KROZ NOVI ZAGREB, part two

July 20, 2010 @ 7:01 pm

1.jpg
21.jpg
31.jpg
4.jpg
51.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
111.jpg

KROZ NOVI ZAGREB - putopis u nastavcima

February 10, 2009 @ 11:22 pm

1a.jpg
Prekrasan pogled iz središnjih Utrina na jugoistočni Novi Zagreb. Iza Utrina horizontom se protežu živopisne građevine Travnog i Dugava.

121.jpg
Tipičan novozagrebački neboder s uobičajenim kabelom od satelitske antene kojeg stanari ponekad rabe umjesto štrika za sušenje robe. Vidljiva je i televizijska antena za analogni prijem. Ona, u kombinaciji sa kabelom digitalnog satelitskog tanjura, predstavlja pozitivni sukob starog i novog. Vidljiv je i klima uređaj koji uvelike olakšava ljetni život žotelja Novog Zagreba.

2.jpg
Geometrija je jedan od najvažnijih elemenata novozagrebačke arhitekture.

5.jpg
Središnje Utrine. Dvije vertikale nasuprot horizontali. Visoke biljke proizvode kisik, neophodan za zdrav život žitelja ovih krajeva.

3.jpg
Pogled na jugoistočni Sopot.

13.jpg
Stariji dijelovi Novog Zagreba. To je Trnsko. Snažne betonske građevine svojom masom i čvrstoćom prkose svim nepogodama.

11.jpg
Spektakularan pogled na Utrine, Travno i Sjeverne Dugave. Gustom rasporedu ovih građevina ne može parirati gotovo niti jedan svjetski velegrad.

DRAGAN DABIĆ a.k.a. RADOVAN KARADŽIĆ-WALKTHROUGH!

July 25, 2008 @ 5:23 pm

Osim što je Dragan Dabić ljetovao na Šolti, vjerojatno s Ratkom Mladićem koji uopće nije promijenio niti izgled niti ime, jer bi bilo stvarno preglupo da netko tko strahovito sliči Ratku Mladiću i zove se kao Ratko Mladić bude uistinu Ratko Mladić, tako je i nevjerojatan podatak da je Radovan Karadžić, a.k.a. Dragan Dabić, bio i veliki zaljubljenik u video igre! Obožava pucačinu iz prvog lica i nogomet! Jučer sam u online izdanju kragujevačkih Novosti pročitao nevjerojatan tekst koji opisuje video igru za koju je Dabić/Karadžić napisao scenarij i nazvao ga “Balkanski ratovi”. Isprint scenarija nađen je u drugoj ladici radnog stola njegovog stana u Batajnici i vidi se da čovjek kuži video igre. Scenarij je napisao u formi walkthrougha i ne proporučujem njegovo čitanje ljudima slabijeg želuca, jer dugo nisam čitao nešto toliko brutalno.

Dragan Dabic’s Time Machine: All Quiet on the West Balkans - FAQ/Walkthrough for PS3
Publisher: UBIJHARD [part of UBISOFT for extra brutal games]
Rating: 33+
Version 1.7 (06/26/08)
Written by Dragan David Dabic
Email: dragan.dabic@gmail.com

KOMANDE:
START-pauza za cigaru I rakijicu
SELECT-popis zadataka
DESNI STIK-silovanje
LIJEVI STIK-davljenje
KVADRAT-punjenje oružja/oštrenje noža
TROKUT-mijenjanje oružja
X GUMB-pljačkanje, penjanje, skakanje, otvaranje vrata, samozadovoljavanje
KRUG-mučenje
R1-klanje/pucanje
L1-psovanje, crtanje, pisanje
L2-sprint
R2-bacanje [kamen/nož/sjekira], probijanje vilama, teleportiranje

UVOD [Zapadni Balkan, 2008.]
Vaše ime je Ante Jovanović I nadareni ste student fizike na najprestižnijem sveučilištu Zapadnog Balkana. Trenutno vršite prvi pokus na svojem diplomskom radu – vremenskom stroju. Od svih 58 ponuđenih životinja koji vam stoje na raspolaganju za pokus, izaberite odmah bjeloglavog supa, da uštedite vrijeme, jer jedino s njim eksperiment uspjeva – ostalim životinjama uvijek eksplodira glava. Kad eksportirate bjeloglavog supa tri godine unazad, u vremenskom stroju pojavit će se jaje I kolege studenti će vam oduševljeno pljeskati. Kad uđete u stroj, kako bi uzeli tri godine staro jaje, nakratko će nestati električne energije I vi ćete ispustiti jaje iz kojeg se odmah izlegne mali bjeloglavi supić. On počne histerično letjeti vremenskim strojem. Kad supić izleti van, slučajno zatvori vrata vremenskog stroja, a vi ostajete zatočeni u njemu. Potom na komandnoj ploči slučajno krilima utipka sljedeći datum I godinu: 28.VI.1914. Vaša avantura može početi!

