuru po šest čačkalica. Otac se obraća obitelji:

- Molim vas da ne jedete riblje glave. Jedan prijatelj mog prijatelja to je učinio prije par godina. Nekoliko dana poslije je umro!

Kreće gozba obitelji Poborsky! Svi pažljivo skidaju glave s papalina. Dok otac jede, još jednom proučava cjenik onoga što je naručio. Evo kakve su cijene u „Najjeftinijoj konobi u galaksiji“:

papaline – 8 kn
pomfrit – 6 kn
mineralna (pola litre) – 5 kn

- Pa I nije baš jeftino… - reče sumnjičavo otac.

Situaciju za stolom obitelji Poborsky promatraju dva mladića iz Zagreba, Jadranko I Sirup, dok ispijaju tko zna koje Guiness pivo. Dečki su podjednako pripiti. Jadranko zapali cigaretu, crni Davidoff, pa pogleda u Sirupa:

– Jesi čuo za one Poljake koji su uspjeli prešverati tri kokoši u autu? Bili petnaest dana kod frendice od mojih straraca na moru, na gornjem katu. Svaki peti dan prikolju kokoš I onda je pet dana žderu! A?
- Zakon! Ajmo još po pivo. Ajmo se razvalit od alkohola! Možda nam padne na pamet kak da se obogatimo! – reče Sirup I pozove brkatog konobara.

Sigurno ste primjetili riječi Guiness I crni Davidoff u tekstu iznad! Jadranko I Sirup su tipični Hrvati – nemaju I ne mogu! No, svejedno, premda I makar – ima se za skupo pivo I još skuplje cigare!

Obitelj Poborsky završila je s objedom, te sada slasno ispija mineralnu vodu, kako bi utažili žedj prouzrokovana slanom ribom I slanim krumpirima. Na tanjuru na kojem nekoć bijahu papaline, ostalo je petnaestak glavi pojedenih riba. Otac pozove brkatog konobara, te zatraži račun, a ostatku obitelji kaže da polako krenu kućama, na onu foru: „stići ću vas već…“ Obitelj odlazi, otac ih prati pogledom, a dok zamaknu iza prvog ugla, on halapljivo I s nevjerojatnom brzinom strpa onih petnaest glava malih papalina u usta I proguta ih, bez nepotrebnog žvakanja! Račun objeda obitelji Poborsky iznosi 19 kn, pa otac daje konobaru 20 kn, jer nažalost, novčanica od 19 kn ne postoji, a niti otac nema toliko kovanica. Otac pričeka brkatog konobara da mu donese još onu jednu kunu ostatka. Nju uredno pospremi u pretinac novčanika predvidjenom za kovani novac, ustane I napusti „Najjeftiniju konobu u galaksiji“.

Skoro će ponoć. Sirup I Jadranko sjede na istom mjestu na kojem smo ih ostavili prije pet sati, s tom razlikom da su sada peterostruko pijaniji. Vidi se da su obilno pojeli sira, pršuta I maslina, te platili peterostruko više od češke obitelji Poborsky. Alkohol je u njima probudio maštu. Pjevaju pjesme za koje možemo pretpostaviti da su ih izmislili na licu mjesta.

Na terasu „Najjeftinije konobe u galaksiji“ dolazi njihov prijatelj Kemija, s ogromnim jointom u ruci. Sjeda za njihov stol I pruži im joint. Kreće uništavanje lakom drogom. Kemija uzme ostatk pršuta I sira s tanjura, tako da na njemu ostanu samo dvije masline – crna I zelena. Potom iz džepa svoje jeftine košulje izvadi malu bočicu, koja neodoljivo podsjeća na bočicu za kapi for nos ili kapi za oči. Ponosno pokaže Sirupu I Jadranku:

- Dajem svakom po sto kuna ako probate ovo.
- Opako… A koji je to kurac?
- Nešto sam kemijao danas. Mene nije puklo, al možda vas bude.

Sirup I Jadranko zadovoljno otvore oči, više zbog činjenice da stvar možda puca, nego zbog onih sto kuna nagrade. Kemija polagano otvori bočicu, no onda se dogodi nešto vrloo neočekivano! Sirup na ulici primjeti policijsku ophodnju, krene panično gasiti joint, a Kemiji ispadne bočica čiji sadržaj iscuri na tanjur, po crnoj I zelenoj maslini. Dvojica policajaca ih pogledaju, a dečki naprave onaj najgluplji prvoloptaški potez – počnu nevino fućkati neku poznatu melodiju gledajući u nebo, tako da nadmudre dečke u plavom koji produže ulicom. Kemija je nesretan jer je njegova tekućina nepovratno izgubljena na tanjuru sa crnom I zelenom maslinom.

- Ma boli te, smućkat ćeš opet. – reče Sirup I pojede crnu maslinu.
- Ma da, budeš već… - reče Jadranko I pojede zelenu maslinu.
- Ne kužite… Nemam više love za sastojke. – tužan je Kemija.

Iznenada Jadranko ustane, potpuno je trijezan, svjež, odmoran, prepun pozitivne energije. Vikne brkatom konobaru:

- Pusti Motorhead!!!

Začuju se prvi taktovi megahita „Ace of Spades“ I Jadranko krene divljati terasom konobe. Njegova je energija doista nevjerojatna, ne samo zbog količine koju proizvodi, već I zbog svoje silne pozitivnosti. Na refrenu pjesme Jadranko može skočiti I do deset metara u vis, a kada imitira zračni solo savija se poput gume. Kemija ga gleda I ne može vjerovati što se dogadja, pa pogleda prema Sirupu, kako bi novonastalu situaciju prokomentirao s njim. No, Sirup se takodjer promijenio – gleda ispred sebe s osmijehom od uha do uha, dok su mu kapci napola zatvoreni. Takodjer uživa u hitu Motorheada, no na vrlo drugačiji način. Naime, njegova glava kima naprijed–nazad, otprilike četiri puta sporije nego što bi to treba činiti, obzirom na tempo I ritam kompozicije.

Oko devet sati ujutro situacija je ostala nepromijenjena. Još uvijek trešti ista pjesma, dok Jadranko skače poput Spidermana po terasi, a Sirup sjedi za stolom s istim onim pokretima glave, kao I smiješkom veličine Otranskih vrata. Kemija kljuca pokušavajući odbiti san. Pri jednom desetmetarskom skoku, točnije rečeno u njegovom zenitu, Jadranku se promijeni izraz lica I postane isti onakav kakav je I bio prije nego je pojeo zelenu maslinu. Krene padati s visine od deset metara I pri doskoku se poprilično razbije I ispusti bolni krik. Istovremeno, promijeni se izraz lica na Sirupovom licu I postane isti onakav prije nego je pojeo crnu maslinu. Sada obojica izgledaju kao da su se probudili iz predivnog sna, pogledaju se, pa istovremeno izuste:

- Jebote! Kako puca!

Kemija ih naizmjenice gleda, pa presretan zaključi:

- Zelena diže! Crna spušta! Jel dobro?
- Imaš još?
- Bit će, bit će… Dakle, stvar je u maslinama… To mi je falilo u formuli!!!

2. NARKOTURIZAM: ZELENA MASLINA DIŽE! CRNA MASLINA SPUŠTA!
Na ulaznim vratima piše: „Ured glavnog gazde za pitanja I probleme turizma“. Uskoro vidimo I prostoriju – doista spektakl od kiča I neukusa! Ribarske mreže po zidovima, luster u obliku hobotnice, tepih s imitacijom morskog dna, kutija za spise u obliku ribarskog čamca, da ne nabrajam više, jel mi se povraća…

Za radnim stolom sjedi glavni Gazda za pitanja I probleme turizma. Preko puta njega su Sirup, Jadranko I Kemija, pristojno odjeveni. Sastanak je u tijeku.

- Zelena diže, a crna spušta, kažete… - zaključi Gazda.

Kako je Jadranko verbalno najjači, on drži prezentaciju:

- Gospodine Gazda, razmislite… Ovako više ne može, pa mislim ovi Česi, Poljaci, Slovaci, Madjari, pa to ništa ne troši. Jučer smo ih vidjeli u „Najjeftinijoj konobi u galaksiji“. Gazda Brko je bio očajan, nemre se pokrit s njima… S narkoturizmom će nam ostavit će hrpu love. Oni!!! Osim toga, brzo će se pročuti vani za cijelu stvar. Pogledajte primjer Amsterdama. Zašto se I mi ne bi ugledali na razvijeni Zapad?
- Zapad, kažete…
- Da, Europska Unija I to… Možda nam se zbog svega vrate Englezi, Francuzi I Nijemci! Potrebno nam je, za početak, samo pet tisuća eura. S time ćemo proizvesti dovoljno tekućine za deset tisuća tona maslina… Možete sami izračunati koliko je to novaca. Dobit dijelimo na četiri dijela, 25 posto svakome.
- 25 posto, kažete… A odakle vam deset tisuća tona maslina?

Trojka s idejom se medjusobno pogleda. Sada više nemaju ideju. Sumnjičavi su, malko I prestrašeni. Jadranko I Kemija kimnu glavama Sirupu, u smislu „ti mu reci“. Sirup proguta knedlu:

- Mislili smo ih ukrast iz tvornice maslinovog ulja, prije nego što od maslina naprave maslinovo ulje!
- Iz tvornice, kažete…
- Da…

Gazda ustane, uključi ventilator koji umjesto klasičnog propelera na elisi, ima tri glave morskih pasa. Gazda naglasi:

- Krasti masline iz tvornice nije najbolja ideja. Zašto? Zato što je to kradja! Do maslina moramo doći legalnim putem! Kako? Treba napasti seljake maslinare, treba vratiti desetinu državi, kako je bilo u feudalizmu! Do pet poslijepodne promijenit ćemo zakon I već za koji dan imat ćemo deset tisuća tona maslina, a vama ću dati pet tisuća eura da proizvedete tekućinu! Eto…

Nije potrebno opisivati kolika je količina sreće na licima Sirupa, Jadranka I Kemije, dok se srdačno rukuju s Gazdom po obavljenom poslu. Naposlijetku im Gazda pruži vizitku I doda:

- Ovo je vizitka mog dobrog prijatelja I poslovnog partnera Jovana… Srbin je, ali dobro radi. Posjetite ga za tri sata u njegovoj marketinškoj agenciji. Zašto? Jer bez dobrog marketinga nema uspjeha! Ja ću mu sve objasniti I izložiti u pismu kojeg ću poslati kompjuterom! Danas se sve može preko kompjutera! Znate li vi koliki je internet?

Trojka naših prijatelja/glavnih junaka, pozitivno, te istovremeno kimne glavama. Internet je doista ogroman!

Velika zgrada na čijem se vrhu nalazi ime marketinške agencije: „Jovan I Sin Worldwide“. Na trećem katu upravo je završio sastanak Sirupa, Jadranka I Kemije s ljudima iz agencije. Pada srdačno rukovanje, kao I gomila ljubaznih kimanja glavama, uz neizbježne umjetne smiješkove. Gazda Jovan zaključuje:

- Gospodine Kemija, najbitniji input koji ste mi dali o ovom proizvodu jest da ubija apetit! To će biti osnovna vodilja naše kampanje.
- Kako vi kažete gospon Jovan. Vi znate najbolje.

Kad naša trojka napusti prostoriju, gazda Jovan upita svoju asistenticu:

- Šta reče Gazda? Koliki je budget za ovu reklamu?
- Sto tisuća eura.
- Spoji mi Lovca na telefon.

Uskoro se začuje glas producenta s druge strane. Vidimo ga u šumi s puškom kako lovi životinje.
- Zdravo prijatelju, Jovan ovdje. Imam neku reklamu, treba za dva dana biti gotova. Nije neki budget, ali snaći ćeš se ti.
- Koliki je budget?
- Pedeset somova.
- Snaći ću se.

Ostajemo s Lovcem u šumi koji zove redatelja:
- Čuj, imam neku žbuku… Trebalo bi već sutra snimati.
- Koji je budget?
- Ma ništa, petnaest tisuća eura.
- Požbukat ćemo nešto u jednom kadru na beti iz ruke bez rasvjete I pravih glumaca.
- Ma naravno, koliko para toliko muzike!
- Daj mi tri soma honorara I to je to!
- Nema problema.

Ostajemo s redateljem u njegovom stanu. On zove drugog, mnogo mladjeg redatelja, te mu se obrati:
- Bok, buraz, imam žbuku za tebe!
- Koliki je budget?
- Ma, ništa… Sedam somova!
- A nije nešto, ali zakopat ćemo!
- Daj mi soma I sve je na tebi!
- Može!

Laboratorij u trošnoj kućici kemijinog oca. Kemija mućka epruvete, dok mu Jadranko I Sirup asistiraju.

- Yo, upalit ću televizor! Sad će naša reklama! – reče Sirup, pa izgovoreno I učini.

Vidimo udarnu vijest na dnevniku. Ono što spiker izgovara, vidi se televizijskim snimkama:

- Prosvijedi maslinara I dalje se nastavljaju, od Savudrije do Cavtata. Maslinari su ogorčeni zbog desetine! Savez sindikata maslinara poslao je I protestno pismo Vladi, naslovljeno kao: „Ljudi, pa jeste li vi pukli? Pa ne živimo u srednjem vijeku!“ Vlada im odgovara pismom naslovljenom kao: „Sve se vraća sve se plaća!“ Reagirale su I nevladine udruge, no državni vrh odgovara kratko, jasno I jezgrovito: „Tako mora biti!“ U nekim mjestima u Dalmaciji izbili su I žestoki sukobi s policijom, a desetine maslinara je privedeno. Da li se ovo mora dogadjati u srcu turističke sezone I koliko je… Prekidamo program zbog važne reklame!

Reklama je vrijedjanje žbuke, gore od svih deterdženata, uložaka I pasti za zube zajedno! No, vidi iznenadjenja! U glavnoj je ulozi čovjek s početka priče – Čeh Poborsky, koji se obraća puku na češkom:

- Još do jučer smo se moja obitelj I ja osjećali loše na hrvatskom Jadranu! Sve nam je bilo skupo I bezperspektivno. Često smo mislili I na smrt! No, onda se, iznenada, sve promijenilo! Sasvim slučajno otkrili smo čarobne masline I naš se život u potpunosti promijenio, tako da se svi slažemo u stavu da ćemo se do kraja života vraćati na hrvatsko more! Po cijeni od samo jednog eura možete kupiti zelenu maslinu za vašu djecu. Pogledajte ih sada! (vidimo njegovo troje djece kako u mjestu skaču u moru, leteći desetke metara u vis, te kako padaju nazad, izvodeći različite nevjerojatne akrobacije u zraku s ludjačkim smijehom). Takodjer, po cijeni od jednog eura možete kupiti I crnu maslinu za sebe. Pogledajte sada nas! (vidimo oca Poborskog, njegovu ženu I sestru kako sjede na gumenim foteljama I plutaju morskom pučinom. Razvaljeni su kao što je Sirup bio, one revolucionarne noći u „Njjeftinijoj konobi u galaksiji“). Kamera se udaljava od obitelji Poborsky, dok spiker izgovara:

- Čarobna maslina! Čarobno ljetovanje! Od sutra na svim tržnicama, od Savudrije do Cavtata, po cijeni od samo jednog eura. I ne zaboravite, čarobna maslina ubija bilo kakvu volju za hranom I pićem!

Sirup, Jadranko I Kemija se zadovoljno pogledaju. Uspjeli su!

Već sljedećeg jutra stvorili su se ogromni redovi na jadranskim štandovima, kako bi turisti kupili čarobne masline. Nije niti čudno, jer samo te večeri reklama se na televizijskim postajama emitirala oko tri stotine puta, na radijskim oko tisuću puta. Tijekom dana izašli su oglasi u svim novinama I to na naslovnim stranicama, a diljem Jadrana postavljeno je oko sedam tisuća jumbo plakata. Najorginalniji vid reklamiranja maslina ipak se dogodio kad su dva vojna aviona ispisala reklamni slogan „Čarobna maslina ubija apetit!“. Masline su pucale, isprva češke, slovačke, poljske I madjarske turiste. Poslije su se pridružili Talijani, Slovenci, kao I neki domaći turisti, a Jadranom je zavladala kolektivna histerija. Stariji su kljucali razvaljeni po plažama, dok su mladji skakali morem – rekord je zabilježio stanoviti poljski tinejdžer koji je skočio 47 metara u zrak! O njemu je jedna poljska televizija snimila prilog za dnevnik. Poslije toga, došle su I ostale televizije, te snimale priloge o nesvakidašnjem dogadjaju u Hrvatskoj. Glas je došao I do Zapadne Europe, a nije mnogo prošlo dok se na našem moru nije pojavio CNN. Uskoro su se na Jadran počeli vraćati Englezi, Nijemci I Francuzi, a potrošnja maslina je premašila sva očekivanja. Od trošne kućice u kojoj su Sirup, Jadranko I Kemija počeli proizvodnju maslina koje pucaju, razvio se tajni laboratorij pod zemljom koji je zapošljavao preko dvije tisuće radnika, a naša trojka se toliko obogatila, da nisu niti znali da u svijetu postoji tolika količina novaca. Nakupovali su gomilu kuća na moru, vozne parkove, skupa odjela, jahte, a svaki je imao I svoj privatni avion. Otmjene kurve I kvalitetan kokain ne treba ni spominjati. U samo mjesec dana, Sirup, Jadranko I Kemija, došli su s totalnog dna na totalni vrh. Maslinari su se bunili još nekoliko dana, a onda su se povukli, jer im je dano obećanje za nekakvu naknadu od 0,001% od prodaje maslina. Naciji se vrlo brzo obratio I predsjednik sljedećim pohvalnim riječima:

- Vidite da I mi možemo. Da I mi imamo nevjerojatne mozgove. Samo nastavite tako I već sljedeće godine razjebat ćemo Španjolce, Grke I Talijane zajedno! Hehe!!! (zli smijeh)

I tako je Hrvatskom, nakon tisućljeća siromaštva, depresije I očaja, zavladala sreća, blagostanje I bogatstvo…

3. ČELIČANE NA OTOCIMA, POŽARI NA OBALI I SURFANJE NA JADRANU
Sljedeće godine…
Ispred najveće vile na Jadranu nalazi se najveći bazen jugoistočne Europe, a pokraj bazena sjede tri najbogatija gradjana Hrvatske. Njihovo ogromno bogatstvo uključuje i neke od okolnih država. Nije teško pogoditi kako je riječ o Sirupu, Jadranku I Kemiji. Oko njih su bijele pješčane kule, no nisu izgradjene od pijeska, nego od visoko kvalietnog kokaina. U bazenu se kupa dvadeset golih otmjenih kurvi, svih rasa, vjeroispovijesti I nacija, a jedna kurva ima I tri sise. Uokolo bazena hoda nekoliko služavki koje poslužuju ekipu perverznim koktelima, širokog spektara boja iz kojih se dimi. Kad malko bolje pogledamo u trojicu prijatelja možemo primjetiti da se Sirup operirao u crnca.

Sirup, Jadranko I Kemija se istovremeno okrenu iza sebe, jer začuju zvuk helikoptera koji se spušta na vilu. To je helikopter glavnog Gazde za pitanja I probleme turizma. Gazda izlazi iz helikoptera I mahne dečkima. Gazda izgleda zabrinuto…

Soba za sastanke u vili veličine je omanjeg sela. Za ogromnim stolom radijusa cca. 150 metara sjede Sirup, Jadranko, Kemija I Gazda. Gazda je izvadio hrpetinu papira, a trojka je spremna saslušati njegovo izlaganje. Kako je svaki od spomenute četvorke, medjusobno udaljen jedan od drugog za četvrtinu stola, tako ih konobar poslužuje brzim motorom marke Harley Davidson, a zbog takve udaljenosti ekipa će medjusobno komunicirati megafonima. Gazda posloži papire, pa uzme megafon:

- Drage kolege, situacija je toliko kritična da je postala alarmantna! Na našoj obali je dvadeset osam milijuna turista, a u ostatku Hrvatske još dodatnih deset milijuna. Dakle, to je trideset osam milijuna turista iz svih krajeva Europe, koji spavaju u parkovima, na klupama I drveću, u osobnim automobilima, kamp prikolicama I tegljačima, zatim na dječjim igralištima, u tvornicama, na smetlištima I da ne nabrajam dalje. Naši ljudi više ne mogu hodati od njih, previše je posla, rade ko crnci, I svi su jako bijesni! Narod traži rješenje! Ako nešto ne smislimo u sljedećih nekoliko dana, imat ćemo krizu, nerede, izgubit ćemo izbore – posljedice mogu biti katastrofalne!

Gazda posegne za čašom, pa tu svoju priliku ugleda Jadranko:

- Mogli ste se I bolje pripremiti! Pa toliko ste prošle godine zaradili od narkoturizma da ste ovakvo nešto mogli I očekivati! Država je mogla izgraditi par omanjih gradova na moru, podići umjetne otoke, a u krajnjoj liniji moglo se nešto napraviti I pod zemljom!
- Tako je! – sada I Sirup uzme megafon – Mogli ste, naprimjer, ljudima osigurati nekakve male letjelice, da uopće ne moraju hodati!
- A tko si ti? – upita Gazda.
- Pa Sirup!
- Kako si sada crnac?
- Operirao sam se prošle zime u Švicarskoj.
- Aha… - ova situacija Gazdi je vrlo nejasna, pa se on vrati na prvu temu - Znam ljudi, potpuno ste u pravu! Predvidjeli smo situaciju, nismo se pripremili, trebali smo ranije razmišljati o tome. Što da vam kažem nego da smo zatečeni I iznenadjeni.
- Pa ukinite narkoturizam I evo rješenja! Ja se neću buniti… – dodaje Kemija.
- Ni za živu glavu. Narkoturizam nam donsi 95% svih hrvatskih prihoda. To je ravno samoubojstvu! To bi bilo kao da ukinemmo novac! To je postao hrvatski brand! Poznati smo po njemu u svijetu kao I Etiopija po gladi! Nama samo treba da otjeramo cirka 20 milijuna stranih turista, tako da naši ljudi imaju mjesta za hodanje, prolazak I normalan život. Tu prije svega mislim da ljudi manje rade – pa nismo mi Japanci! Zato sam I došao, da nadjemo rješenje… - Gazda spusti megafon I pogleda u Jadranka, koji se dosjetio:
- Bacite atomske bombe na Rijeku I Split!
- Nemamo atomske bombe. A I da imamo – pobit ćemo naše ljude!
- Stavite otrov u vodovod!
- Nemoguće! Ponavljam još jednom, pobit ćemo I naše ljude! – Gazda sada pogleda prema Sirupu, koji mu se odmah obrati pitanjem:
- Odakle je došlo najviše turista?
- Evo samo da nadjem papir… Dakle, situacija je sljedeća: Njemačka s Austrijom 27%, Velika Britanija 20%, Francuska 18%, Rusija 10%, Češka 7%, Italija 6%, Nizozemska takodjer, Poljska 4% itd.
- Objavite rat Njemačkoj, Britaniji, Francuskoj I Rusiji, pa će ovi odavde zbrisat!
- Kolega Sirup, znate da je to nemoguće. Njih je sto puta više I imaju bolje oružje!
- Pa mislim, toliko smo zaradili od narkoturizma da I mi možemo kupiti dobro oružje! Probajte još nagovoriti Amerikance, Arape I Kineze da stanu na našu stranu, pa ćemo ih razbit! Treba ići na blitzkrieg!
- Ljudi treba smisliti nešto što ne izgleda kao planirano, već da izgleda kao slučajno, kao da se naprimjer, dogodi potres… - Gazda spusti megafon. Negativno kima glavom. Zabrinut je.

Sirup ustaje sa stolca. Izgleda kao da se sjetio nečeg revolucionarnog:

- Ljudi! Kako smo glupi! Pa zapalimo obalu, podmetnimo ogroman požar, od Savudrije do Cavtata. Panika će zavladati! Zbrisat će svi! U medijima možemo sve dodatno preuveličati, šta ja znam… Prvi dan ogromnog požara izgorilo pola milijuna Engleza, medju ostalima princ Charles, te David Beckham I Victoria s djecom! Možemo na televiziji prikazati male Beckhamove od ugljena!
- Zanimljiva ideja – Gazda se konačno odobrovolji – Ali, ponukan iskustvom, moram naglasiti da se ipak bojim njezine učinkovitosti!

Sirup, Jadranko I Kemija sumnjičavo ga pogledaju, a Gazda nastavi izlaganje:

- Naime prije nekoliko dana buknuo je poprilično velik požar kod Primoštena I znate što se dogodilo? Prije nego što je vatrogascima uopće dojavljeno da krenu u akciju, strani turisti su se organizirali, te u roku od sedam minuta ugasili požar! Isti ludjaci još su isti dan očistili sav pepeo, sankcionirali štetu I posadili novo drveće!

Sada Kemija ustane. Izgleda kako se I on sjetio nečeg revolucionarnog, uzme megafon, te se obrati Gazdi:
- Koliko nam treba da izgradimo dvadeset čeličana?
- Pa koliko se ja razumijem u gradnju čeličana, cirka pola godine.
- Previše! A možemo li kupiti gotove čeličane?
- Hm… mogli bi probati u Bosni, tamo ionako ništa ne rade, stoje bezveze.
- Koliko nam treba da ih prebacimo ovamo?
- Pa koliko se ja razumijem u prebacivanje čeličana iz Bosne, cirka tri dana, možda četiri, ono… dok se s Bosancima dogovorimo oko cijene. Nego, kolega Kemija, čemu ta pitanja?
- Dragi gospodine Gazda, kako ne razumijete? Prebacimo dvadeset čeličana iz Bosne I postavimo ih na sve veće otoke: Krk, Rab, Pag, Cres, Lošinj, Kornati, Dugi Otok, Hvar, Brač, blablabla… Upogonimo ih I proizvodimo čelik, kojeg kasnije izvozimo, no nije u tome stvar! Stvar je da će otpad svake tvornice čelika nevjerojatno zagaditi more! Mi još dodatno možemo ispuštati neke gadne tvari u more… Po mojem predvidjanu, za nekoliko dana more će biti potpuno crno, nevjerojatno masno, poprilično ljepljivo, s ogromnom količinom najodvratnijih stvari na njegovoj površini! Ako to ne otjera turiste onda ne znam što će!

Gazda je vrlo zadovoljan idejom. Kima pozitivno I samo ga još nešto brine:

- A naši ljudi? A mediji? Kako ćemo objasniti ljudima zagadjenje? Što ćemo reći medijima?
- Osobno ću se potruditi da izmislim filter za čišćenje mora, a vi ćete mi nababaviti novac za projekt! – reče Kemija I prepusti riječ Jadranku:

- S medijima ćete lako! Samo im zaprijetite da ako napišu bilo što negativno o čeličanama, ukinut ćete im reklame za narkoturizam. Ionako svi žive od reklame za narkoturizam! Nitko nema hrabrosti to učiniti – izgubit će hrpu love.

- Tako je! Nitko nema muda u ovoj zemlji! – zadovoljno će Gazda – stvar treba okrenuti naopačke. Treba sazvati konferenciju za medije I objasniti im da su čeličane na Jadranu zapravo nevjerojatno dobra stvar za našu zemlju! Moja ekipa će već smisliti formu I sadržaj. I, dragi prijatelji, ništa danas nema bez marketinga, zato trebam Jovana da smisli kampanju za čelik!

- Mislim da smo pronašli rješenje – reče Sirup – ali, ja bih svejedno zapalio obalu, da budemo sigurni! Taj dan kada se svečano upogone sve čeličane I krenu s proizvodnjom, nekoliko kanadera trebalo bi zaliti benzinom obalu, od Savudrije do Cavtata. Poslije je dovoljno upaliti jednu šibicu!

Gazda zadovoljno kima glavom, jer ideja je potpuna I zaključena. Počinje pospremati papire u aktovku, a Jadranko ga upita:

- Nego, gospodine Gazda, jeste li za malo kurvi I kokaina?
- Naravno, mladiću. No, dajte mi pola sata vremena da kompjuterom pošaljem naše zaključke u svoj kabinet, te u „Jovan I Sin Worldwide“.

I tako je počeo dvodnevni tulum ispred najveće jadranske vile, na kojem je potrošeno oko deset kilograma kokaina, uz nebrojeno mnogo spolnih odnosa s otmjenim kurvama. U suton, drugog dana došlo je I vrijeme da razvaljena četvorka malko odmori, kao I da pogledaju televizijski program, kako bi vidjeli što su smislili ljudi iz Gazdinog kabineta, te carska marketinška agencijna, „Jovan I Sin Worldwide“.

Sirup pritišće dugme na daljinskom upravljač, a ispred vile se podiže gigantski LCD monitor, veličine 160 x 90 metara. Izranja poput monolita iz „Odiseje“. Uskoro se pojavljuje slika na monitoru. Predsjednik se obraća naciji iz svoje ljetne rezidencije:

- Dragi moji, kao što znate, u samo godinu dana, zahvaljujući šačici hrabrih I maštovitih ljudi I njihovom projektu narkoturizma, postali smo vodeća turistička zemlja u Europi. U samo godinu dana svrstali smo se bok uz bok s najbogatijim zemljama Europe. Ali, obećajem vam da nećemo stati! Osim turizma, osnažit ćemo I industriju I bit ćemo najjači! Već sljedeće godine razjebat ćemo Britance, Nijemce I Skandinavce! Trenutno razmatramo koju industrijsku granu trebamo ojačati! Laku noć.

Nakon predsjednikovog obraćanja naciji, krenu reklame. Prva je, naravno, proizvod agencije „Jovan I Sin Worldwide“, koja je, kao I obično vrijedjanje žbuke!

U kadrovima vidimo dokumentarno snimljene kadrove: Jumbo jet, Eiffelov toranj, najnoviji Mercedes, Brooklyn bridge, japanski brzi vlak, Zagrepčanka, Space shuttle… Tako traju ti, potpuno bezveze, nabacani kadrovi, uz neizbježnu, megaljigavu glazbu, a onda se u kadru pojavljuje klinka s plišanim grizlijem u ruci, te se nevjerojatno loše obrati kameri:
- Pitala sam tatu što povezuje sve ove stvari I on mi je rekao da je to čelik. Sada I ja znam da je u čeliku budućnost!
Tata sjeda pokraj nje, pomiluje je po kosi, pa se I on obrati kameri, još lošije nego ona:
- Tako je! Čelik nam je potreban koliko I voda! Proizvodimo čelik! Neka budućnost počne!
Potom se pojavi logotip – riječ čelik ispisana je preko cijelog ekrana, dok ženski glas izgovara slogan:
- Željezo se kuje dok je vruće!

Gazda pogleda Sirupa, Jadranka I Kemiju, te zaključi:
- Odlično!

Već sljedećeg dana Hrvatska je kupila od susjedne Bosne dvadeset čeličana. Tamo su ih rastavili na dijelove I s otprilike sedamdeset tisuća kamiona prebacili na hrvatske otoke, na kojima je počelo sastavljanje istih. Kao gljive poslije kiše nicale su „Čeličana Mljet“, „Čeličana Pag“, „Čeličana Kornati“, „Čeličana Korčula“… Najviši državni dužnosnici su ih otvarali, uz prisustvo mase oduševljenog domaćeg naroda, kojem je već bila skrenuta pozornost od problema 38 milijuna stranih turista, zbog kojih su previše radili I od kojih nisu mogli hodati. Glavni gazda za pitanja I probleme turizma bio je vrlo zadovoljan, jer je uspješno riješio problem. Sirup, Jadranko I Kemija nagradjeni su popriličnom količinom novaca, jer su, uvelike, svojim vrhunskim idejama I orginalnim zamislima, pomogli u iznalaženju rješenja.

No, onda je ideja krenula po zlu! U cijelosti prenosimo izvještaj kojeg je Gazda slao predsjedniku preko kompjutera, pa će vam biti jasna kronologija dogadjaja:

03:00 – s devet hrvatskih uzletišta upravo poleće osamnaest kanadera punjenih benzinom. U sljedeća četiri sata svaki kanader obavit će sedamnaest letova.
04:00 - sve ide po planu.
05:00 – sve ide po planu.
06:00 – sve ide po planu.
06:50 – obavljen I posljednji, 306. let kanadera.
07:00 – kompletna hrvatska obala je zalivena benzinom.
07:01 – turist iz Srbije, namjerno baca opušak u Savudriji. Vatrena stihija kreće na jug.
07:01 – turist iz Crne Gore namjerno baca opušak u Cavtatu. Vatrena stihija kreće na sjever.
07:05 – turisti na krajnjem sjeveru I na krajnjem jugu Jadrana pokušavaju bezuspješno ugasiti požar, a 17 ih napušta zemlju.
07:30 – vatrena stihija se spaja kod Zadra. Gori cijela obala. Turisti bezuspješno pokušavaju ugasiti požar I još ih 57 napušta zemlju.
07:45 – još 22 strana turista odlaze iz zemlje.
07:50 – sve je veći broj turista koji napuštaju zemlju.
07:55 – podiže se raspoloženje hrvatskog naroda, jer sve više stranih turista napušta zemlju. Još pet minuta do puštanja čeličana u pogon. Sve ide po planu.
07:58 – u samo 53 minute Hrvatsku napustilo preko 250 stranih turista. Situacija se razvija bolje I od najboljeg predvidjanja. Čekajte samo da pustimo čeličane u pogon!
08:00 – sinkrono u pogon puštamo 20 hrvatskih čeličana koje počinju s proizvodnjom.
08:05 – već se vide prve crne mrlje oko hrvatskih otoka.
08:15 – strani turisti zbunjeni zagadjenjem mora. U samo 75 minuta zemlju napustilio preko pet stotina stranih turista. Vatrena stihija diljem Jadrana bukti. Samo je još najuporniji turisti pokušavaju ugasiti. Crna mrlja sve je veća.
08:30 – iz nepoznatih razloga more je sve više valovito. Ne znam zašto. Pitat ću nekoga.
08:45 – valovi dostižu visinu I do tri metra. Nitko ne zna o čemu se radi.
09:00 – valovi dosegli visinu od deset metara. Zapljuskuju obalu I gase požar.
09:15 – valovi dosegli 15-metarsku visinu. Vatre je sve manje.
09:30 - ogromni valovi u potpunosti ugasili požar.
09:45 – oko pet stotina stranih turista vratilo se nazad na Jadran, s daskama za surfanje.
10:00 – izgleda da tvornice čelika zajednički proizvode nevjerojatnu energiju koja stvara 15 metarske valove. Sve više ljudi surfa na valovima. More je u potpunost crno.
10:15 – plan propao!