1.PRVI SVJETSKI RAT

SCENA 1: ATENTAT [28/06/1914.]

Nalazite se u Sarajevu u masi ljudi koja oduševljeno kliče austrijskom prijestolonasljedniku Franji Ferdinandu. Nekoliko sekundi potom začuju se pucnjevi I Franjo pogiba. Kako ste vi u Sarajevo stigli vremenskim strojem, tako na sebi nemate odjeću I ljutita masa, predvođena Gavrilom Principom, optuži vas za atentat. Vrijeme je za bijeg! Brzo istrčite iz mase, zavinite udesno I kad vidite prvu usku ulicu s lijeve strane, skrenite u nju. Trčite dvjestotinjak metara I kad uočite natpis krojački salon “Fikret”, uđite u radnju I odmah legnite. Gazdarica je iza pulta I okrenuta vam je leđima. Dopuzite do pulta, zaskočite gazdaricu I silujte ju. Kad ste gotovi sa silovanjem, oprezno je zadavite. Iza pulta su vrata koja vode u skladište – tamo pronađite gornji dio uniforme austrijske vojske I odjenite je. Odijevanje morate izvesti u lijevom kutu skladišta. Činite li to bilo gdje drugdje, odmah će vas ugristi štakor, pri čemu ćete ispustiti jak krik I privući austrijske vojnike koji će vas prepoznati kao golog atentatora I ubiti bez pitanja. Neka vas ne zbunjuje što nemate donji dio uniforme I čizme. Kad ste gotovi s odijevanjem izađite na stražnji ulaz I hodajte ulicom. Kad vidite gostionicu “Mlada Bosna”, sakrijte se iza ugla I pričekajte jedan dan, da u nju uđu Gavrilo Princip I Nedeljko Čabrinović. Prepoznat ćete ih po tome što se glasno hvale kako su na vas svalili krivicu za atentat na prijestolonasljednika.
CHECKPOINT REACHED.

SCENA 2: GOSTIONICA “MLADA BOSNA” [19/06/1914.]

Nikako ne ulazite na glavni ulaz gostionice, već uđite u prvu kuću koja se nalazi desno od gostionice. To je dom obitelji Obradović. Ispred kuće naći ćete oveći kamen. Uzmite ga. Krenite prema vrhu kuće, odnosno prema tavanu. Budite oprezni kako vas ukućani ne bi vidjeli, jer će odmah pozvati austrijsku vojsku koja će vas likvidirati. Posebno budite oprezni kad dođete na tavan jer tamo glava obitelji, gospodin Obradović. On pije rakiju sjedeći iza štrika na kojem se suši veš. Priđite mu oprezno s leđa I zatucite ga po glavi desetak puta onim kamenom. Potom ga silujte. Silovanja su vrlo bitna u igri, jer svako silovanje odvest će vas, na kraju pojedinoe misije, devet godina u budućnost. Dakle, ako ćete na kraju prvog nivoa imati samo dva silovanja, u sljedećem nivou završit ćete tek u bijednoj 1932. godini. Nakon što ste gospodina Obradovića zatukli kamenom I silovali ga, ne možete dalje ako ne nađete neku obuću, jer bosa stopala su vam poprilično oštećena. Uzmite opanke I hlače gospodina Obradovića i stavite to na sebe. Potom uzmite I njegovu bocu rakije, razbijte je – grlić boce postaje vaše oružje. Zatim razmontirajte štrik I uzmite ga sa sobom. Preskočite na susjedni krov – sada se nalazite na krovu gostionice “Mlada Bosna”. Zavežite štrik za dimnjak I spustite se kroz dimnjak u glavnu prostoriju. Zateći ćete se lijevo od šanka. Potom sačekajte da vam se konobar na šanku okrene leđima. Došuljajte se do njega I prerežite mu grkljan. Onda se došuljajte do Gavrila Principa I Nedeljka Čabrinovića koji u kutu gostionice piju rakiju. Lupite svakog kamenom po glavi, ali samo jednom, jer moraju ostati živi, kako bi ih poslije mučili. Prije samog mučenja, zavežite ih štrikom kojim ste se spustili kroz dimnjak. Mučite svakog posebno po trideset sekundi, I tako naizmjenice sedam puta. Gavrila Principa lupajte kamenom po nožnim prstima, a Čabrinovića rezuckajte grlićem boce po prsima, a po otvorenim ranama sipajte mu sol I rakiju. Naposlijetku će obojica priznati da je Gavrilo ubio prijestolonasljednika, kad to nije pošlo za rukom Nedeljku. Upravo u tom trenutku u gostionicu ulazi vojska čiji pripadnici čuju priznanje dvojice terorista I vi ste oslobođeni lažnih optužbi!
CHECKPOINT REACHED.

SCENA 3: CERSKA BITKA [15-16/08/1914.]

Postali ste pripadnik moćne vojske Austro-Ugarske monarhijhe I trenutno se nalazite u vojnom kampu u Hanpijesku, sjeveroistočno od Sarajeva. Sutra ćete s 42. Hrvatskom divizijom napasti Srbiju, pa morate malo vježbati gađanje iz puške I probijanje bajonetom – ništa teško. Kad završite obuku naći ćete se u šumi ispod planine Cer. Samo slijedite zapovijednika, pukovnika Stjepana Jelića, vašeg pradjeda po majčinoj strani. Oprezno se šuljajte za pukovnikom Jelićem I uskoro ćete nabasati na prvo selo u Srbiji, malko prije svitanja. Selo morate zapaliti, ali tako da se niti jedan civil ne probudi – ako se samo jedan probudi - Mission Failed. Dakle, svi seljani moraju izgoriti zajedno sa svojim kućama. Ovo je dosta težak nivo I ja sam ga prelazio cijeli dan. Naime, kadgod bi sa svojim pradjedom, pukovnikom Jelićem, krenuo paliti selo, netko od seljaka bi se probudio jer bi pijetao počeo kukurikati pošto je zora. Dakle, prvo što morate napraviti jest da nađete pijetla! On se nalazi na jugoistočnom dijelu sela u kokošinjcu iza kuće koju ćete prepoznati po tome što se na dimnjaku vijori zastava Kraljevine Srbije. Oprezno dođite do kokošinjca I probodite pijetla vilama koje ćete naći ispod kokošinjca. Potom silujte pijetla, kako bi osvojili dodatne bodove za putovanje u budućnost. Kad to učinite, počnite paliti kuće jednu za drugom. No, I tada budite vrlo tihi I oprezni I nikako nemojte trčati, jer će pucketanje grančica I odbijanje kamenčića probuditi seljane I vi ste gotovi. Kad zapalite posljednju kuću, krenite u trk I napustite selo. Morate to učiniti stvarno jako brzo – trčite samo prema istoku I uskoro ćete se naći na bojišnici sukobljenih vojski, u vrtlogu Cerske bitke. Vaš pradjed odmah bude teško ranjen, a vama nema pomoći! Kolikogod se opirali naletima srpske vojske I kolikogod ih poubijali, naposlijetku ćete završiti u zarobljeništvu. Predlažem vam da se odmah predate, kako ne biste bezveze gubili vrijeme. Imate sreće, jer zarobio vas je pukovnik Strahinja Jovanović, vaš pradjed po očevoj strani I odmah ste postali pripadnik srpske vojkse. Silovali ste gazdaricu krojačkog salona “Fikret”, gospodina Obradovića I pijetla. Sakupili ste 27 bodova I vremenski vrtlog vas odbacuje u 1941. godinu.
CHECKPOINT REACHED.

2. DRUGI SVJETSKI RAT

SCENA 1: UŽIČKA REPUBLIKA [28/11/1941.]