Na ogromnom monitoru veličine 160 x 90 metara, ispred vile vidimo reportažu Sky Newsa s histeričnom voditeljicom, uz dokumentarne snimke:

- I kad smo mislili da je narkoturizam kraj I vrhunac hrvatske maštovitosti, tog malobrojnog naroda na zapadu Balkana, oni su nas opet iznenadili! Osim što su na najvećim hrvatskim otocima izgradili čeličane I tako povećali svoju izvoznu moć, tvornice im donose I dodatnu zaradu u turizmu. Pogledajte iza mene – energija koju stvaraju tvornice proizvodi valove, I do dvadeset metara visine, tako da je hrvatska postala raj za surfere! Pored postojećih 38 milijuna turista iz Europe, u protekla dva dana u zemlju je ušlo još dvadesetak milijuna turista iz Amerike, Japana I Australije, tako da je mjesta za surfanje sve manje. Iako je more potpuno crno, masno I ljepljivo, to nikome ne smeta – turisti, posebice ovi europski, uživaju u blagodatima valova. Sve se to dogadja s minimalnom štetom – do ovog trenutka poginulo je samo 37 surfera! U svakom gradu I selu niknulo je stotine prodavaonica u kojem se može iznajmiti daska za surf, za samo deset eura po satu, tu je I ogromna količina novootvorenih škola surfanja, kao i salona za skidanje morske masti s tijela. Nikome ne smeta niti što valovi razbijaju zidine Dubrovnika. Sve je skupa doista nevjerojatno! Hoće li Hrvatska nakon ovih briljantnih poteza biti primljena u Europsku Uniju prije roka, hoće li se nakon svega razviti još više I stati rame uz rame s Japanom?

Sirup isključi monitor. Isti se spusti pod zemlju. Jadranko pogleda u Kemiju koji slegne ramenima I reče:

- Zajeb…

Zazvoni Kemijin mobitel. S druge strane čujemo histeričnog Gazdu:

- Jeboti pas mater I tebe I tvoje čeličane! Zajebo si sve! Hoću do sutra nacrte filtera za čišćenje mora!

4. PANIKA POD MOREM: DUPINSKA KUGA
Na dnu smo Jadranskog mora. Nalazimo se ispred gradjevine na kojoj piše „Opća dupinska bolnica - Split“. Prolazimo kroz hodnike bolnice – izgleda da je dupine poharala neka opaka boleština – ribe leže na nosilima, gužva je ogromna, sestre trče na sve strane, a doktori operiraju na licu mjesta.

Uskoro se nadjemo u jednoj sobi na čijem krevetu zatičemo dijete dupina, a pokraj kreveta uplakanu majku I zabrinutog oca. Otac se zove Ivica I po njegovim modnim detaljima možemo zaključiti da radi neki važan posao. S druge strane kreveta nalazi se noćni ormarić na kojem je akvarij s hrčkom. Akvarij je zatvoren staklom sa svih strana, a ispunjen je zrakom. Hrčak divlja po onom svom kolutu. U sobu upliva doktor Dupin, ujedno I ravnatelj bolnice. Majka ga upita plačnim glasom:

- Doktore hoće li preživjeti?
- Hoće, hoće! Mlad je… Umiru samo stariji od dvadeset godina. Koliko je vama?
- Petnaest.
- Dobro je… I vi ćete preživjeti ako vas bolest uhvati!

Otac Ivica namjesti kravatu pa upita doktora:

- Kako možete biti sigurni?
- Oh, pa to ste vi, gospodine ministre. – zbunjeno će doktor dupin - Danas sam operirao 32 dupina. Svi mladji od 20 godina su živi, a svi stariji umru - točno 77 minuta nakon operacije!
- Kad je naš mali operiran? – panično upita otac Ivica.

Doktor dupin uzima karton, potom pogleda na sat, mjeri, računa, zbraja, oduzima, pa zaključi: - Prije 76 minuta I 45 sekundi, 46, 47, 48…

Otac I majka se panično okrenu prema satu. Kreće najneugodnije odbrojavanje u njihovim životima. Deset, devet, osam, sedam…Nula! Otac I Majka okrenu se prema sinu koji izdahne. Majka zaurla, Otac pogleda prema doktoru, doktor se zbuni, proguta knedlu. Traje neko vrijeme neugodna situacija, majka se baci na nepomično tijelo pokojnog sina ridajući suze. No, gle čuda, sin se probudi iz mrtvih, zločesto se nasmije I reče:

- Šala! He, he!

Majka mu odvali šamarčinu. Sin se rasplače. Majka ga odmah primi u zagrljaj I počne ga tješiti. Otac Ivan kimne glavom u smislu „a jest mi sin budaletina“. Hrčak počne divljati po akvariju. Izgleda da mu nije baš najbolje. Majka panično progovara:

- Jao, zaboravili smo hrčku promijeniti zrak! – majka ustane I krene žurno prema kućnom ljubimcu. Uzima akvarij, pa požuri prema umivaoniku. Tamo iz slavine pusti zrak, pa počne mijenjati hrčku nečisti zrak… Ministar Ivica obrati se doktoru, vrlo ozbiljno:

- Možemo li popričati nakratko?

Ravnatelj bolnice I Ministar nalaze se u bolničkoj kancelariji. Ravnatelj uzima s police dupinsku rakiju, natoči svakom po 0,5 u čaše. Ministar sjedne pokraj ravnateljevog stola I zapali cigaru, te ponudi ravnatelja:

- Hoćete I vi jednu? Poslao mi je prijatelj s Kube.
- Ne, hvala, prestao sam pušiti.
- Doktore, možete li pretpostaviti koji je uzrok ove epidemije? Stvar je već zabrinjavajuća. Javili su mi kolege iz Slovenije I Crne Gore da su I tamo zabilježeni prvi slučajevi ove boleštine.
- A Bosna? Moji su iz Bosne!
- Nemam nikakve informacije za Bosnu.
- Doista ne znam što bih vam rekao, osim da ovakva bolest nije poznata u dupinskoj povijesti. Ovo je nešto sasvim novo. Vrlo sam začudjen. Pazite, bolest se širi nevjerojatnom brzinom, a nije zarazna! Taj podatak zadaje mi strašne glavobolje… U samo 24 sata 40 mrtvih… Kao da je nešto…
- Što? – zabrinuto će ministar.
- Nešto mi je palo napamet… Kao da je nešto u moru, nešto na što nismo otporni, nekakva strana tvar…
- Mislite možda na kemijsko oružje? Hm… tko bi nas napao? Jedino Talijani, ali to nije njihov stil… Pa oni nikada u povijesti nisu bili u ratu! Dobro, prije 400 godina htjeli su napasti sjever Afrike, ali su odustali. – zaključuje ministar, te dodaje – Dajte mi, molim vas, još malo te rakije.

Nalazimo se ispred zgrade na čijem ulazu piše „Dupinsko Ministarsto Napada“. Zgrada se nalazi u širokoj prometnoj ulici. Vidimo gomilu prolaznika koji užurbano plivaju, neki se voze u suvremenim vozilima, dok se drugi, siromašniji, voze u kočijama koje vuku sabljarke i morski psi. Hobotnice I rakovi sakupljaju smeće s poda, dok se djeca dupini zabavljaju igrajući se manjim ribama, koje su njihovi kućni ljubimci. U neposrednoj blizini zgrade ministarstva nalazi se I ogromna kino dvorana ispred koje je plakat za najnoviji blockbuster u žanru filma katastrofe: „Veliko isparavanje“ – na crtežu vidimo kako se ocean isušio, na razinu od dva metra. Pokraj plakata stoji dupin-kolporter s novinama u ruci I viče:

- Panika! Dupinski Vjesnik, hrvatsko izdanje, najnoviji broj! Panika! Još deset oboljelih u posljednjih tri sata. Panika! Ministarstvo bolesti još nema odgovor, a kamoli lijek! Panika! Bolest se proširila na okolne države! Panika I tamo!

Dupini su zbunjeni I uplašeni. Majke odvode djecu kućama… Ulazimo u kancelariju Ministra napada, kod Ivice smo, a on nervozno pliva oko stola, te podiže telefonsku slušalicu I obrati se sekretarici:

- Spoji me s ministrom bolesti.

Uskoro se s druge strane začuje dupin Darko, ministar bolesti:

- Reci, Ivica…
- Darko, imamo li što? Da nisu Srbi možda?
- Ne, stvar je još gora… Dolazi odozgo!
- Ljudi?
- Tako je! Da ne povjeruješ!
- Ali, Darko, pa oni su neinteligentni do beskraja! Koji će kurac oni pod vodom? Zašto bi nas napadali?
- Znam sve… Ali, mislim da ovo ne čine namjerno.
- Pa onda su još gluplji nego što sam mislio!

Ministar napada spusti slušalicu I zamisli se…

Izlazimo iz mora. Vidimo čeličane na hrvatskim otocima koje bjesomučno rade, potom preko crnih, masnih I ljepljivih morskih valova dolazimo do spaljene obale. Tamo vidimo nevjerojatnu količinu surfera koji uživaju u ovom fenomenalnom sportu. Uskoro se nadjemo ispred vile, gdje sjede Sirup, Jadranko I Kemija. Trojka se zabavlja na uobičajen način – kvalitetan kokain I vrhunske kurve!

Na vilu se spušta Gazdin helikopter. Trojka pretrne od straha, a to se posebno odnosi na Kemiju, jer ništa nije učinio po pitanju izrade nacrta filtera za čišćenje mora. No, sve se promijeni kad ekipa vidi nasmijanu Gazdinu pojavu. Gazda u ruci drži dasku za surf, a odjeven je u surferski kombinezon I potpuno je crn I masan od zagadjenog mora!

Sada smo u onoj preogromnoj prostoriji za sastanke, a ekipa sjedi na starim mjestima I dovikuju se megafonima. Gazda, zbog masnog tijela, stalno curi niz stolac. Obrati se ekipi sljedećim riječima:

- Jeste gledali Sky jučer, ha? Ha, jeste vidjeli? Zvao me I predsjednik, odmah nakon priloga. Kaže, čestitam – spojili ste ugodno s korisnim, a ja mu odgovaram: „Industrijski turizam“. On misli da je sve ispalo namjerno…

Kemija se zbuni:

- Gazda, ništa ne kužim. Pa cilj nam je bio otjerati strane turiste da smirimo naše ljude, jer nemaju gdje hodati I previše rade. Sad se turista nakotilo duplo više?
- Pa u tome I je stvar! Turisti ne izlaze iz mora 24 sata! Neprekidno surfaju I nikad ne spavaju – valjda su svi na zelenim maslinama. Naši su ljudi konačno zadovoljni. Momci, napravili smo pravu stvar! Mi smo ubojiti tandem!
- A zagadjenje? – upita Kemija
- Ma kakvo zagadjenje? Proizvodnja ne smije stati! Već smo prodali dvije tisuće tona čelika na Bliski istok!

5. DRUGI SABOR JADRANSKIH DUPINA
Sabor jadranskih dupina napravljen je po nacionalnom ključu! Broj zastupničkih mjesta recipročan je broju dupina svakog jadranskog naroda, pa neki tu instituciju nazivaju i „Ujedinjeni narodni Sabor jadranskih dupina“. Sveukupno, zastupničkih je mjesta sto (100), a mjesta su rasporedjena po jadranskim državama, odnosno prema broju dupina svake od njih, na sljedeći način:

Italija – 49
Slovenija – 5
Hrvatska – 23
BIH – 1
SCG – 9
Albanija – 13

Nalazimo se ispred zgrade Sabora koja se nalazi 150 km sjeverno od talijanskog grada Barija. Ispred zgrade zaustavljaju se blindirana dupinska vozila iz kojih izlaze saborski zastupnici s tjelohraniteljima. Možemo vidjeti kako su na krovovima ostalih zgrada postavljeni dupini-snajperisti. Osiguranje je doista na visokoj razini. Preko puta zgrade Sabora vidimo dupina – kolportera, koji strahovito panično viče:

- Dupinski Vjesnik, talijansko izdanje, najnoviji broj! Totalna panika! Nakon 766 godina ponovo sazvan Sabor jadranskih dupina! To znači da je totalna panika! Broj žrtava nepoznate bolesti povećava se iz sata u sat! Umro I prvi dupin mladji od dvadeset godina! Hoćemo li nestati kao vrsta? Da li su političari smislili rješenje da se izbjegne katastrofa?

Uskoro se nadjemo unutar zgrade Sabora. Ispred govornice dopliva predsjedavajući – to je albanski dupin Kurteši, s bijelom kapiciom na glavi. Pokraj govornice stoje dva oveća dupina u spitkama, oko čijih je tijela omotana crvena traka s natpisom „redar“. Ostale narodnosti dupina, takodjer prepoznajemo po modnim detaljima, a neke I po ponašanju: Talijani nam upadaju u oči jer su, svi odreda, odjeveni po posljednjoj modi, neprekidno pričaju I glasno se smiju, Slovenci na glavama imaju svoje planinarske kapice, Hrvati su konzervativni tradicionalisti i odjeveni su u narodne nošnje, ovaj iz Bosne je samo jedan, I odmah upada u oči jer neprekidno puši, Crnogoraca je osam I svi spavaju, dok onaj jedan preostali Srbin, iz njihove labave federacije, ima šajkaču na glavi I kradomice pije dupinsku rakiju iz pljoske. Svaki narod ima svog predstavnika koji se obraća Saboru u ime svih njih. S Kurtešijem smo se upoznali, kod Talijana to je Franco, Slovenac je Aleš, Hrvat je poznati ministar napada, Ivica, Bošnjak je Samir, a predstavnik SCG je Srbin Miloš, pošto Crnogorci spavaju. Dupin Kurteši uzima riječ:

- Poštovani kolegice I kolege, saborski zastupnici Jadranskog mora! Prije 766 godina naši su se djedovi, po prvi puta u dupinskoj povijesti, sastali zajedno kako bi riješili problem koji je podjednako pogodio sve njih, bez obzira na nacionalnost I vjeroispovijest! Naši su djedovi uspješno riješili problem I ostali zlatnim slovima upisani u dupinsku povijest. Po njima se danas zovu naše škole, bolnice, tvornice, parkovi, stadioni, slastičarnice, ulice, trgovi, prilazi, avenije, aleje, bulevari, pa čak I neka sela, gradovi, a da ne spominjem…

Srpski dupin Miloš ispije gutljaj rakije, ustane I dobaci Kurtešiju:

- Daj Šiptar skrati! Predji na stvar!

Agresivnom Milošu obrati se redar:

- Kolega Miloš, zamolio bih vas za malo pristojnosti! Izvolite oslovljavati kolegu Kurtešija imenom!

Albanski zastupnici gnjevno gledaju prema Milošu, Hrvati kimaju glavama u smislu „kakav primitivac“, slovenski dupini odmahuju perajama, svi Crnogorci spavaju pa ništa ne kuže, a Talijani umiru od smijeha. Miloš spusti peraju, pa samo podigne njezin središnji dio I pokaže ga brojnim Albancima, koji ga potom prijeteći pogledaju. Kurteši ponovo uzima riječ:

- Kad su se naši djedovi prije 766 godina obranili od udružene agresije morskih pasa I sabljarki, kad su konačno dokazali da…
- Kurac biste se obranili da nije bilo nas, Srba! – opet će agresivno Miloš, a redar je već malko nervozan:
- Kolega Miloš, ovo vam je posljednje upozorenje!
- U redu, ali govorim istinu! – reče Miloš, kojem se potom obrati hrvatski zastupnik Ivica, po čijem načinu možemo shvatiti kako se njih dvojica poznaju od ranije:
- Miloše, ne preuveličavaj povijesne činjenice. Svi znaju koji je narod najzaslužniji za tu pobjedu!
- Ha! Da niste možda vi? – ciničan je Miloš.
- Jok, vi ste! – još je ciničniji Ivica.
- A tko je prvi stao na Vrata Otrana da obrani narode Jadrana!!!?
- A tko vas je naoružao!!!? – sada već krene vrlo glasna prepirka izmedju Ivice I Miloša, no u razgovor se uključi razumni slovenski dupin Aleš:
- Dajte, ljudi! Pobjeda naših predaka podjednaka je zasluga svih nas, jer smo bili složni, a u slozi je moć! Zaslužni ste I vi I mi I Albanci I Crnogorci I Bošnjaci, svi smo podjednako sudjelovali u tome, svi osim Talijana! – talijanski zastupnici, najbrojniji od svih, odvale od smijeha, a Aleš nastavi gledajući u njih – A oni su, naravno, izvukli najveću korist od svega. No, dosta sada o tome. Imamo I pametnijeg posla. Kolega Kurteši, molim vas da predjete na stvar!

Kolega Kurteši konačno prelazi na stvar:

- Dakle, prije jedan sat njemački su znanstvenici došli do spoznaje o uzroku boleštine koja nas je poharala. Sada ću u cijelosti pročitati izvještaj kojeg nam je poslao njemački ministar bolesti:
„Dragi naši prijatelji, jadranski dupini,
Prvo da vam izrazimo sućut zbog žrtava koje ste podnijeli, pa da predjem na stvar. Uzrok bolesti definitivno dolazi s kopna, a krivci su najinteligentnija kopnena bića – ljudi! No, kao što smo I pretpostavljali – to ne čine namjerno, jer nisu baš toliko inteligentni. Otpad kojeg proizvode njihove novoizgradjene tvornice čelika u kombinaciji s pepelom koji se prosuo morem, nakon što je izgorio veliki dio istočne obale, ima pogubno djelovanje na naše organizme. Ako se slažete, ovu bolest nazvali bi čelično-pepelna kuga. Puno uspjeha u borbi protiv čelično-pepelne kuge!
Njemački ministar bolesti: Jurgen Heinz“

Traje neko vrijeme neugodna šutnja, a onda se dupin Kurteši obrati saborskim zastupnicima:

- Predlažem da prvo glasamo o njemačkom prijedlogu za naziv bolesti. Tko je za, da se bolest nazove čelično-pepelna kuga? Kolega Miloše, molim vas da probudite predstasvnike Crne Gore.
- Ma ne treba! Oni će glasati kao I ja.
- Kolega Miloš, molim vas!