Bitno je spomenuti da u drugom svjetskom ratu više ne vrijedi “pravilo silovanja”. Ovdje bodove sakupljate kad promijenite vojsku. Dakle, svaki prelazak u drugu vojsku donosi vam bodove, odnosno osam godina putovanja u budućnost. Život, odnosno zdravstveno stanje I energiju nadopunjujete ubijanjem životinja. Trenutno ste četnik I napadate Užice kako bi iz njega istjerali partizane. Bitno je da odmah po ulasku u grad uđete u Muzej grada Užica I tamo ukradete štit iz srednjeg vijeka, jer jedino sa tim štitom možete završiti prvi level. Kad izađete iz muzeja partizani će napadati vašu stranu ulice. Ima ih dvadesetak I morate ih sve pobiti, sklanjajući se iza stupova ispred ulaza u zgradu muzeja. Život ćete nadopuniti tako što ćete pucati u tri psića koji se nalaze na kraju vaše ulice. No, ako odete do njih I zadavite ih golim rukama, dobit ćete kudikamo više života. [Za sada vam štit ne služi ničemu]. Kad pobijete sve partizane pređite na drugu stranu ulice I skrenite lijevo. Na kraju te ulice nalazi se štala. Ako nemate dovoljno života, probodite vilama obje krave I potom sjednite na konja. Ako I imate života, probodite ih–ko ih jebe! Na izlasku iz štale dočekat će vas partizanska zasjeda s puškomitraljezom. Sad vam štit koristi za obranu, ali pazite na glavu. U trenucima kad partizan stavlja novi redenik u puškomitraljez, priđite mu bliže konjem, zaletite se tako da ga konj zgnječi. Sada vam je otvoren put prema centru grada, no prije odlaska skinite šajkaču I zamijenite je sa šljemom, koji se nalazi na glavi pokojnog partizana. Također, ne zaboravite uzeti puškomitraljez. Samo trčite na konju prema glavnom trgu I pucajte iz puškomitraljeza na sve što se kreće [osobito obratite pozornost na mačke koje se kreću s desne strane – ima ih pet ili šest]. Kad dođete na glavni trg, tamo vas čekaju tri najpreciznija partizanska strijelca, pa nemojte bezglavo juriti na trg, jer ćete odmah biti ubijeni. Desetak metara prije trga sjašite s konja, a njega ubijte jer imate vrlo malo života. Oderite njegovu kožu I preobucite se u konja. Ovaj je dio dosta težak, jer vam je smanjen kut gledanja kroz konjsku glavu. Prvi partizanski strijelac nalazi se lijevo, na vrhu crkve. Drugi je s desne strane I viri iz kanalizacije, a treći je probučen u baku I najnormalnije hoda ulicom. Tu sam se najviše mučio, jer svaki put kad bi nišanio ovog na crkvenom tornju ili ovog u kanalizaciji, bakica bi me ubila. Štoviše, kad naciljate u bakicu nišan vam je zelen, kao da je ne smijete ubiti jer će onda misija biti svršena. No, iako je nišan zelen I prekrižen, roknite baku u glavu pa ćete poslije lako riješiti ovog na crkvi I u kanalizaciji. Kad roknete baku, na ekranu će se ispisati: “Ne pucajte u baku? Kakva glupost! Ovo je Balkan I tu ne vrijede pravila!”. Ovaj dio u igrici mi se posebno svidio, jer je maštovit I orginalan, a jednom sam I čitaio da na Balkanu stvarno ne vrijede nikakva pravila. Sljedeće što morate učiniti jest da se popnete na crkvu I maknete komunističku zastavu s tornja. Na stepenicama crkve imat ćete još jednog preživjelog partizana, no kako više nemate municije, morat ćete ga raniti nožem. Zapamtite – morate ga raniti, jer to je vaš djed po očevoj strani – Miško Jovanović. Ako ga ubijete, vi ne možete postojati u budućnosti i vratit ćete se na početak levela. Ranit ćete ga tako što ćete baciti nož u njegovo bedro. On će pasti I previjati se, a za to vrijeme morate skinuti njegovu uniformu I preobući se u partizana. Mijenjanjem vojske sakupili ste prve bodove.
CHECKPOINT REACHED.

SCENA 2: KOZARA [03/06/1942.]

Vi ste sada partizan čija se jedinica mora oduprijeti udruženim napadima Nijemaca, ustaša I četnika. Opkoljeni ste sa svih strana na vrhu planine I situacija je beskrajno teška. Ova je misija izrazito taktička – na tragu najtežih misija igara kao što su Ghost Reacon ili Rainbow Six! Prvo što morate učiniti je da se potpuno razodijenete. Potom goli krenite niz brdo, prema ustaškim položajima. Neko vrijeme će trebati ustašama da vas primjete, a za to vrijeme pokušajte izbjeći međusobnu paljbu između njih I partizana. Ponekad će vas pogoditi metak, no nasreću u vašoj blizini je dosta krtica koje morate daviti, zbog produljenja života. Kad vas primjeti prvi ustaša u vašem hodu prema njihovim položajima, počnite se istovremeno samozadovoljavati I psovati partizane maštovitim psovkama:
- dabogda im konj krvavim kurcem jebo nevine sestre na majčinim grobovima, a očevi sve to gledali iz invalidskih kolica!
- dabogda im žene rodile sinove s metalnim ušima I magnetom ih zvale na večeru I dobogda im djeca prstima čitala!
- dabogda plesali kolo u strujnom krugu, itd.
Kad izgovorite sve ove psovke uz samozadovoljavanje, ustaše vam neće ništa jer će misliti da ste pobjegli iz obližnje ludnice. Propustit će vas da hodate dalje, no tada vi stupate na scenu! Neko vrijeme hodajte samo naprijed, kroz šumu. Pred kraj ustaških položaja nalazi se mali proplanak na kojem patrolira stražar. Priđite mu s leđa, zadavite ga I preobucite se u njegovu uniformu. Na povratku prema ustaškim položajima zadavite jelena u šumi, zbog dodatne energije. Kad se vratite do ustaša morate ih oprezno, uvijek s leđa, daviti jednog po jednog. Trebate ih zadaviti tridesetak, a najteži je posao s onim posljednjim, jer to je vaš djed po majčinoj strani – Franjo Jelić. Treba dozirati davljenje kako ga ne bi ubili do kraja, već samo onesposobili za daljnju borbu. Davite ga desetak sekundi, a potom napravite pauzu od tri sekunde, I tako četiri puta zaredom. Kad ste gotovi s njim pozovite partizane da se spuste dolje kako bi se svi preobukli u ustaške uniforme I iznenadili četnike na njihovim položajima. Nemojte se vi iznenaditi kad dođete na njihove položaje I kad shvatite da ih tamo nema. Vaš je zapovijednik pogriješio I vi ste upali među Nijemce s kojima nema šale I s kojima nema šanse! Jedini način da se spasite je kućica koju ćete vidjeti u daljini, s desne strane šume. Skrivajući se iza drveće, dođite do nje I oprezno uđite. U njoj su tri njemačka znanstvenika koji nisu naoružani. Ne smijete pucati po njima, jer će vas buka odati. Morate ih oprezno priklati. Kad zakoljete zadnjeg, čut ćete buku nadolazećih njemačkih vojnika, a jedino mjesto gdje se možete sakriti od kiše metaka je kupola u dnu kuće. Ta je kupola prva verzija njemačkog vremenskog stroja I on vas, nažalost, odbacuje u prošlost, četiri mjeseca unazad.
CHECKPOINT REACHED.

SCENA 3: IGMANSKI MARŠ [27/01/1942.]

Vraćeni ste nekoliko mjeseci u prošlost. Pojavit ćete se na začelju kolone koja prelazi Igman u noći punog mjeseca. Nigdje ne žurite jer ste još uvijek odjeveni u ustašku uniformu iz prethodne misije. Ako se pokažete partizanima, nikome nećete moći objasniti da ste zapravo partizan koji je vremeplovom stigao iz budućnosti, s bitke za Kozaru, preodijeven u ustašku uniformu iz tih I tih razloga. Kad se kolona dovoljno rastegne, morate zadaviti partizana koji je ispred vas I preobući se u njegovu uniformu. Nastavite hodati I preskačite zaleđene potoke. Ako, kojim slučajem, prekratko skočite probit ćete led I zagaziti u potok. Nedugo zatim počet ćete se smrzavati I vaša misija će biti okončana. Probate li tražiti životinje da ih zadavite zbog produženja života – zaboravite! Na ovoj hladnoći nema ničega, osim konja iz vaše kolone, no ako njih pokušate ubiti nikada nećete završiti misiju, jer konji će vam poslužiti za ono što će se dogoditi poslije. Hodajte još neko vrijeme s kolonom I oprezno preskačite potoke, a potom slijedi iznenađenje. U susret vašoj koloni trči gomila pobješnjelih životinja, koje zapravo uopće nisu životinje već androidi u obliku životinja. Radi se o jelenima, odjevenim u njemačke uniforme. Dok hitaju prema vašoj koloni rogovi im se vrte 360 stupnjeva I ispaljuju metke na sve strane. Kako u široj okolici nema nikakvog zaklona, tako vam je sada dozvoljeno da ubijate konje koji se kreću s vama u koloni, no oni vam neće dopuniti stanje života, već će vam poslužiti samo kao zakloni od monstruoznih robo-jelena. Kad ubijete zadnjeg konja, sakrijte se iza njega I pucajte po robo-jelenima. Zacijelo ćete se iznenaditi kad shvatite da niti jedan robo-jelen ne pogiba jer su svi napravljeni od neprobojnog čelika. Sava sreća, partizan pokraj vas brzo pogiba I on ima snajper, jedino oružje s kojim možete onesposobiti jelena. Morate ciljati točno između njegovih očiju čime ćemu pregoriti matična ploča I on će se isključiti. Morate biti vrlo precizni I koncentrirani jer imate metaka točno onoliko koliko I robo-jelena morate ubiti. Kad pregori matična ploča posljednjeg robo-jelena krenite s kolonom dalje. Nemojte se preplašiti kad uskoro nabasate na novi odred robo-jelena. Radi se o androidima koji su odjeveni u talijanske uniforme. Svi oni stoje I gledaju u mjesec. Oni vam ništa neće, pa kolona može dalje. No, vi ostanite u blizini talijanskih robo-jelena I kad izgubite kolonu iz vida došuljajte se krajnjeg lijevog jelena. Iza repa vidjet ćete malu sklopku koju ćete otvoriti I stisnuti tipku restart. Dok se robo-jelen restarta, skinite mu uniformu I preobucite se u Talijana.
CHECKPOINT REACHED.

SCENA 4: BITKA NA NERETVI [28/02/1943.]