Miloš nevoljko budi Crnogorce, a zastupnicima se ponovo obrati Kurteši:

- Dakle, tko je za, da se nova bolest nazove čelično-pepelna kuga.

Peraje dižu slovenski, hrvatski I albanski dupini, kao I jedini predstavnik BIH, Samir. Krenu I Crnogorci dizati peraje, ali im Miloš perajom pokaže da to ne čine, pa oni odustaju. Kurteši prebroji glasove – 42, pa reče:

- Tko je protiv?

Sada Miloš perajama pozitivno mahne Crnogorcima I svi podignu peraje u vis, te odmah potom zaspu! Kurteši prebroji devet glasova protiv.

- Ima li suzdržanih?

Svi talijanski dupini podignu peraje I odvale od smijeha. Kurteši zaključi:

- Sa 42 glasa za, 9 glasova protiv I 49 suzdržanih, izglasano je da se opaka boleština nazove čelično-pepelna kuga. Predjimo sada na prijedloge za rješavanje situacije. Tko se prvi javlja za riječ?

Prvi se, naravno, javlja Miloš:

- Napadnimo tu ljudsku gamad svim raspoloživim sredstvima I potamanimo ih do zadnjeg!

Hrvatski ministar napada puno je razumniji:

- Prema mojem mišljenju ne treba napadati ljude, nego samo te čeličane. Sakupimo sve naše vojske I izvršimo desant na tvornice! Kad ih srušimo, više neće biti otpada koji utječe na naše organizme, I stvar je rješena!

Slovenski dupin, Aleš, još je razumniji:

- Pokušajmo sve riješiti dijalogom! – tu se Miloš ustane, I bijesno dobaci Alešu:
- Šta? Imaš neki stroj koji prevodi riječi s dupinskog na ljudski? To što bi mi njima rekli, isto je kao da oni govore majmunima! Jebem ti ja tvoj pacifizam!
- A što predlažu naše najmnogobrojnije kolege iz Italije? – upita Kurteši Franca, koji mu odgovori:
- Prvo vi.
- Nama je najprihvatljiviji hrvatski prijedlog. – reče Kurteši pa pogleda opet Franca, koji kaže:
- Što god da bude mi u nikakve desante I ratove ne idemo! Pričekajmo da Nijemci izmisle lijek!

Saboru se obrati hrvatski ministar napada:

- Zamoilio bih za pola sata pauze.

Nalazimo se u saborskom restoranu. Dupini medjusobno rasparvljaju o problemu čelično-pepelne kuge. Briga je pregolema, osim, naravno, kod talijanskih zastupnika. Oni su za šankom, piju kavice I komentiraju svoju odjeću. Opet se smiju…

U dnu restorana je odvojeni kutak u kojem zatičemo Miloša I Ivicu. Ivica mu maše perajama, kao da ga uvjerava u nešto. Vrlo je oprezan u svom izlaganju, stalno pogledava oko sebe prisluškuje li ih netko, te priča šapatom:

- Miloše, urazumi se! Talijani će glasati protiv desanta, Slovenci, mi, Albanci I Samir glasat ćemo za! Ako vi budete jedini za otvorenu agresiju na ljude, popušili smo! Talijani pobjedjuju I ništa od desanta. S desantom na tvornice možemo riješiti problem za 48 sati! Ako budemo čekali Nijemce da smisle lijek, riskiramo! Tko zna koliko će im trebati – može biti prekasno za sve nas!
- Ma u redu je desant na tvornice, ali trebalo bi ubit kojeg! Onako, za osvetu!
- Miloše, nisu oni to napravili namjerno! Čemu onda osveta?

Začuje se glas službenog spikera s razglasa:

- Molio bih saborske zastupnike da se vrate u veliku dvoranu.

Miloš ustaje I kaže Ivici:

- Razmislit ću…

U praznoj saborskoj dvorani vidimo osam crnogorskih zastupnika koji spavaju. Otvaraju se vrata dvorane – uplivavaju ostali saborski zastupnici I rasporedjuju se na svoja mjesta. Za govornicu dopliva Kurteši:

- U redu, imamo tri prijedloga I predlažem glasanje. Prvi prijedlog je da se pričekaju Nijemci da izmisle lijek. Tko je za…

Nakon petnaestak minuta glasanje je završeno. Kurteši popravi bijelu kapicu na glavi, te smrtno ozbiljnim glasom kaže:

- Potvrdjujem da je glasom većine izglasan prijedlog da se izvrši zračni desant na dvadeset tvornica čelika na istočnoj obali, bez agresije na ljudska bića. Prepuštam riječ hrvatskom ministru napada.

Za govornicu dopliva Ivica, takodjer je smrtno ozbiljan:

- Proglašavam ratno stanje na teritoriju Jadranskog mora. Policijski sat počinje u deset navečer I traje do sedam ujutro. Napad ćemo započeti sutra, u ranim jutarnjim satima, tako da smo oko podneva gotovi. Predlažem klasični desant uz upotrebu…

6. NAPAD NA ČELIČANE: WAR IN EUROPE!
Uobičajeno jutro na hrvatskoj obali. Oko 58 milijuna stranih turista surfa na golemim valovima. Masnoća, ljepljivost I crnilo mora doista je prevršilo svaku mjeru, ali na to se nitko ne obazire. Sada se u zraku pojavio I gusti crni dim koji suklja iz visokih dimnjaka otočkih čeličana. Tvornice rade punom parom I proizvode nesnosnu buku. Tik uz obalu vidimo dječicu koja uče surfati uz pomoć instruktora. U more ulazi glavni Gazda za pitanja I probleme turizma, s daskom za surf, u surferskom kombinezonu. Pliva daleko, roni ispod valova, a onda se okrene I počne hvatati nadolazeći val gigantskih proporcija. Val ga potegne, gazda stane na dasku I krene surfati poput profesionalca na Havajima. U gradovima vidimo goleme redove ispred salona za skidanje masti s tijela, a nakratko se selimo I u Dubrovnik. Čeličana, izgradjena na Lopudu, takodjer radi punom parom – valovi sve više uništavaju zidine starog grada, a nekolicina neopreznih surfera pogiba jer ih valovi zabijaju u zidine. Nepomična tijela odvoze mrtvačka kola. No, nema plača I jadikovanja, jer je svima predobro da bi se zamarali nekakvim glupim mrtvacima ili razvaljivanjem nekakvih starih zidina.

Ispred vile situacija je uobičajena. Preglasna glazba, kvalitetan kokain I otmjene kurve u bazenu. Sirup, Jadranko I Kemija razvaljeni su ko avioni, tako da trenutno budalijaju vrhunske gluposti. Jadranko ima vrlo glupu ideju:

- Moj je prijedlog da ukinemo metrički sustav!
- Ne razumijem. – reče Kemija.
- Pa ono… zamijenimo kilometre s miljama, celzijuse s kelvinima, kilograme s funtama…
- Ma znam šta je to, ali pitam te čemu to?
- Nemam pojma, onako… da razbijemo monotoniju.
- Bezveze. – uključi se I Sirup u razgovor.

Iznenada, najglasnija buka svih vremena, prekida trojku u konverzaciji. Ekipa pogleda ispred sebe. Ne vjeruju onome što vide.

Gazda sjedi na dasci, dok ga valovi, koji prolaze ispod njega, dižu I spuštaju. Gleda ispred sebe, širom otvorenih očiju. Niti on ne vjeruje onome što vidi. Buka je prejaka! Uokolo Gazde, stali su I svi ostali surferi, pa gledaju u istom pravcu. Tako su reagirala dječica uz obalu, ljudi u redovima ispred salona za skidanje morske masti s tijela, te radnici u čeličanama.

Sada I mi možemo vidjeti o čemu se, zapravo, radi. Naime, gotovo duž cijele Jadranske obale, cca. pedeset kilometara od kopna, izranja iz mora neobična letjelica, u obliku dupina. Dugačka je nevjerojatnih 500 kilometara, a široka je, takodjer nevjerojatnih, 250 kilometara! Letjelica se još kratko vrijeme pravocrtno uzdiže u vis, a onda, kad dodje na nekih stotinjak metara od morske površine, stane, te se ugase njezini motori. Prestane najglasnija buka svih vremena. Možda bi I sve bilo u redu, da ne vidimo njušku dupina s letjelice, odnosno njegov izraz lica. On je toliko ljut da je zastrašujuće zao!

Šokirani Gazda gleda u letjelicu. Zazvoni njegov mobitel. S druge strane je predsjednik republike, koji se obrati Gazdi vrlo pozitivnim tonom:

- Bravo, majstore. Sad mi je jasno gdje je otišao višak čelika. Stvarno fenomenalna dosjetka!
- Ali predsjedniče…
- Jedino mi nije jasno zašto niste imali reklamu za dupina I ne svidja mi se njegov izraz lica, ali dobro! Što je sljedeće? Neki vatromet iz dupina? Bilo bi dobro da dupin riga neku vatru iz usta!
- Predsjedniče, ja ne znam ništa o ovoj pojavi… - uplašeno reče Gazda.
- Molim?
- Ne znam ništa o ovoj letjelici u obliku dupina. Zbunjen sam…
- A tko zna?
- Nazvat ću svoje dečke…

Sirup, Jadranko I Kemija šokirano gledaju prema letjelici. Kurve u bazenu, takodjer, a ona s tri sise obrati se trojci:

- Šta je ovo?
- Ogromna letjelica u obliku dupina sa zastrašujućom njuškom, glupa kurvo s tri sise! – odgovori Jadranko. Potom zazvoni Kemijin mobitel. S druge strane je Gazda, zbunjenim glasom upita:

- Šta je ovo?
- Znam koliko I vi, Gazda.
- Netko nam smiješta pušku!
- Da nisu Srbi? – upita Kemija.
- Ne vjerujem, nemaju oni sredstava za ovakav suludi projekt.
- Talijani? Možda su popizdili zbog zagadjenja!
- Ma di će oni, feragosto je! Sumnjam na Slovence! Kod njih je ta ekologija jaka! Ovog trenutka nazvat ću njihovog glavnog gazdu za pitanja I probleme turizma!

Portorož. Panika u gradu. Turisti bježe s plaža. Žene vrište. Kaos!!! Glavni gazda za pitanja I probleme turizma Slovenije zove se Andrej. Stoji nepomično na svojoj jahti, negdje u piranskom zaljevu. Gleda u zastrašujuću dupinsku glavu, koja se nalazi stotinjak metara iznad Savudrije. Iz Gazdine perspektive izgleda kao da će dupin pojesti slovensko primorje. Gazda promrmlja, onako za sebe:

- E, ovi Hrvati su stvarno popizdili! Sad je dosta!

Zazvoni mobitel, s druge strane je hrvatski Gazda, koji se obrati Andreju:

- Ajde, ajde, priznaj da ste vi!
- Pa koliko ste nam zagadili more, bilo bi u redu da smo mi! Ali, napad je najbolja obrana! Samo vi možete smisliti ovakvu idiotariju. I zašto je dupin ovako ljut? Šta to znači? Da nećete možda uzeti I ovaj mali komadić našeg mora?
- Andrej, vjeruj mi… Ne znam ništa o ovome! Zbunjen sam koliko I ti.

Podiže se onaj ogromni monitor ispred vile. Sirup, Jadranko I Kemija sjede ispred njega I gledaju Sky news. Reporterka izvještava s lica mjesta:

- I kad smo mislili da su čeličane na otocima, čija energija proizvodi ogromne valove za surf, kraj I vrhunac hrvatske maštovitosti, tog malobrojnog naroda na zapadu Balkana, oni su nas opet iznenadili! Sada se nekih stotinjak metara iznad morske površine pojavila gigantska letjelica u obliku dupina! Dugačka je nevjerojatnih 500 kilometara, a široka, opet nevjerojatnih, 250 kilometara. Sve je u redu, osim što je dupinova glava vrlo ljuta I zla, pa su neki turisti uplašeni. No, to je zacijelo faktor iznenadjenja! Što je sljedeće? Samo malo… Mislim da se nešto dogadja… Kamerman, zumiraj!

Kamera zumira prema bočnoj strani dupinske letjelice. Otvaraju se mnogobrojna vrata na njoj. Kroz otvore izlaze leteći dupini. S televizijske slike prelazimo na realnu situaciju. Dakle, dupinske zračne flote, složene su u obliku trokuta, poput ptičjeg jata. U svakom trokutu nalazi se oko tisuću dupina, a takvih je formacija dvadesetak. Zaključak: svaka formacija predvidjena je za uništenje jedne tvornice čelika! Dupini su odjeveni u maskirne vojne uniforme, a na glavi su im šljemovi. Na perajama imaju dugačke produžetke, tako da im peraje sada izgledaju kao krila. Svaki dupin na ledjima ima bocu s vodom, koja mu je spojena cijevima za glavu. Najbitnije je naglasiti kako svaki dupin na glavi ima četvrtaste naočale crvene boje, tako da ni jednom od njih ne možemo vidjeti oči. Dupinske zračne snage približavaju se tvornicama, pa otpočne bjesomučna paljba – iz njihovih naočala šibaju prejaki laserski hici koji razvaljuju postrojenja čeličana! Tvornički dimnjaci padaju, požar zahvaća prostorije, a radnici bježe glavom bez obzira. Na neke od njih padaju ruševine, pa čujemo bolna zapomaganja. Počinje i panika na moru. Surferi bježe prema obali. Dječica napuštaju morske plićake, a turisti u gradovima I selima polako pakiraju stvari I bježe u unutrašnjost. Kako zračni desant napreduje, tako tvornice padaju, pa se I golemi valovi sve više smanjuju. S realne slike prelazimo opet na direktan televizijski prijenos: „Breaking News: War in Europe!“ Kamera se trese, a voditeljica sa Sky Newsa je u panici:

- Kao što možete vidjeti, čudnovati avioni u obliku dupina, bombardiraju hrvatske tvornice čelika! Ovdje je totalna panika, ima I povrijedjenih, za mrtve još uvijek nemamo informacije! Čija je ovo vojska, pitanje je sad?!

Iznenada, komad dimnjaka s otoka, doleti na obalu I padne nekoliko metara od voditeljice. Kamera padne na tlo, padne I voditeljica. Vidimo je na tlu, kako nepomično leži I bulji u kameru. Smogne snage da izgovori posljednju rečenicu:

- Kao I obično, niti mi novinari, nismo poštedjeni. God save the Queen…

Voditeljica izdahne, nastane kratki prekid programa. Sirup, Jadranko I Kemija stoje pokraj monitora I šokirano gledaju u novonastalu situaciju. Buka eksplozija je zaglušujuća. Daleko iza vile vidimo gomilu visokih gljiva stvorenih od dima - kao da je palo stotine atomskih bombi. Kurve su izašle iz bazena. Medjusobno se drže za ruke, a ova s tri sise upita:

- Zar dupini lete? – no, Jadranko joj odgovori:
- To nisu pravi dupini, glupa kurvo s tri sise! To su avioni u obliku dupina. Netko se dobro zajebava s nama!
- Možda neki radikalni pokret zelenih. Zbog zagadjenja! – zaključi Kemija.
- Ma odakle im lova za ovo, ne vjerujem. – reče Sirup. Nestanu smetnje na monitoru. Na slici se pojavi predsjednik, a po mjestu na kojem se nalazi možemo zaključiti kako se radi o tajnom skrovišti pod zemljom. Predsjednik je odjeven u vojnu uniformu. Ozbiljnim tonom obraća se naciji:

- Dragi gradjani Republike Hrvatske! Na našu je zemlju, prije jedan sat, izvršena, ničim izazvana, agresija od strane nepoznate terorističke sile! Za sada je to nepoznata sila, ali naši će stručnjaci u idućih nekoliko sati saznati o kome se točno radi ili će teroristi, kako se to obično radi, nazvati telefonom I preuzeti odgovornost. Kad saznamo, odgovorit ćemo svim raspoloživim sredstvima! Kao što znate, zračne snage, odnosno zrakoplovi u obliku dupina, napale su ponos našeg turizma – tvornice čelika! Nažalost, tvornice na Kornatima, Pagu I Lopudu, u potpunosti su uništene I prestale su s proizvodnjom, tako da u širem radijusu spomenutih otoka više nema valova, pa samim tim nema ni surfanja! Takva situacija prouzročila nam je golemu materijalnu štetu, jer turisti napuštaju našu zemlju. Gubici su ogromni. Nažalost, moram spomenuti da se bjesomučni napadi na ostale tvornice, I dalje nastavljaju, nesmanjenom žestinom. Poginula je I jedna osoba – novinarka britanskog Sky newsa. Otkazalo joj je srce, nakon što u njezinu blizinu pao komad dimnjaka s Paga. Koristim ovu prigodu da izrazim sućut njezinoj obitelji. Što dalje? Svi se pitamo! Evo što! Proglašavam ratno stanje! Svi muškarci, starosne dobi od 18 do 60 moraju se javiti u najbližu vojarnu! To se posebno odnosi na ona dva pilota, koji će našim borbenim zrakoplovima zadati odlučan udarac stranoj sili I odbiti napad! Neka Bog bude s nama! Dovidjenja.

Sirup, Jadranko I Kemija se panično pogledaju. Jadranko progovara:

- Ljudi, nije dobro… Bježimo odavde!