Sada ste talijanski vojnik I nalazite se u centralnom talijanskom stožeru. Bitku na Neretvi ne vidite, jer ste poprilično daleko od nje, no možete čuti snažne detonacije I rafalnu paljbu. U štabu vam se skupina vojnika smije jer vam uniforma koju ste skinuli s robo-jelena vrlo smiješno pristaje. Za dobijanje prave uniforme morate izvršiti nekoliko vrlo teških zadataka:
a) 30-sekundno tuširanje u hladnoj vodi
b) jedenje 100 grama neslanih špageta bez ikakvog umaka
c) ispijanje decilitra najjeftinijeg vina iz plastične čaše
Kad to obavite, dobijate pravu uniformu I pred vama je pravi zadatak. Kad padne noć morate krenuti sami I pješke prema bojišnici na Neretvi. Proći ćete nesmetano kroz četnike, ustaše I Nijemce I uskoro doći na prvu liniju. Ugledat ćete visoku travu - kroz nju dopužite do partizanskih položaja. S desne strane vidjet ćete logorsku vatru – tamo su dvojica stražara I njih zaobiđite u širokom luku. Potom ćete ispred vidjeti kolibu do koje morate doći. Ispred ulaza u kolibu nalazi se kazan u kojem su ostaci graha. Uzmite dva decilitra graha I ušuljajte se u kolibu. Tamo ćete vidjeti dvadesetak partizana koji spavaju, shrvani umorom od naporne bitke. Zaflekajte im uniforme grahom! Krenite obavezno s desne strane – u suprotnom ćete stati na ostatak boce I bit ćete uhvaćeni. Kad zaflekate I posljednju uniformu, vratite se istim putem u stožer. Kad stignete do njemačkih položaja obratite pozornost na sanitarni kamion. Morate ući u njega I preobući se u njemačku uniformu, a potom uzeti I padobran.
CHECKPOINT REACHED.

SCENA 5: DESANT NA DRVAR [25/05/1944.]

Njemački ste padobranac I odmah iskačete iz aviona prema Drvaru. Paljba prema vama otpočinje sa svih strana. Gađajte prvo partizane koji su odmah ispod vas. Kad vam ponestane života pronađite pokoju pticu u letu u vašoj ravnini ili iznad vas, pa je pogodite. Kad završite s patrtizanima ispod vas, sljedeća opasnost nalazi se na ulazu u šumu. Sa sobom imate I šest bombi, pa ih potrošite četiri. Bacate ih na ulaz u šumu i u ubit ćete većinu partizana. Potom se spuštate na tlo. Krenite prema šumi u kojoj je pećina gdje se krije Tito I usput ubijete dva preostala partizana. Odmah po ulasku nabasat ćete na dva vepra pa I njih ubijte, jer života vam je preostalo poprilično malo. Potom dolazite na šumski puteljak koji vodi prema pećini. Na puteljku ćete nabasati na dvije partizanske straže. Sredite ih s preostale dvije bombe. Na ulazu u pećinu je samo jedan staražar. Možete ga bez problema ubiti, no od toga nemate baš velike koristi, jer kad uđete u Titovu pećinu uvijek će vas požderati njegov pas Luks. Stoga, morate napraviti sljedeće:
Došuljajte se do stražara I silujte ga dvaput. Potom odjenite njegovu uniformu, a svoju, njemačku, stavite na njega. On će od silnog šoka teturati oko sebe, a potom će ući kod Tita u pećinu. Kad ga Tito primjeti u njemačkoj uniformi, vi ga upucajte, pa će Tito misliti kako ste mu spasili život. Tako ćete postati Titov dobar prijatelj.
CHECKPOINT REACHED.

EPILOG: PRVA POSLIJERATNA GODINA [29/11/1946.]

Čestitamo! Tito, kojem ste prije godinu I pol spasili život, postavio vas je za šefa UDBE. Danas, na Dan Republike poklonio vam je mini-teleport. Također, danas do ponoći morate izvršiti četiri otmice u tri različita grada SFRJ. Već je pola jedanaest navečer I malo je vremena. Na svu sreću, imate mini-teleport. Nemate nikakvog oružja, a jedino što vam treba je kamen kojeg ćete naći ispred kuće u kojoj slavite najveći državni praznik. Stisnite tipku za teleport.

1. POŽAREVAC
Nađite obiteljsku kuću Milošević I kidnapirajte petogodišnjeg Slobodana. Prije kidnapiranja ga onesvijestite onim kamenom. Potom pronađite četverogodišnju Miru Marković. Kidnapirajte I nju. Stisnite tipku za teleport.

2. BEOGRAD
Pronađite Franju Tuđmana u beogradskom stanu. Onesvijestite ga kamenom I kidnapirajte ga. Stisnite tipku za teleport.