Privatni avion na pisti. Pale se motori. Sprema se uzletanje. U avionu su Sirup, Jadranko I Kemija, kao I sve one kurve iz bazena. Svi su preplašeni, dok čekaju da se avion otisne s piste. Kad se avion pokrene, Sirup uoči poznatu pojavu, koja trči iz aerodromske zgrade prema avionu. To je Gazda! Nije se uspio presvući, a niti očistiti od morske masti. Hita prema avionu, noseći dasku za surf u ruci. Gazda se približava avionu, Sirup mu pruža ruku da mu pomogne pri penjanju, no to mu ne uspijeva, jer mu Gazda svaki put isklizne iz ruke, pošto mu je ruka masna do boli. Pokušavaju opet, no nikako da uspiju. Sirup mu dovikne, dok ovaj trči paralelno s avionom:

- Koji će ti kurac ta daska?
- Pa za surfanje! Kamo idemo?
- Mi ćemo u Sjevernu Koreju – prebacili smo već svu lovu tamo! A I ti možeš s nama, ako se popneš! Savjetujem ti da baciš dasku, bit će ti lakše s dvije ruke! Kupit ćeš tamo novu!
- Ajd dobro! – Gazda baci dasku na pistu, pruži obje ruke Sirupu, koji ga konačno uspije uhvatiti I Gazda je u avionu! Sjedne do prozora I dok avion uzleće, on s tužnim pogledom ispraća ostavljenu dasku. Daska je sve manja I manja, a Gazda je sve tužniji I tužniji. No, uskoro pokraj njihovog aviona prolete dva aviona hrvatske vojske, pa Gazda zaboravi na tužnu sadašnjicu:
- Evo naših! Sad će ih razvalit!

Pratimo avione koji se približavaju prvoj dupinskoj zračnoj formaciji, koja upravo dovršava razvaljivanje jedne od čeličana. Avioni ispaljuju rakete prema dupinima, no ispred njih se stvara čudesni vodeni štit koji odbije rakete od sebe, pa ih uputi nazad prema avionima. Istovremeno, obadva aviona su pogodjena, a piloti se katapultiraju I spašavaju. Otvaraju se padobrani pilota. Piloti bijesno pokazuju srednji prst prema dupinima.

Uzduž hrvatske obale postavljene su kopnene jedinice, koje protuavionskim topovima pokušavaju srušiti dupine I njihovu golemu letjelicu. No, svaki pokušaj završava neuspjehom. Granate se odbijaju od dupinskih štitova, pa završe nazad na kopnu gdje I eksplodiraju. Gomila njih se aktivira po jadranskim gradovima, tako da se može vidjeti golema vatra I detonacije u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Dubrovniku… Hrvatske vojne snage nemaju rješenja kako zaustaviti dupinski napad!

Spomenimo I podatak da je 95% stranih turista napustilo zemlju!

Uskoro je srušena I posljednja tvornica čelika. Dupinske zračne snage vraćaju se u golemu letjelicu. Mi pratimo zapovijednika svih zračnih vojnih snaga. Nakon što prodje obrnuti proces od onoga kojeg prodje čovjek-ronioc kad se vraća u podmornicu, zapovijednik upliva u unutrašnjost letjelice. Potom se uhvati za dupinski motor I odveze se prema sredini letjelice. Tokom njegovog putovanja možemo vidjeti koliko je napredna dupinska vojna industrija, kao I kompletna dupinska tehnologija. Nakon nekog vremena zapovijednik upliva u glavnu prostoriju. Tamo zatičemo poznate face: Ivica, Miloš, Aleš, Kurteši, Samir I Franco. Predstavnici jadranskih zemalja sjede za dugačkim stolom u dnu prostorije. Glavnom zpovijedniku obraća se Kurteši:

- Slušamo.
- Zadatak obavljen! Sve tvornice čelika srušene su I onesposobljene za rad! U dupinstvu nemamo ranjenih niti mrtvih! – ponosan je zapovijednik.
- Čestitam u ime Drugog Sabora jadranskih dupina!
- Hvala!
- Predlažem da sada krenemo u posljednju fazu akcije!

Golema dupinska letjelica spušta se prema morskoj površini. Vojnici, gradjani, seljaci I radnici, na hrvatskoj obali, gledaju u šoku ovu nesvakidašnju pojavu. Kad letjelica dodje tik iznad površine, otvaraju se usta na dupinskoj glavi. Letjelica krene nevjerojatnom brzinom letjeti iznad mora, tako da usta upijaju svu onu mast I crnilo s površine. Uskoro je popijena sva nečista površina s Jadrana I more opet poprimi staru, čistu, plavu boju. Nakon obavljenog posla, letjelica se ponovo diže u vis I megabrzo se premjesti u unutrašnjost.

Panika u Zagrebu. Dupinska letjelica nalazi se sto metara iznad glavnog grada. Na ulici je gomila vojske spremna na mogući protunapad. Stanovnici metropole u totalnom su strahu! Što će se dogoditi?

Evo što se dogodilo! Otvorila su se usta čeličnog dupina kroz koja se izlilo dvadeset milijardi kubika zagadjene morske površine na stanovnike Zagreba. To je bilo toliko silovito da je pola grada srušeno! Dogodila se I golema poplava koja se proširila I na okolne države. Osim turizma, sada je bila uništena I hrvatska poljoprivreda I industrija. Kompletna Hrvatska ostala je bez struje, a svaka vrsta komunikacije je prekinuta. Tako je Hrvatska, nakon dvije godine sreće, bogatstva i blagostanja, vraćena tisuću godina unazad! Zemljom je zavladao strah I siromaštvo…

7. KRALJEVINA HRVATSKA: NULTA GODINA
Nalazimo se ispod morske površine, u dupinskom velegradu. Na ulicama su desetine tiusuća dupina koji dočekuju dupinske oklopne transportere, na kojima se nalaze hrabri dupini koji su izveli blitzkrieg desant na hrvatske tvornice čelika. Masa im oduševljeno kliče, bacaju na njih morske alge I trave, dok im vojnici s vozila mašu perajama. Vidimo I oduševljenog dupina-kolportera:

- Dupinski Vjesnik, specijalno jadransko izdanje! Nema panike! Naša vojska srušila sve tvornice čelika na istočnoj obali. Nitko obolio u zadnjih 12 sati. Nema panike! Svečano zatvoren Drugi Sabor jadranskih dupina! Sutra neradni dan!

S dna mora polako se dižemo prema nultom metru nadmorske visine. Kad izronimo van možemo vidjeti zastrašujuću situaciju. Najveći hrvatski otoci postali su zgarišta, a svuda po njima su razbacani ostaci nakadašnjih tvornica čelika. Preko otoka, odnosno, preko nikad modrijeg mora, prelazimo na obalu gdje možemo vidjeti srušene gradove I sela. Sve je prepuno bolničkih kola, kamiona I dizalica koje razmiču ruševine. Ljudi su u totalnom šoku. Uskoro dolazimo u Zagreb. Grad je poplavljen odvratnom crnom tekućinom. Visina tekućine dostiže cca. tri metra – možemo vidjeti vrhove semafora, kao I jedan toranj katedrale, koji viri iz tekućine. Ljudi se voze gradom u priručno izradjenim plovilima, a metle im služe kao zamijena za vesla. Pada mrak, a mi odlazimo na Jelačić plac. Tamo se skupilo oko tri stotine tisuća ljudi – plutaju na improviziranim čamcima, a kako još uvijek nema struje, ljudi imaju u rukama džepne baterije I svijeće. Uskoro se začuje zvuk policijskih sirena, što bude znak da se oslobodi prostor za prolaz. To se I dogodi, ljudi se razmiču, dok kroz prolaz projuri nekoliko policijskih glisera I skutera, kao pratnja blindiranom gliseru, kojim stiže predsjednik. Uskoro predsjednik izadje iz glisera I popentra se na krov jedne zgrade. Oko njega se zapale vatre, tako da osvijetle njegovu pojavu u vojnoj uniformi s hrpom medalja. Predsjednik uzima megafon I obrati se preplašenoj masi:

- Dragi moji! Sve znate… Uništeni smo… Vraćeni smo tisuću godina unazad… Sad smo jadniji čak I od Srbije… No, nije vrijeme za jadikovanje! Vrijeme je da obnovimo zemlju I uzdignemo se iz pepela, kao Njemačka 1945. godine! Neka svijet zna da ćemo se brzo vratiti I biti jači nego ikada! I neka isti taj svijet bude posramljen, jer nam nisu priskočili upomoć, onda kad nam je bilo najpotrebnije. Ne, oni su šutili ko pičke, dok su nas teroristi, ili tko već, bjesomučno napadali vojnim zrakoplovima dupinskog oblika. Zbog novonastale situacije, Hrvatsku proglašavam kraljevinom, sebe proglašavam kraljem I uvodim vojnu diktaturu! Dakle, mi smo sada kraljevska vojna diktatura, a glavni grad je Čakovec! Takodjer, proglašavam da od ovog trenutka počinje nulta godina! Dakle, sada je prvi siječanj, a godina je nulta! Sretna vam svima Nova godina!

Otpočne golemi vatromet na nebu, s uobičajenim eksplozijama petardi. Ljudi su konačno zadovoljni. Medjusobno si čestitaju Novu godinu I požele si sve najbolje. Dva vojnika ženskog spola stavljaju predsjedniku kraljevsku krunu na glavu. Prestaje vatromet, a predsjednik se ponovo obrati narodu:

- Vrijeme je za reklame! Upalite agregat!

Radnici uključuju agregat koji se nalazi na krovu susjedne zgrade. Pojavi se slika na golemom monitoru, smještenom na pročelje gradjevine. Svi pogledaju u sliku. Počinje reklama. Prema starom dobrom običaju, to je vrijedjanje žbuke, a copyright potpisuju, naravno, „Jovan I sin Worldwide“:

Vidimo muškarce I žene, stare od godinu dana do sto godina, kako bjesomučno grade željeznice, autoceste, brodove, avione, tvornice, škole, stambena naselja… U glazbenoj podlozi čujemo borbenu koračnicu, a u posljednjem kadru vidimo Sunce koje izlazi iza nekog brda. Čujemo duboki muški glas koji izgovara slogan:

- Obnovimo porušenu Hrvatsku! Znanstvenici, liječnici, profesori – trebamo vas!

8. SJEVERNA KOREJA: RAJ NA ZEMLJI

Nalazimo se na pješčanoj plaži, negdje u Sjevernoj Koreji. Sirup, Jadranko I Kemija sjede na stolcima. Sirup čita novine, na čijoj se naslovnoj stranici ističe golemi naslov: „Pakao u Hrvatskoj – zemlja potpuno uništena!“. Sirup kima glavom, te kaže:

- Na vrijeme smo se izvukli! Da smo ostali, morali bi u radne akcije!

Jadranko je otvorio svoj laptop, pa prebacuje dvije milijarde dolara iz Sjeverne Koreje na Djevičanske otoke. Kemija gleda u daljinu, a glava mu je kompletno omotana zavojima. Postoje samo dva mala otvora – za usta I nos. U daljini vidimo Gazdu kako podučava sve one kurve surfanju. Uskoro na plažu stižu bolnička kola iz kojih izlazi doktor s dvije medicinske sestre. Doktor se obrati Kemiji:

- Vrijeme je!

Dok mu doktor skida zavoje, sestre ga masiraju. Uskoro se otkrije Kemijino lice – on se operirao u Japanca! Sestra pruži Kemiji ogledalo, a on oduševljeno reče:

- Fantastično!

Nekoliko dana kasnije na istoj plaži. Tik uz obalu stoje bijelac Jadranko, crnac Sirup I Kemija, žute boje kože, tako da su ledjima okrenuti moru. Poziraju ispred gomile reflektora, dok im šminkerice nabacuju zadnji sloj make upa. Sva trojica odjeveni su u vojne uniforme sjevernokorejske vojske. Radi se o pravom profesionalnom snimanju. Sve to promatraju Gazda I otmjene kurve, izležavajući se na plaži. Fotograf se zadere:

- Evo ga!

Šminkerice pobjegnu iz kadra, a iza trojke pojavi se dupin koji visoko iskoči iz mora. Fotograf opali nekoliko snimaka, a najuspješniji od njih se zamrzne I pretvori se u billboard reklamu: Bijelac, crnac I žuti, odjeveni u vojne uniforme Sjeverne Koreje gledaju u kameru, dok se iza njih vidi dupin u skoku, kao I golemi valovi – to je najnovija reklama za „United Colors of Beneton“.

Vraćamo se u razrušenu Hrvatsku, preciznije rečeno u Zagreb. Razina crne tekućine drastično je pala – na samo nekoliko centimetara. Čitav grad je u blatu. Vidimo da radne akcije traju. Svi živi rade, dok ih nadziru naoružani vojnici.

Izdvajamo klinca od pet godina koji nosi ogromnu vreću sa cementom. Mali je iznemogao, no uspijeva doći do miješalice. Stavlja cement u nju, pa je upogoni. Dok mješalica radi, malom privuče pozornost zvuk helikoptera. Pogleda gore, u zagrebačku katedralu, na kojoj gomila radnika popravlja srušeni toranj. Cijela katedrala je u skelama. Vojni helikopter se zaustavlja iznad katedrale, vojnici pričvrste ogromno platno na vrh skela, bace ga I platno se počinje odmotavati. Uskoro vidimo da je ispred skela, umjesto zaštitne mreže, postavljena gigantska reklama. To su Sirup, Jadranko I Kemija u najnovijoj kampanji za Beneton. Reklama nije loša. Čak, štoviše, ona je vrlo dobra!

INTERVJU S VAMPIROM

December 13, 2006 @ 7:34 pm

Gol Michaela Essiena je nešto najbolje što se dogodilo u nedjelju! Mislim da je to toliko nevjerojatan zgoditak da će se 10. prosinca pamtiti kao „Dan Essienovog gola za 1:1 protiv Arsenala“. Sigurno prije nego „Dan smrti prvog hrvatskog predsjednika“, koji se, eto, kakve li slučajnosti, dogodio na isti dan kao I fenomenalni zgoditak nevjerojatnog Afrikanca Ganca, rođenog trećeg prosinca, na isti dan kad se rodila I Julianne Moore. Sve sam to skužio kad sam gledao dnevnik, odnosno kad su javili da je danas, prije sedam godina, umro Tuđman, te posnimili nekoliko egzibicionista na Mirogoju, koji se sjećaju da je smrt nastupila baš danas, prije sedam godina.

Onda sam zadrijemao I usnuo najnevjerojatniji san, ikad odsanjan!

Sjedim na naftnoj platformi negdje u Perzijskom zaljevu, otvaram laptop da se javim nekom, a na chatu se neočekivano pojavljuje Franjo Tuđman, koji iznenada izgleda potpuno live!

JA: Predjedniče, kaj nisi ti umro?
TUĐMAN: Uh, konačno! Tražim nekoga već sedam godina po ovom internetu. Gdje si to ti? Na naftnoj platformi?
JA: Da. Radim za britansku naftnu kompaniju u Iranu. Potpisao sam I ugovor o povjerljivosti! A gdje si to ti? Kaj nisi umro?
TUĐMAN: Ja sam u internetu! Baš unutra! Kad sam umro, dospio sam ovdje. Izgleda da ne postoji raj, pakao I slične stvari, već samo taj internet, koji mi se čini ogroman!
JA: I kaj hoćeš sad od mene?
TUĐMAN: Pričaj što ima u domovini! Otkada sam umro, nemam niti jednu jedinu informaciju.
JA: Pogledaj na internetu!
TUĐMAN: Pokušavao sam, ali izgleda da ne mogu ništa kad sam unutra. Daj, pričaj što ima?
JA: Kaj ja znam… Aha, odmah smo vratili ime Dinamu! He, he.
TUĐMAN: ?! Uh!!!
JA: Onda… Tri tjedna nakon kaj si umro, izgubili ste izbore I otišli s vlasti!
TUĐMAN: ?! A kako stojimo danas?
JA: Pa danas ste opet na vlasti, al to ti je mainstream HDZ – izručuju generale po Haagu, puše ovima u EU, pljuju po NDH…
TUĐMAN: Prokleti slabići! Tko me je nasljedio?
JA: Ivo Sanader.
TUĐMAN: Katastrofa! Taj slabić, diletant!
JA: E, da! Bio si tek peta vijest na dnevniku u nedjelju. Čista Srboslavija.
TUĐMAN: Slažem se! A ima li još Srba?
JA: U Hrvatskoj ili u Srbiji?
TUĐMAN: U Hrvatskoj.?
JA: Ima, ima. Otkad si umro, počeli su se opet pojavljivati. Dolazi ih I pun kurac iz Srbije. Većinom turbo folk pevaljke. Traži se karta više. Crko projekt „Tamburica“.
TUĐMAN: Isuse! Ne mogu vjerovati!
JA: A slušaj sad najbolju foru! Srbi iz Hrvatske su koalicijski partneri tvoje stranke!
TUĐMAN: Isuse, Bože! Umrijet ću!!!
JA: Pa već si mrtav!
TUĐMAN: Ma znam, mislio sam onako, figurativno…
JA: Ah, da! Milošević ti je isto umro!
TUĐMAN: Konačno! Valjda ću ga naći u ovom internetu da napokon s nekim popričam!
JA: Kaj još… Ups! Tvoja je žena izdala knjigu o tebi. Zove se „Francek I ja“. Ima milion stranica, a košta samo sedam banki!
TUĐMAN: Jesi čitao?
JA: Ma nemam vremena, umirem od posla na ovoj platformi… Nego, daj kad si već tu, pitao bih te par pitanja, ak imaš kaj poručiti narodu.
TUĐMAN: Pitaj.
JA: Kaj misliš ti o EU? Jebote, svi su unutra osim nas I Albanije. Ulaze sada I Rumunjska I Bugarska!
TUĐMAN: Slušaj me sad dobro, mali! I prenesi ovu poruku Hrvaticama I Hrvatima. Dogovorite se sa Bosnom, Srbijom, Crnom Gorom I Makedonijom da se sklopi tajni savez s Turskom I Albanijom!
JA: Zakaj to?
TUĐMAN: Zato da zajedno napadnete Grčku I podijelite je između Albanije, Makedonije I Turske! Nešto kao III. Balkanski rat!
JA: Jebo me pas, ak ja tebe kaj kužim?
TUĐMAN: Onda svi vi koji ste je napali, praktički ste spojeni s Turskom! Potom se udružite u svoju uniju, te proglasite odvajanje od Europe I pripojenje Aziji!
JA: Jebote, još si luđi neko prije! Kaj? Da granica Europe I Azije bude na Bregani?
TUĐMAN: Upravo tako!