3. SARAJEVO
Lik kojeg morate kidnapirati nalazi se u zatvoru. Radi se o Aliji Izetbegoviću. No, vi ste šef UDBE I bez problema ulazite u zatvor. Kad uđete u Alijinu ćeliju onesvijestite ga kamenom I kidnapirajte ga. Stisnite tipku za teleport.

4. HAMMERFEST/NORVEŠKA
Likove koje ste oteli zakopajte u snijeg I pustite ih da se zamrznu. Stisnite tipku za teleport.
CHECKPOINT REACHED.

U ovoj misiji ste šest puta promijenili vojsku I dobili 48 godina putovanja u budućnost. Čestitke!

3. MODERNI BALKANSKI RAT

SCENA 1: BRUXELLES [01/07/1994.]

Kad ste oteli I zamrznuli Slobodana, Miru, Franju I Aliju, poprilično ste promijenili povijest, pa rata u bivšoj SFRJ početkom devedesetih, nažalost, nije ni bilo! No, tu ste zato vi, a vaš prvi zadatak je stvoriti opravdane uzroke za krvave oružane sukobe na Zapadnom Balkanu! Trenutno se nalazite u okolici Bruxellesa gdje se održava svečani tulum povodom četvrtog proširenja Europske unije u koju ulaze neovisne zemlje s prostora bivše Jugoslavije. Radi se o šest bivših republika I jednoj autonomnoj pokrajni koje su malko promijenile svoje nazive:
1. SR Slovenija: Republika Bosna
2. SR Hrvatska: Nezavisna država Hrvata I dvanaest zapeta tri posto Srba
3. SR BiH: Demokratska Republika Nova Jugoslavija
4. SR Srbija: Ujedinjeno kraljevstvo realno velike Srbije I sjevernog Kosova sa četvrtinom Metohije
5. SR Crna Gora: Kneževina Južni Monaco
6. SR Makedonija: MSOBPG: Makedonija [skraćenica znači “mi smo ovdje bili prije Grka”]
7. SAP Kosovo: Republika Južno Kosovo s tri četvrtine Metohije

Nakon dosadnog uvodnog dijela, konačno počinje vaša misija! Nalazite se ispred ogromne kućerine u kojoj se održava tulum. Samo je jedan security na ulazu I s njim neće biti problema. Zadavite ga s leđa I uzmite mu pištolj I vodootporni flomaster iz unutarnjeg džepa sakoa, no nemojte ulaziti u kuću, nego se popnite požarnim stepenicama na krov kućerine. Tamo skinite zastave gore spomenutih država. No, kako ste poprilično promijenili povijest I budućnost, tako zastave ne izgledaju onako kakvim ih znate danas, pa ih je poprilično teško naći među gomilom zastava koje vise s krova kućerine. Evo opisa zastava koje trebate skinuti, a potom iskoristiti onaj vodootporni flomaster:

1. Republika Bosna: trobojnica bijelo-plavo-crveno s grbom u gornjoj lijevoj strani. Na grbu su dva dimnjaka iz zeničke čeličane koji stoje na vrhu Triglava. [Docrtajte veliki polumijesec I zvijezdu, te napišite “Ovo je Islamska Republika Bosna”! Potom precrtajte Triglav.]

2. Nezavisna država Hrvata I dvanaest zapeta tri posto Srba: trobojnica crveno-bijelo-plavo sa šahovnicom u sredini. Na prvom polju šahovnice su četiri slova C. [Prešarajte četiri slova c I na svako crveno polje šahovnice nacrtajte mali Triglav. Preko zastave ispišite “Tukaj je Slovenija]”

3. Demokratska Republika Nova Jugoslavija: radi se o bijeloj zastavi koja na sebi ima imitaciju megapoznatog ulja na platnu na kojem srpski I albanski orao igraju šah na crveno-bijeloj hrvatskoj šahovnici s figuricama Crnogoraca na vrhu Triglava u Sloveniji, a obasjani suncem iz Makedonije, te bošnjačkim polumjesecom I zvijezdom. Obojica puše. [Prešarajte sve na zastavi, osim srpskog orla I šahovnice. Iznad njega docrtajte oblačić s riječima “Ja bi ovo podijelio s Hrvatima”, a na bijela polja dopišite “I mi bi s vama!”]

4. Ujedinjeno kraljevstvo realno velike Srbije I sjevernog Kosova sa četvrtinom Metohije: trobojnica crveno-plavo-bijelo na čijoj je sredini grafika s likovima Karađorđa I Miloša Obrenovića u ljubavnom zagrljaju. [prešarajte obojicu I nacrtajte lik Ilije Garašanina, kao I kartu Velike Srbije]

5. Kneževina Južni Monaco: zastava crvene boje na čijoj je sredini je bolid formule jedan. Svuda se po zastavi, najsuvremenijom digitalnom tehnologijom, mijenjaju raznorazne reklame. Hakirajte zastavu tako da pokvarite reklamu za Veliku nagradu Lovćena, a na zastavi opet dopišite četiri slova C I ispišite “Velika nagrada Kragujevca”.]