Tu se san naglo prekinuo, jer me je netko zvao na mobitel.
Šteta…

Chelsea-Arsenal 1:1

@ 6:02 pm

78‘ Flamini
85‘ Essien

CHELSEA: Hilario-Cole-Terry-Carvalho-Geremi [66‘ Wright-Phillips]-Makelele-Essien-Lampard-Ballack-Ševčenko [66‘ Robben]-Drogba

ARSENAL: Lehman-Eboue-Senderos-Clichy-Djourou-Flamini-Hleb-Fabregas-Van Persie [84‘ Ljunberg]-Gilberto-Adebayor

Vrlo jak vjetar I vrlo jaka kiša! Samo devet stupnjeva celzijusa iznad nule! No, to nije smetalo niti jednom od onih 42.326 sretnika koji su imali kartu za današnji gradski derbi na Stamford Bridgeu. Samsung mobile vs. Fly Emirates, Adidas vs. Nike, Blues vs. Gunners, jugozapadni London vs. sjeveroistočni London!

Osim što je na toj, jednoj utakmici, bilo gledatelja koliko u svim HNL tekmama zajedno [naravno, kad se zbroje četiri kola], otočki je nogomet I četiri puta brži od našeg, tako da čovjeku treba cca. deset minuta kako bi se privikao na suludi ritam.

Ja sam tekmu gledao na Sky sport 1, uz pomoć veličanstvene piratske kartice, na plazmi dijagonale 109 cm, u formatu 16:9, a pri svemu tome još sam I slušao dvojicu briljantnih britanskih komentatora. Uz njih čovjek svašta može naučiti o nogometu I životu, za razliku od, primjerice Bože Sušeca, koji je nedavno himnu Liverpoola „You’ll Never Walk Alone“, preveo ovako: „Vi nikada nećete šetati sami“. Radi se o jednom od najglupljih prijevoda s engleskog na hrvatski, u čitavoj povijesti prevoditeljstva s engleskog na hrvatski. Profesionalno gledajući, takav glupi prijevod može se I shvatiti, ako se uzme u obzir proces unošenja alkohola u tijelo. Razlika između Bože I komentatora s otoka je u tome što on pije cijeli dan, a oni tek nakon obavljenog posla!

No, vratimo se veličanstvenom dvoboju sa Stamford Bridgea…

Osim golmana Lehmana I Hilaria, na teren su u rukavicama istrčali Gilberto Silva I Adebayor. U prvom sastavu Chelseja našla su se čak tri engleska igrača (Terry, Cole, Lampard), a potpuni kaos nastao je kada je u 66. minuti umjesto Geremija ušao Wright-Phillips, pa je na terenu bilo čak pet Engleza, naravno, uz glavnog suca Alana Wileya. U momčadi Arsenala nije bilo Engleza, a najbrojniji bili su Francuzi [Flamini I Clichy] I Švicarci [Senderos I Djourou].

PRVO POLUVRIJEME:
Već dvije minute nakon prvog sučevog zvižduka dogodio se I prvi bitan trenutak. Naime, tada je loptu primio Ashley Cole što je izazvalo bijes gostujućih navijača, jer ih je izdao, prešavši iz Arsenala u Chelsea. Do petnaeste minute trajalo je ispitivanje snaga, a onda je Ševčenko zaprijetio s nekih 20 metara iskosa, u okvir gola, no nedovoljno jako. Dvije minute potom, Ballack topovski šutira s 25 metara, zdesna, ali lopta prolazi nekoliko milimetara od Lehmanove lijeve vratnice. Već u sljedećoj minuti Lampard prima loptu blizu same bijele točke I gađa stativu, lopta mu se vraća, on puca još jednom, no sada točno u Lehmana. I kad se činilo da gol Chelseja visi u zraku, uzvraća Van Persie s ruba kaznenog prostora, nisko preko mokre trave, no lopta prolazi 75 cm od gola. U 24. minuti Ashley Cole zarađuje žuti karton zbog neopreznog starta na Hlebu. Deset minuta poslije, Makalele fantastično ubacuje u kazneni prostor, no Essien gađa glavom preko gola [cca. jedan metar iznad]. Najveća šansa dogodila se četiri minute poslije – Lehman hvata loptu, Lehman dosta loše hvata loptu, Lehmanu ispada lopta I dokotrlja se do Essiena, a gol je prazan! Essien puca, a s gol crte loptu skida Fabregas. Do kraja prvog poluvremena više nije bilo šansi, osim što su malko najebali Slaveni – Bjelorus od Francuza, a Ukrajinac od Nijemca. Prvo je Hleb dobio kopačkom u jaja od Makalelea, a Ševčenko koljenom u kičmu od Lehmana. Sve u svemu, Chelsea bolji!

DRUGO POLUVRIJEME:
Prvi je zaprijetio Arsenal. Majstor iz Toga, danas u crnim rukavicama, s nekakvom idiotskom frizurom koja imitira palmu iz njegovog sela – Emmanuel Adebayor, puca s 19 metara pokraj gola. Kiša pada još jače, temperatura se još malko spustila, a jugozapadni vjetar je ubrzao. Navijanje ne prestaje, a nastavlja se I koncert zvižduka gostujućih navijača kada Ashley Cole primi loptu. No, ovog tamnoputog Afroengleza, rođenog u samom centru Londona, ništa ne može dekoncentrirati [osim što će za pola sata zajebati gol]. U 55. Minuti Flamini ruši Lamparda I dobija žuti karton. Četiri minute poslije Lampard upućuje snažan udarac s 30 metara, međutim lopta ide visoko preko gola. Mogao se taj udarac opisati I kao udarac s 32.8 jardi, a kad malko bolje promislim, to izgleda I bolje, nekako kao da je dalje! Stoga, od ovog trenutka prelazimo na UK metric system! [Temperatura na Stamford Bridgeu sada iznosi 45 farenhajta]. U 62. minuti Fabregas puca s 22 jarde, no točno po sredini, pa je to lak plijen za Hilaria. Dvije minute kasnije događa se totalni pakao u Arsenalovom 18-jardcu! Drogba prima loptu, negdje na 6 jardi i 20 inča, no Senderos ga ruši s leđa, dok je ovaj Obalobjelokošćanin leđima okrenut golu. Sudac ne svira ništa, Arsenal kreće u kontru, a Drogba popizdi! Kad je Drogba popizdio, još više je popizdio Lehman, pa mu priđe I gurne ga, pederski s leđa. Tu Drogba poprilično odglumi pad, a kad je skužio da sudac to ne vidi, odmah ustane I krene prema Lehmanu, trzne ga ramenom po prsima, a ovaj padne kao da ga je netko sašio sačmaricom! Prekid! Svađa! Naguravanje! Ishod: pomoćni suci su sve gledali I dojavili glavnom, tako da su I Drogba I Lehman zasluženo dobili žute kartone. Odmah nakon toga slijedi dvostruka izmjena kod Chelseja. Izlaze Geremi I Ševčenko, ulaze Wright-Phillips I Robben. Englez je bio katastrofalno loš, dok je nizozemski Židov briljirao! Zahvaljujući njegovim prodorima, proigravanjima I presječenim loptama, Arsenal je trpio deset najtežih minuta u svojoj novijoj povijesti. No, lopta neće u mrežu! Iz stopostotnih šansi ne zabijaju niti Drogba, niti Robben, niti Lampard. No, zato u 78. minuti zabija Arsenal – Hleb pronalazi Flaminija u 18-jardcu, Ashley Cole kasni s izletavanjem, ovaj okida snažno, Hilario dira poluvisoku loptu, no skreće je samo inč I pol I ona završava u mreži Chelseja. Dakle, sve je obrnuto od onoga što je trebalo biti. Tri minute nakon gola, Robben ponovo pronalazi Drogbu I ovaj se nađe sam pred Lehmanom. Lehman brani! U sljedećem napadu opet ista stvar, samo što Drogba puca glavom sa sedam jardi I prebajcuje gol za tri I pol inča. No, zato je tu Essien koji u 85. minuti postiže gol mjeseca I izjednačuje rezultat! Lampard, okrenut leđima Arsenalovom golu, vraća loptu na 35 jardi, a prema njoj sumanutom brzinom trči Essien I raspali je vrlo snažno, punom nogom, tako da ista postiže brzinu od cca. 70 milja na sat. Na inč prolazi između Lamparda I Drogbe I uz lagani okrzanac od stative ulazi u gol. Valja spomenuti I da je akcija iz koje je postignut gol počela tako što je Cole, na sredini terena oduzeo loptu Hlebu uz očigledan prekršaj, kojeg sudac nije svirao. Do sučeve nadoknade zaprijetio je opasno Hleb iz prethodne rečenice, kada se našao na 12 jardi od gola, no krasno dodanu loptu uputio je nekih 13 stopa iznad okvira. Počela je sudačka nadoknada od četiri minute u kojoj se nije dogodilo ništa posebno, osim što je Essien pogodio prečku s tri jarde, a Lampard stativu s pet jardi.

Kad je sudac odsvirao kraj, bio je to I kraj ove veličanstvene nogometne predstave. Još sam neko vrijeme gledao kako se Murinho preserava po terenu, a onda su počele reklame.

IGRAČ UTAKMICE (objektivno): Arjen Robben
IGRAČ UTAKMICE (subjektivno): Ashley Cole
SUDAC: Tak-tak

Powered by WordPress

cbd oil help with pain # buy hemp oil online hemp seed oil buy online Lincolnshire Illinois # buy cannabis oil online America pharmacies online buy cbd oil in Little Grass Valley California # homemade broadleaf weed killer formulas for geometry buy cbd oil in East Avon New York # cbd oil benefits mmn disease deadly spiders in michigan real scientific hemp oiltm cbd hemp oil # cbd oil buy tin nhanh vn 24h buy cbd online in Oakville Missouri # how to get weed in the America today's score for seattle cbd in hemp protein # where can you buy weed butter online Americaulele cbd oil to buy Texarkana Texas # cbd oil vape pens gresham or buy cannabidiol cbd hemp oil in Madera California # smoking weed in a hotel room where to buy cbd products in Arcola Mississippi # buy thc vape oil Americaraine hemp seed oil buy online Ridgeway Ohio # buy weed edibles online America buy cbd online in Little Silver New Jersey # buy cannabis online discreetly mine kentucky cbd oil to buy Eagle Colorado # colorado weed shops map buy cbd oil in Hemlock New York # buy cannabis online discreetly or discretely dictionary english-tagalog buy cannabidiol cbd hemp oil in Grangeville Idaho # medical marijuana high cbd seeds 11% buy cbd oil in Patterson Ohio # smoking weed and drinking chamomile tea daily where to buy cbd products in Geary Oklahoma # buy cbd oil ireland 2016 eurovision results buy cannabidiol cbd hemp oil in Camargo Oklahoma # cbd success stories cancer fighting vegetables cbd oil for sale Kelley Iowa # can you buy cbd oil with thc cbd oil benefits x dab # buy thc edibles online shipped legalzoom llc hemp seed oil buy online Camden-on-Gauley West Virginia # how to get weed in vegas 2017 super buy cbd online in Weston Lakes Texas # how to buy cannabis seeds in the united statesbuy cannabis seeds in usa where to buy cbd products in Perry Park Colorado # play weed farm game online free cbd oil to buy Oyehut Washington # order medical cannabis online Americaulele buy cbd oil in Daviston Alabama # colorado weed sales tax revenue 2014 buy cbd online in Glassboro New Jersey # buy thc oil online europe buy cannabidiol cbd hemp oil in Hill City Minnesota # cheap cbd dabs director craven cbd oil to buy Lumpkin Georgia # hemp cbd oil for cancer dosage cbd oil for sale Pottstown Pennsylvania # order cbd oil 1000mg saleen wheels 18 where to buy cbd products in Lake Ka-Ho Illinois # cheap cbd oil America map with latitudescheap cbd oil pens buy cbd oil in China Spring Texas # buy cbd oil ireland 2016 olympic opening theme john best cbd oil juice # buy weed california legally eviction attorney cbd oil to buy Oak Grove Virginia # cbd oil vape retailers near me walmart buy cannabidiol cbd hemp oil in Rayne Louisiana # natural weed killer recipe 30 percent vinegar weed hemp seed oil buy online Washington Georgia # how to get rid of weeds in vegetable garden naturally cbd oil from cannabis denver # how much cbd oil for cancer treatmentcbd oil capsules buy hemp seed oil buy online Kress Texas # buy thc edibles online shipped nationwide mortgage insurance cbd oil for sale Lake Norden South Dakota # buy rick simpson hemp oil America jobs hemp seed oil buy online Strathmore California # buy thc oil vape tastes cbd oil to buy Milan Georgia # weed online canada reddit buy cbd online in Cedar Mills Minnesota # colorado weed tax revenue 2016 olympics where to buy cbd products in La Tina Ranch Texas # ralphie may smoking weed in apartment where to buy cbd dabs for sale # cbd oil buy America yarak resimleri̇ buy cannabidiol cbd hemp oil in Hillside New York # buy weed online reddit funny animals cartoons where to buy cbd products in Weedpatch California # buy cbd cannabidiol oil cbd oil for sale Buchanan North Dakota # cbd cancer cure testimonials meanings of names cbd oil for sale Gakona Alaska # how to get weed smell where to buy cbd products in Louisburg Missouri # how to get weed out of your body hemp seed oil buy online Viola Illinois # buy cbd oil online Americaay queen cbd oil to buy Forty Fort Pennsylvania # buy weed now buy cbd oil in Tolar Texas # buy cbd oil ireland 2016 olympic opening commentator meaning hemp seed oil buy online Pinon New Mexico # cbd oil benefits mmn disease deadly women episodes hemp seed oil buy online Edgewood Pennsylvania # cbd cancer cure testimonials designers and agents cbd oil to buy Red Oak Oklahoma # smokey from friday smoking weed gif meme buy cannabidiol cbd hemp oil in Chevy Chase Village Maryland # buy medical cbd oil us paypal chip buy cannabidiol cbd hemp oil in Fountain Run Kentucky # marijuana cbd meaning cannabis oil buy cbd oil in Hidden Valley Lake California # buy thc vape oil online reddit wtf cbd oil to buy Wauconda Illinois # buy cbd oil capsules for pain hemp seed oil buy online Sawpit Colorado # buy cbd hemp strains hashtag generator cbd oil for sale Converse South Carolina # best weed smoking games marijuana stocks cbd from hemp does # buy hemp oil from canada cbd medical haze review # best places to buy cbd vaporizer buy cbd online in Reading Kansas # side effects when you stop smoking weed buy cbd online in Ludden North Dakota # how to buy weed illegally online cbd oil to buy Drakesboro Kentucky # organic weed killer recipe with dawn buy cannabidiol cbd hemp oil in Waterford Wisconsin # cbd oil buy online european trip hemp seed oil buy online Westfield Illinois # cbd oil cancer cure buy cannabidiol cbd hemp oil in El Monte California # how to buy weed seeds legally blonde quotes buy cannabidiol cbd hemp oil in McHenry North Dakota # cbd cancer cure testimonials meaning buy cbd oil in Lake in the Hills Illinois # where to buy cbd oil for pain and how stronge is goku buy cannabidiol cbd hemp oil in Pryor Montana # ordering weed online reddit mlb baseball buy cbd online in Napili-Honokowai Hawaii # where to get weed in vegas 2016 ncaawhere to get weed in washington dc cbd oil for sale Norrie Colorado # buy medical cannabis oil online Americaulele cbd oil for sale Idabel Oklahoma # best places to buy cbd candy gummy cubes cbd oil for sale Uehling Nebraska # buy cbd vape oil for pain 30 mlb magnets where to buy cbd products in Antonito Colorado # cannabis order online Americae tuning baritone hemp seed oil buy online Carrollton Virginia # side effects when you stop smoking weed where to buy cbd products in Withee Wisconsin # how to get rid of weeds in lawn vinegar weight cannabidiol for the treatment of psychosis in parkinson;s disease # cannabis order free cases for ipod cbd oil for sale Cal-Nev-Ari Nevada # cbd oil legal in Americacbd oil vape additives and preservatives hemp seed oil buy online Helix Oregon # how to buy legal weed in california buy cannabidiol cbd hemp oil in Lacona New York # where to buy cannabidiol onlinesbi buy cbd online in Jackson Nebraska # how to make a cheap marijuana grow box step by step hemp seed oil buy online Holualoa Hawaii # cheap high cbd low thc seeds Americaraine cbd oil to buy Northwood Pennsylvania # cbd oil vape juice coffee flavored desserts buy cbd oil in McCaysville Georgia # ortho weed killer for lawns reviews cbd oil for sale Carnot-Moon Pennsylvania # order cbd oil 1000mg saleen for sale cannabidiol cbd vape oil where to buy # what is smoking cbd oil good for cbd oil to buy Braintree Town Massachusetts # buy thc extract oil from bowling ball buy cbd online in Crest Hill Illinois # benefits of cbd oil anxiety buy cbd online in Three Lakes Florida # how to buy weeds on dvd hemp seed oil buy online Buckley Washington # where to buy cbd hemp oil in wisconsin lyrics buy cannabidiol cbd hemp oil in Bear Creek Alabama # leafyishere smoking weed gif funny pictures cbd oil for sale Iowa # buy cbd oil online America dictionary worksheets for kids cbd oil to buy Lake Worth Florida # buy charlotte's web cbd oil colorado store cherry cbd oil to buy Fairmount Georgia # cheap marijuana pipes for sale cbd oil for sale Modesto Illinois # breckenridge colorado weedmaps denver where to buy cbd products in Jamestown Kentucky # how to buy cbd oil in michigan 2016 football uniforms buy cannabidiol cbd hemp oil in Old Bridge New Jersey # buy cbd thc online gis classes los angeles buy cbd oil in Weldon Spring Heights Missouri # cbd oil buy online european pharmacy buy cannabidiol cbd hemp oil in Roswell South Dakota # buy weed online reddit funny animals quotes cbd extract oil zoloft generic # buy cbd vape oil for pain 30 ml equals how many tsp in a tbsp hemp seed oil buy online Black Lick Pennsylvania # buy weed online reddit swagbucks radioloyalty buy cbd online in Valle Hermoso Texas # buy hemp cbd oil vape additives and preservatives in food buy cannabidiol cbd hemp oil in Mayflower Arkansas # can i get my weed card online buy cbd oil in Kistler Pennsylvania # cbd oil colorado dispensaries recreational locations hawaii buy cbd online in White Oak Ohio # order cbd oil 1000mg salesforce crm tutorial cbd oil benefits 2016 health # what is ultra cbd tincture oils buy cbd oil in Orlinda Tennessee # where can i buy cbd oil with thc for pain buy cbd online in Xenia Ohio # natural weed killer recipe vinegar facebook inc hemp seed oil buy online Dumas Arkansas # buy thc edibles online shipped nationwide mortgage reviews buy cbd oil in Gaylesville Alabama # natural weed killer recipe 30 percent vinegaroon cbd oil for sale Green Meadows Ohio # buy hemp oil from canada cbd oil vape mod tanks # buy weed online 2016 census results texas buy cannabidiol cbd hemp oil in Bergen North Dakota # cbd oil for cancer patients chocolate cake where to buy cbd products in Lake Tomahawk Wisconsin # buy thc extract oil from bowling ball cbd oil for sale Ludlow Illinois # colorado weed price 2016 chevy hemp seed oil buy online Farson Wyoming # best weed smoking gifs tumblr buy cannabidiol cbd hemp oil in Fairview Park Indiana # buy cannabis oil online Americaulele classes cbd oil effects que es democracia # how to get weed in the America hexham courant news buy cannabidiol cbd hemp oil in Gilman Iowa # is smoking weed and driving dangerously cbd oil to buy Athens Wisconsin # how much weed to buy to start selling products buy cannabidiol cbd hemp oil in Pensacola Florida # cbd vape oil America reviews of series hemp seed oil buy online Augusta Illinois # buy cbd vape oil for pain 30 ml conversion to teaspoons to liters where to buy cbd products in Butler Kentucky # buy weed online America reddit mlb buy cannabidiol cbd hemp oil in Sunray Texas # buy cbd oil America legality of prostitution cbd oil to buy Seven Devils North Carolina # best cbd vape oil America reddit politics cbd oil to buy PinionPines Arizona # buy cannabis edibles online ship anywhere ammo depot hemp seed oil buy online Grissom AFB Indiana # pure cbd oil cheapest domain cbd oil to buy Falmouth Virginia # how to buy recreational weed in californiahow to buy weed in colorado onlinehow to buy weed in colorado hemp seed oil buy online Canal Winchester Ohio # buy cbd oil online reddit politics videos cbd oil extract just chillin # cbd oil vape retailers near me sbdinc university # can you buy hemp oil with thc wordpress download where to buy cbd rich oils Americac # cbd cancer prevention hemp seed oil buy online Charlos Heights Montana # cannabis order online Americaay cbd oil to buy Odum Georgia # difference cbd oil and cbd vape oil benefits cbd oil to buy Wann Oklahoma # buy marijuana clones in orange county california cbd oil for sale Union City Pennsylvania # your cannabis orders scampi cbd oil buy in nh for vape pen # cbd oil vape additives for ethanol cbd oil for sale Oak Grove Oregon # buy cbd oil America legally blonde the musical lyrics high cbd cannabis oil make butterfly wings # buy cbd oil in houston tx old hemp seed oil buy online Sansom Park Texas # where to buy marijuana edibles online wholesale medical cbd cannabis oil extract # where to buy cbd medical marijuanawhere to buy cbd oil and edibles online buy cannabidiol cbd hemp oil in Argenta Illinois # is smoking weed and breastfeeding badge 12 cbd oil jacob hooy amsterdam # cbd oil America legal pistols in america hemp seed oil buy online Elderton Pennsylvania # cbd oil where to buy America adapter buy cbd oil in Keachi Louisiana # bayer advanced weed killer directions buy cannabidiol cbd hemp oil in Suquamish Washington # where to buy marijuana wax in colorado springsbuy marijuanas stocksbuy medical cannabis online usabuy medical cbd marijuana hemp seed oil buy online Arendtsville Pennsylvania # leafyishere smoking weed gif meme notebook cbd hemp oil for sale newspapers # buy cannabis concentrates cup song buy cannabidiol cbd hemp oil in Kanab Utah # buy weed california without card 2016 conference september 25 cbd oil to buy Worley Idaho # cannabidiol cbd health benefitscbd drip buy where to buy cbd products in Danville Kansas # buy weed eater w25cbk reviews buy cannabidiol cbd hemp oil in South San Francisco California # cbd oil Americaiah ca hotels buy cbd online in Grampian Pennsylvania # where can i buy cbd oil locally cbd oil for sale Lynch Kentucky # cbd oil America reviews of lg viewty smart hemp seed oil buy online Villa Heights Virginia # how to get weed out of system in 24 hours cbd oil for sale Oakland California # cbd cancer fighting youtube addiction videos cbd oil for sale Wadley Georgia # buy hemp cbd oil coupon codesbuy hemp cbd oil softgelsbuy hemp cbd oil vape additives buy cbd oil in Holt Michigan # buy cbd oil ireland 2016 olympic opening datebuy cbd oil locally hemp seed oil buy online Ford City California # buy cbd oil ireland 2016 eurovision results 1979 hemp seed oil buy online Battle Ground Washington # how to get weed in the America hexham cinemagic buy cbd online in Divernon Illinois # colorado weed shops menu planning cbd oil to buy Wyoming Rhode Island # best places to buy weed pipes buy cannabidiol cbd hemp oil in Pawtucket Rhode Island # buy cbd cannabis online dispensary scam phone cbd oil without thc America flag # buy cbd wax cheap carcbd what is it good for cbd oil for pain x dab song # how to buy weeds seasons how many cbd oil to buy Lake Placid Florida # cbd cancer cures testimonials buy cbd oil in Minden City Michigan # buy cbd wax cheaper buy cbd oil in Standish Maine # buy hemp cbd oil America pty ltd America map hemp seed oil buy online Earlham Iowa # cbd oil benefits mmn disease deadly spiders in texas cannabis cbd products krebs # buy milkweed plants california buy cbd oil in Channahon Illinois # cbd oil buy online european trip cbd oil pain pills # cbd oil colorado grown festival foods marshfield buy cbd oil in Polkville North Carolina # cbd oil buy Americaash with credit buy cbd oil in Arnold Minnesota # where can you buy weed online America dictionary worksheets for high school buy cbd oil in Tanquecitos South Acres II Texas # how to buy weeds seeds that look cbd oil to buy Strodes Mills Pennsylvania # buy hemp seed oil capsules online hemp seed oil buy online Los Angeles California # buy cbd weed America cheese seeds buy cannabidiol cbd hemp oil in Bridger CDP Montana # weed killer spray shield industries e84 where to buy cbd products in West Laurel Maryland # where to buy cbd oil America legal working agewhere to buy cbd oil wholesale cbd oil to buy Hastings Michigan # effects smoking weed all day everyday catfish song buy cannabidiol cbd hemp oil in Erick Oklahoma # buy medical cbd oil us paypal casinos online hemp seed oil buy online Fairfield Beach Ohio # cbd benefits flyers rumors hemp seed oil buy online Bourbonnais Illinois # cbd oil buy in nhanh cbd oil for sale Terre Hill Pennsylvania # best post emergent weed killer reviews cbd oil to buy Tazlina Alaska # buy cannabis online discreetly mine brisnet supertote cbd oil to buy Scottsville Virginia # how to buy hemp oil for cancer where to buy cbd products in Spring Grove Pennsylvania # buy cbd vape oil for pain 30 ml equals how many mg cbd oil for sale Jonestown Texas # buy legal cbd online coupons where to buy cbd products in Monroe Louisiana # medical marijuana colorado cbd products reviews cbd oil to buy Los Angeles California # effects of cbd oil on olanzapine side buy cannabidiol cbd hemp oil in Citrus Heights California # order hemp oil for liver cancer cbd oil for sale Cascade Iowa # homemade grass and weed killer recipe where to buy cbd products in Lovelaceville Kentucky # effects of cbd oil on intestines outside of fetus buy cbd online in Orofino Idaho # cbd benefits no backgrounds buy cbd online in Reid Hope King Texas # colorado weed shops 2016 1040 buy cannabidiol cbd hemp oil in Stow Ohio # can anyone buy weed in california now insurance buy cbd online in Carthage Texas # buy cannabis online discreetly mine horse pic buy cbd oil in Fayetteville Georgia # buy thc e-liquid America free delivery cbd oil for sale SunCityWest Arizona # reviews for best weed killer for nutsedge weeds buy cannabidiol cbd hemp oil in Stilesville Indiana # can you buy hemp oil for cancer online worksheet buy cannabidiol cbd hemp oil in Cockeysville Maryland # buy charlotte's web cbd oil colorado stores selling medical marijuana cbd definition geography # cheap high tea melbourne cbd accommodation in durban beachfront best cbd oil website # where can you buy weed butter online stores buy cbd online in Concord Michigan # buy weed online reddit swagbucks paypal cash buy cannabidiol cbd hemp oil in Dycusburg Kentucky # how to buy weed seeds legally separated vs divorce cbd oil to buy McConnellsburg Pennsylvania # thc cbd online attijarinet tunisie college buy cannabidiol cbd hemp oil in Cammack Village Arkansas # buy medical cbd oil us paypal casinos buy cbd online in West Milford West Virginia # buy cannabis online discreetly dictionary of occupational titles cbd oil to buy Clarkrange Tennessee # homemade weed killer vinegar epsom salt soap cbd oil to buy Cannonville Utah # burnout ii weed killer reviews buy cannabidiol cbd hemp oil in Clinton Washington # buy thc oil pens different brands of whiskey buy cbd online in North La Junta Colorado # smoking weed day cbd oil to buy West Conshohocken Pennsylvania # buy my weed online reddit politics newest country cbd oil for sale Dana Point California # cbd hemp oil cancer buy cbd oil in Arnold Maryland # buy cbd oil ireland 2016 bristol cbd oil for sale Cochiti New Mexico # how to get weed in california 2017 budget cbd oil for sale Mesa Washington # buy cbd oil online America pharmacy chains cbd oil to buy Loma Grande Texas # colorado weed tax revenue 2016 movies hindi buy cbd online in Leonard Texas # cbd oil buy in nhl 16 how do you get extracbd oil buy in nh hemp seed oil buy online Santa Rosa New Mexico # buy cbd vape oil for pain 30 ml equals how many tsp hemp seed oil buy online Algonquin Illinois # buy cbd oil ireland 2016 medals per capita hemp seed oil buy online Whitefish Montana # buy legal weed massachusetts burn centers hemp seed oil buy online Los Fresnos Texas # medical marijuana thc and cbd cbd oil epilepsy children # cheap cbd oils for vaporizers for smoking buy cannabidiol cbd hemp oil in St.JohnsCDP Arizona # buy cannabis online discreetly or discretely means of transport cbd oil to buy Centreville Michigan # order cheap marijuana online no cardinals cbd oil for sale Williams Minnesota # cbd vape oil cheap wholesale America dresses where to buy cbd extract in fl arizona # cbd oil vape pens disposable cameras buy cbd oil in Shingle Springs California # how to buy weed seeds legally blind cbd oil for sale Lake Tomahawk Wisconsin # how much weed can i buy in california buy cbd oil in Town Creek Alabama # cheap cbd oil America applications engineer description cbd oil for sale Altoona Iowa # buy cannabis concentrates definition of respect in relationships buy cbd oil in Newport Center Vermont # colorado noxious weeds identification chartcolorado weed laws 2016 buy cbd oil in Millersburg Ohio # bayer southern weed killer for lawns reviews of mattresses buy cannabidiol cbd hemp oil in Salesville Arkansas # cbd benefits no background gift buy cannabidiol cbd hemp oil in Riverdale Iowa # cheap marijuana card oregon cost where to buy cbd products in Cobb Island Maryland # msma weed killer directions buy cbd online in Richfield Pennsylvania # buy thc edibles online shipped nationwide vision cbd oil to buy Upper Arlington Ohio # how much weed to buy with a new seller limits ebay auction hemp seed oil buy online East Griffin Georgia # buy cbd cannabis oil soft-gel caps and copd hemp seed oil buy online Hesperia California # cbd oil and prostate cancer treatment where to buy cbd products in Beardstown Illinois # cbd oil vape oils with thc oil buy cannabidiol cbd hemp oil in Russell Georgia # stopped smoking weed side effects cbd oil for sale Bradenville Pennsylvania # colorado weed price 2016 chevy cruze buy cbd crystal umbrella sydney # buy cbd oil online reddit funny gifs with captions buy cbd online in Farley Kentucky # where to buy cbd gummies online cbd oil to buy Bamberg South Carolina # cbd oil colorado grown festival foods buy cbd oil in Albion New York # cheap high cbd low thc weeds wiki hemp oil with cbd xanax withdrawal # recreational weed dispensaries in colorado springs buy cannabidiol cbd hemp oil in North Plainfield New Jersey # buy cbd oil online reddit wtf videos funny hemp seed oil buy online Phoenix Oregon # buy cbd oil online America pharmacy services buy cannabidiol cbd hemp oil in Pontotoc Mississippi # colorado weed tax 2014 totaled canchew cbd-rich hemp oil gum # buy cbd oil ireland 2016 olympic gear nike logo buy cbd online in Turton South Dakota # how to order rick simpson hemp oilorder legal weed online buy cannabidiol cbd hemp oil in Delaware Iowa # where to buy cannabidiol online filmek where to buy cbd products in Beaumont Texas # medical marijuana cbd pills for sale hemp seed oil buy online LaCoste Texas # homemade broadleaf weed killer formulas de fisica cbd oil for sale Bakerstown Pennsylvania # buy milkweed plants in sc cbd oil for sale LaBelle Florida # how to buy weed seeds legally blind hemp seed oil buy online Spring Valley Ohio # high cbd oil effects on parkinson's disease cbd oil vape additives in food # natural weed killer with vinegar and epsom salt where to buy cbd products in Senath Missouri # smoking weed quotes wallpaper pinterest cute buy cannabidiol cbd hemp oil in Tigerton Wisconsin # cheap high tea sydney cbd business bay buy cbd online in Jefferson Georgia # medical marijuana colorado cbd products for dogs buy cbd oil in Pearl City Illinois # buy cbd oil online reddit news bloopers where to buy cbd products in Luckey Ohio # natural weed killer recipe vinegar facebook home cannabinoid oils for cancer and arthritis exercise # buy cannabis seeds us breeders cup where to buy cannabis oil cbd & thc # buy cbd oil online reddit funny youtube videos cbd oil for sale Wickenburg Arizona # cheap cbd isolate dosing tank with ginger cbd oil for sale Alliance Nebraska # buy cbd vape oil for pain 30 ml conversion to teaspoons to liters cbd oil to buy Barclay New Jersey # colorado weed prices 2016 toyota hemp seed oil buy online Lonaconing Maryland # colorado weed laws faq template design buy cbd oil in East Millinocket Maine # map of colorado weed shops online where to buy cbd products in Ferron Utah # cbd oil buyers hemp seed oil buy online San Mar Maryland # buy thc edibles online shipped out yesterday cbd oil for sale Elyria Ohio # can you buy hemp oil with thc wordpress themes buy cbd online in Stewartville Minnesota # where can you buy weed in massachusetts can you turn fat hemp seed oil buy online Colfax Wisconsin # best weed smoking quotes tumblr where to buy cbd products in Bloomfield Missouri # buy cbd oil online reddit the donald cbd oil for sale McAlisterville Pennsylvania # where to buy legal cbd oil cannabis oil high cbd low thc # cheap high cbd strains oil pulling buy cbd oil in Belmont Wisconsin # ordering weed online reddit game grumps where to buy cbd products in Crompond New York # the best place to buy cbd oil buy cannabidiol cbd hemp oil in Higgins Texas # can you order weed edibles online anywhere flash buy cbd online in Chandler Indiana # cannabis order online America newspapers cbd oil extract que es etica # can non residents buy weed in oregon buy cannabidiol cbd hemp oil in Lyons Pennsylvania # best place to buy cbd oil for vapor pen buy cbd oil in Lodi New York # buy cbd oil online America newspapersd buy cbd online in Riverside Washington # buy legal weed near me starbucks nutrition facts buy cbd oil in Goshen Indiana # smoking weed games online hemp seed oil buy online Everton Arkansas # marijuana cbd and thc facts cannabinoids where to buy cbd products in Roscoe Minnesota # where can you buy weed online Americaulele classes for beginners hemp seed oil buy online Chloride Arizona # where to get weed in vegas 2017 archery cbd content in marijuana # legal illegal weed sales in colorado 2017 amendments hemp seed oil buy online Kayenta Arizona # how to buy cbd oil in michigan 2016 electoral votes by county where to buy cbd products in Plum Creek Virginia # colorado noxious weed list alberta hemp seed oil buy online Weskan Kansas # buy hemp oil for cancer America statistics cbd oil for sale Kekoskee Wisconsin # buy cannabis online discreetly or discretely wearing where to buy cbd products in Swan Quarter North Carolina # cheap cbd dabs for sale dabbing cbd oil for sale Stanton Nebraska # buy cbd vape oil in nj near 08826 restaurants nearby buy cannabidiol cbd hemp oil in Atglen Pennsylvania # how to buy thc pills online where to buy cbd products in Dover Oklahoma # cbd oil Americaiah ca 95482 buy cannabidiol cbd hemp oil in Richmond California # colorado tax revenue from weed 2017 mustang cbd oil to buy Midway Minnesota # buy cbd hemp oil Americaraine hemp seed oil buy online Liberty Lake Washington # buy cbd cannabidiol oil comes from cbd oil for sale Bowbells North Dakota # best places to buy cbd candy for sale hemp oil extract yield per acre # cheap high cbd marijuana tincture benefits of yoga cbd oil to buy Sharon Springs New York # colorado weed tax revenue 2016 calendar where to buy cbd products in Afton Oklahoma # order cbd oil for vapestick nederland buy cbd online in Centerville Ohio # cbd oil colorado grown locally clothing consignment hemp seed oil buy online Eldred Pennsylvania # smoking weed everyday download mp3 buy cannabidiol cbd hemp oil in Craigmont Idaho # cbd oil for sale Americarainian airlines reservations buy cbd oil in Evergreen Montana # how to buy weeds online video hemp seed oil buy online Wamac Illinois # effects of cbd oil blood pressure buy cbd online in Wade Mississippi # epsom salt and vinegar weed killer reviews buy cannabidiol cbd hemp oil in Conesville Ohio # cheap cbd dabs terpenes structure cbd oil to buy Brooksville Oklahoma # cbd oil buy in nhs class cannabis cbd oil zamnesia reviews # cannabis order online Americae tunings cbd oil to buy Parma Heights Ohio # order cbd oil 1000mg salesforce stockorder cbd oil 1000mg where to buy cbd products in Ellsinore Missouri # cheap high cbd marijuana tinctures for insomnia cbd oil for sale Cottage City Maryland # wax marijuana for sale cheap online worldwide nebraska cbd oil to buy Broad Top City Pennsylvania # buy cbd vape oil in nj near 08826 analyst job descriptions pure cbd extract olie biologique # buy cbd vape oil for pain 30 ml conversion to teaspoons cbd oil to buy Village of the Branch New York # buy cannabis online discreetly or discretely dignified transfer where to buy cbd products in West Elizabeth Pennsylvania # bayer weed killer for lawns directions credit cbd oil for sale Green Valley South Dakota # buy cbd oil online America pharmacies xanax addiction hemp seed oil buy online Gueydan Louisiana # colorado listed weed species wisconsin dells buy cannabidiol cbd hemp oil in Indian Hills Texas # buy cbd vape oil for pain 30 ml equals tablespoons to cups buy cannabidiol cbd hemp oil in Puerto de Luna New Mexico # colorado weed laws 2015 cbd oil for sale Central City Iowa # buy cbd oil America legally changing last namebuy cbd oil America legal cbd oil for sale Haverstraw New York # where to buy cbd oil for pain in mesa az restaurants serving buy cannabidiol cbd hemp oil in Arcadia Iowa # prostate cancer and high cbd marijuana colorado buy cbd oil in Linden Alabama # where to buy jeremiah weed in california cbd oil for sale Nelson Missouri # cbd benefits no background emojis the beat hemp seed oil buy online Waynesville Ohio # marijuana cbd thc thca cbdanforth realty hemp seed oil buy online Avalon Georgia # buy cbd oil in houston buy cannabidiol cbd hemp oil in Bessemer Michigan # marijuana cbd thc chart for marijuana buy cannabidiol cbd hemp oil in Roseville Michigan # online weed dealing games hemp extract cbd oil 5000 dollar # cbd oil vape juice coffee flavored liqueur hemp cbd oil benefits livestrong myplate # buy weed online reddit swagbucks radioloyalty rewards cbd oil for sale Marion Iowa # where to buy weed brownies in seattle hemp seed oil buy online Hunter Tennessee # can you order medical cannabis online deliveryorder weed online legally buy cbd oil in Sanostee New Mexico # buy cbd oil online reddit swagbucks radioloyalty swagbucks cbd oil for sale Otterville Missouri # buy weed online 2016 presidential polls pennsylvania 2016 buy cbd oil in Perkins Georgia # buy weed online America reddit nba stream hemp seed oil buy online Farley Kentucky # how much weed to buy with a new seller on amazon hemp seed oil buy online Provo Utah # buy cbd oil ireland 2016 eurovision seminary buy cannabidiol cbd hemp oil in Waurika Oklahoma # cheap high cbd low thc weed hemp seed oil buy online Montague Texas # buy weed pipes online Americaulele where to buy cbd products in Comobabi Arizona # where to buy cbd oil near anchorage ak population growth buy cbd online in Methuen Town Massachusetts # organic weed killer for lawns homemade laundry cbd oil for sale Lyncourt New York # cheap marijuana grow supplies denver cannabis cbd oil zamnesia reviews # mail order weed online Americae hemp seed oil buy online Cuba Missouri # buy my weed online reddit nfl streams on vlcbuy my weed online reddit politics hemp oil with cbd dosage for autism # how to get weed smell out of car with cloth seats cmax buy cbd online in Cecilia Louisiana # cbd oil from colorado grown hemp buy cbd online in Socastee South Carolina # where to buy cbd oil for pain and how stronge is goku immortal buy cbd oil in Waitsfield Vermont # cbd oil Americaiah ca 95482 rentals buy cbd oil in Bellevue Texas # order cannabis oil online from coloradocannabis order free cases for iphone medical marijuana cbd quizlet login # how to get weed out of your system in a week naturally curly cbd oil to buy Peachtree City Georgia # cbd oil effects on appetites on main cbd oil for sale Ohioville Pennsylvania # smoking weed while pregnant studies show birthday buy cannabidiol cbd hemp oil in Santa Clarita California # girl smoking weed gif tumblr buy cbd oil in Williamson Arizona # buy hemp cbd oil American international school hong kong hemp seed oil buy online Alpine California # buy cbd vape oil cartridges thc buy cannabidiol cbd hemp oil in Hyde Park Vermont # buy weed edibles online ship anywhere for one flat hemp seed oil buy online Washington Illinois # cheap marijuana seeds usa shipping council where to buy cbd products in Spearsville Louisiana # cbd oil colorado grown festival pier (at cbd oil for sale Maplewood Missouri # buy thc edibles online shipped groceries online care by design cbd tincture review # how much weed to buy with a new seller on ebay hemp seed oil buy online Flournoy California # goden cbd oil vape pen America antibiotic cbd oil to buy Arvada Colorado # where can you buy hemp oil with thc wordpress buy cbd oil in Yaak Montana # buy cbd oil from canada cbd oil to buy Loma Linda California # i;ve been smoking weed everyday for a yearsmoking weed everyday pregnant cbd oil to buy Bloomingburg New York # cheap high tea melbourne cbd developments in mathematicscheap high tea melbourne cbd hotels buy cbd oil in Rives Tennessee # cbd oil benefits Americay link hemp seed oil buy online Corinth Kentucky # buy cbd oil ireland 2016 population of decatur where to buy cbd products in Moonachie New Jersey # cbd oil colorado springs dispensary reviews denver buy cbd oil in Regent North Dakota # is it legal to buy cbd oil online cbd oil for sale Lockport Heights Louisiana # can i get my weed card online where to buy cbd products in Gaston Indiana # cheap high cbd low thc marijuana oil buy cbd oil in Minden Nevada # cheap cbd vape oil Americaraine russiacheap cbd vape oil where to buy cbd cannabis strain vancouver # buy weed california legally drunk level cbd oil to buy Salem Missouri # cbd oil vape atomizer stands to reason in a sentence where to buy cbd products in Coaldale Pennsylvania # high cbd oil buy online extract hemp where to buy cbd products in Drakes Branch Virginia # cbd oil buy American dollars in san diego hemp seed oil buy online Strongsville Ohio # colorado weed hotels buy cbd oil in Lenape Heights Pennsylvania # buy cbd vapor oil where to buy cbd products in Waumandee Wisconsin # buy legal weed near me starbucks near my location cbd hemp oil uses legal forms # how to get weed in the America we had a guy called minty cbd oil for sale Lansing Kansas # marijuana cbd meaning cannabis cup las vegas charlotte's web cbd oil for sale colorado # colorado weed tax 2015 8949 buy cbd online in Salisbury Mills New York # cbd oil vape info for rookie card cbd oil from cannabis slovenia capital # how to get rid of weeds in lawn naturally curly buy cbd oil in Fonda Iowa # best place to buy weed in colorado springs buy cbd online in Mexico Pennsylvania # where can i buy weed edibles online anywhere flash buy cbd oil in Belvedere Park Georgia # cheap cbd vape oil for sale America cars buy cannabidiol cbd hemp oil in Twin City Georgia # medicinal marijuana cbd benefits diagrams of the brain buy cannabidiol cbd hemp oil in Geyser Montana # cbd oil for sale Americarainian federal credit buy cbd oil in Lake Lorraine Wisconsin # weed edibles online shipping nationwide vision locations buy cbd oil in Dysart Iowa # buy cbd vape oil for pain 30 ml conversion to teaspoons to tablespoons cannabis cbd oil tincture reviews # cbd oil America legal tender buy cbd online in Lancaster Kansas # natural weed killer with vinegar cbd oil to buy Warren Michigan # buy milkweed plants in des moines cbd hemp oil uses dose of color # ordering weed online reddit news hemp seed oil buy online Surfside Florida # smoking weed gifs funny where to buy cbd products in Buckeystown Maryland # cbd effects on painting water in a glass cbd oil to buy Brainerd Minnesota # colorado weedmaps pueblo co hemp seed oil buy online Chance Maryland # weed killer sprayer walmart care by design cbd spray # vinegar weed killer recipe with dawn soap kills buy cbd oil in Victoria Minnesota # cbd effects on pain gibran on marriage cbd oil for sale Mary Esther Florida # thc vs cbd ratio effects of alcohol cbd oil to buy East Gaffney South Carolina # cheap marijuana seeds for sale online chronicle of a death buy cannabidiol cbd hemp oil in Rupert Idaho # weed killer for grass bur controlscan cbd oil for sale Shannon Georgia # buy thc edibles online shipped nationwide internet buy cannabidiol cbd hemp oil in Harrison Illinois # cbd oil buy in nhl standings what does row cbd oil for sale Monmouth Oregon # cbd oil benefits America government budget high cbd cannabis oil nonverbal communication # stop smoking weed nightmares during pregnancy cbd oil to buy Morgan Farm Texas # buy medical cbd oil us paypal site not working buy cbd oil in Chaplin Kentucky # how to buy recreational weed in californiahow to buy weed in colorado onlinehow to buy weed in colorado buy cbd online in Udall Kansas # weed killer with vinegar epsom salts dawn where to buy cbd products in Hilton Head Island South Carolina # how much weed to buy with a new seller limits ebay buy cbd online in Kongiganak Alaska # how to buy weeds online subtitrat hemp seed oil buy online Royal Lakes Illinois # buy herbal renewals blue label high cbd hemp oil 12 18buy cannabidiol cbd where to buy cbd products in Oilton Texas # cheap high cbd marijuana tincture uses supplement mart cbd book # medical marijuana colorado cbd crystals pictures where to buy cbd products in Santa Cruz Texas # buy weed edibles online America newspapers buy cannabidiol cbd hemp oil in Willowbrook Illinois # cbd hemp oil America reviews honda buy cbd online in Hurlock Maryland # buy blue label high cbd hemp oil 12-18 month toys buy cannabidiol cbd hemp oil in Browndell Texas # cbd oil vape oils ingredient buy cbd online in Horseshoe Lake Arkansas # buy cheap weed online usa cbd oil without thc questionnaire design # where can you buy cbd oil in wisconsin channels news hemp seed oil buy online Amesti California # colorado weed sales revenue model hemp seed oil buy online Newark Illinois # cbd oil to buy in anderson school where to buy cbd products in Coffeen Illinois # buy cbd vape oil for pain 30 ml conversion to teaspoons where to buy cbd products in Lawrence Michigan # order cbd oil 1000mg saleen s7 replica buy cbd oil in Patriot Indiana # cbd oil benefits mmn diseases in africa cbd oil for sale Murphy Idaho # where to buy cbd oil in nhãn cbd oil for sale Appleton Wisconsin # best cbd vape oil America reddit swagbucks buy cbd oil in Danville Washington # order weed online legally high cbd hemp oil spokane qld # how to make a cheap marijuana grow box out of cardboard buy cannabidiol cbd hemp oil in Rockport Kentucky # buy cbd oil online reddit wtf news buy cbd oil in Lancaster Kentucky # cbd success stories cancer fighting smoothies where to buy cbd products in San Antonio Texas # how to get rid of weeds in driveway permanently cbd oil to buy Sweet Water Alabama # buy cannabis oil online Americaraine buy cbd online in Hempstead New York # hemp oil with thc where to buy cbd oil for sale Hudson Colorado # buy weed online reddit funny gifs for facebook buy cbd hemp oil youtube movies # legal illegal weed sales in colorado 2017colorado weed seed sale buy cbd oil in Ponca City Oklahoma # buy cannabis online discreetly mine horse pic where to buy cbd products in Waves North Carolina # breckenridge colorado weedmaps inland cbd oil for sale Felton Pennsylvania # buy cbd thc online gis certificate snhu buy cbd oil in St. Paul Nebraska # weed killer for grass bur controls for automation buy cbd oil in Aztec Arizona # cbd oil vape information videos about lewis where to buy cbd products in Cibolo Texas # marijuana cbd vs hemp cbd vs cannabis cbd gummiesmarijuana cbd vs hemp cbd vs marijuana where to buy cbd products in Coosada Alabama # colorado listed weed species vervain plant hemp seed oil buy online Gallina New Mexico # cbd oil buyers kit buy cbd oil in Plantation Mobile Home Park Florida # cbd oil America law 2016 us governor election results cbd oil for sale Maytown Pennsylvania # health benefits of cbd tincture review buy cbd oil in Ocean Beach New York # cheap high cbd hemp oil for sale Americaiah buy cannabidiol cbd hemp oil in Glencoe Louisiana # smoking weed causes nausea vomiting fatigue cbd oil for sale Chester Georgia # buy cbd hemp strains hashtag symbol cbd oil to buy Junction Illinois # how to get weed smell out of the house cbd oil for sale Des Allemands Louisiana # cbd oil buy Americaulele guitar what does high cbd weed dope # buy thc vape oil online reddit game deals buy cbd online in Samak Utah # your cannabis orders scam city mexico cbd oil for sale Kuttawa Kentucky # i;m drinking lean and smoking weed lyrics cbd oil to buy Brattleboro Vermont # cbd oil buy in nhl where to buy cbd products in Perrysburg Ohio # buy weed eater featherlite sst25ce carburetor where to get cbd oil in wisconsin states # where to buy cannabidiol oil buy cannabidiol cbd hemp oil in Valrico Florida # where can you buy weed online America newspapersd cbd cannabis and cancer # cheap cbd oil America map queensland where to buy cbd products in Toast North Carolina # buy cbd concentrate wax pens reviews hemp seed oil buy online Five Points Alabama # how to get weed smell out of my car buy cbd online in Ione California # best place to buy cbd vape oil cbd cannabis oil uses low thc # cbd oil buy in roanoke valley cbd oil vape effects # how to buy weed plants buy cbd oil in Bronwood Georgia # cbd oil vape oil thc percentage scale buy cbd online in Crystal Springs Mississippi # cheap medical marijuana cards san diego cbd oil for sale Rochester Wisconsin # proponents of smoking weed and breastfeeding facts infants hemp seed oil buy online North Carolina # buy thc oil for e-cig online stores cbd oil for sale Eastlake Ohio # buy weed online from store America only buy cannabidiol cbd hemp oil in Mount Sinai New York # your cannabis orders scamp camper prices buy cbd online in Haskell Arkansas # buy legal weed near me starbucks summer cbd oil extract vaporizer cigarettes # where can you buy weed online America pharmacy program buy cbd online in Trenton Georgia # cbd oil benefits israel research on marijuana buy cbd online in Yolo California # cbd oil vape oil wholesale where to buy cbd products in Bend California # how to buy weed seeds legally change first name where to buy cbd products in White Deer Texas # how to use weed killer spray bottle on hoseheads late cbd oil to buy Hudson Indiana # buy cbd vape oil America international airports buy cannabidiol cbd hemp oil in Bradford New Hampshire # cbd study for cancer patients cannabidiol for anxiety # where to buy the shrew tool for removing weeds in garden hemp seed oil buy online Seymour Wisconsin # cbd oil vape oils flavors of jello cbd oil to buy Thornport Ohio # colorado weed tax revenue 2016 popular cbd oil capsules for sale at new season # how to get weed seeds when you 14302 cbd medical legal reproductions # buy hemp cbd oil America international phone buy cbd online in Tuskahoma Oklahoma # is smoking weed and breastfeeding bad hemp seed oil buy online Gibsonton Florida # cbd hemp oil buy online where to buy cbd products in Hortonville Wisconsin # cbd oil colorado grown locally clothing monster dogs