6. MSOBPG: Makedonija: zastava crvene boje na kojoj velikim slovima piše “Mi smo ovdje bili prije Grka”. [precrtajte ovu parolu I napišite sljedeće: “Mi smo ovdje bili I prije Grka I prije vas! Potpis – Albanci!”

7. Socijalistička Republika Južno Kosovo s tri četvrtine Metohije: trobojnica plavo-bijelo-crveno s petokrakom u sredini [prekrižite petokraku I nacrtajte albanskog orla koji siluje srpskog orla]

Potom uđite na jedina vrata koja vidite. Spustite se na prvi kat I uđite u prvu sobu lijevo gdje ćete iz ladice radnog stola izvaditi prigušivač. Potom se vratite u hodnik I pogledajte dolje – s tog mjesta imate odličan pregled tuluma na dvoranu u prizemlju. S prigušivačem i sedam metaka koje imate u pištolju morate ubiti sedam premijera država koje se upravo primaju u Europsku uniju. Samo jedan promašaj ili ubojstvo pogrešne osobe vratit će vas na početak misije. E, sad se postavlja pitanje kako prepoznati premijere, kad su svi ljudi u dvorani isto odjeveni – leptir mašne, smokinzi itd. Čitajte pažljivo I koncentrirajte se. Slovenski premijer jedini jede burek I istovremeno puši cigaretu, hrvatski premijer jedini od svih ima leptir mašnu crvene boje, premijer Nove Jugoslavije na reveru sakoa ima bedž s likom Josipa Broza Tita, premijer Srbije jedini pije piće iz boce, premijer Crne Gore spava u kutu, premijer Kosova ima tanjur s 18 kremšnita, a premijer Makedonije srivećki u kutu puši opijum. Kad ih sve pobijete, na balkonu izvjesite onih sedam zastava koje ste prepravili I to će konačno biti povod za krvoproliće na Balkanu! Prije čestitki, morat ćete obići sve te zemlje I izvršiti još par akcija kako bi dodatno pojačali povode za ratove na Zapadnom Balkanu.

SCENA 2: TRBOVLJE [02/07/1994.]

Prije samog opisa scene, nekoliko riječi o formi bodovanja cjelokupne treće misije. Naime, u prvoj ste misiji bodove koji vam donose putovanje u budućnost sakupljali silovanjima, u drugoj kad ste mijenjali uniforme različitih vojski, a u ovoj misiji bodove ćete sakupiti ubijanjem civila. Na svakom levelu dobro pazite jer uvijek imate I uniformirana lica [policija I vojska] – na njih ne smijete pucati, jer odmah gubite život. Svaki level je izrazito težak, ne zbog neke taktike nego zbog brzine ubijanja. Iako ste uvijek na jednoj lokaciji, morate unutar 180 sekundi ubiti apsolutno sve civile na lokaciji, a ponekad ih je I preko stotinu!

Sada ste Ismet Hadžirudarević, rudar u Trbovlju, a jedino vam je oružje malj. Spustite se u okno I pobijte maljem sve rudare osim doseljenika s područja Nove Jugoslavije [ex-SR BiH]. Rudare koje trebate ubijati prepoznat ćete po plavim očima I njih je samo 37! Ovaj level prolazite zasigurno iz prve.
CHECKPOINT REACHED: Republika Bosna [ex-SR Slovenija] objavljuje rat Demokratskoj Republici Novoj Jugoslaviji [ex-SR Bosna I Hercegovina]

SCENA 3: SAVUDRIJA [03/07/1994.]

Vi ste slovenski turista Janez Gliserec I trenutno se vozite u megabrzom gliseru. Ispred sebe vidjet ćete plažu sa pedesetak hrvatskih kupača u moru. Sve ih morate samljeti gliserom u brzoj vožnji, unutar tri minute. Morate paziti na svjetionik da se ne zaletite u njega I na plićak. Kad dođete u plitko more smanjite brzinu. Jedan će vam kupač uvijek uspjeti pobjeći iz mora I njega morate uhvatiti I zadaviti. Usput pazite I na dva policajca čije metke morate izbjegavati.
CHECKPOINT REACHED: Nezavisna država Hrvata I dvanaest zapeta tri posto Srba [ex-SR Hrvatska] objavljuje rat Republici Bosni [ex-SR Slovenija]

SCENA 4: SARAJEVO [04/07/1994.]

Sada ste Mihailo Portirović I portir ste u jednom sarajevskom hotelu. Napustite radno mjesto I popnite se na krov hotela. Tamo ćete naći snajper sa šezdeset dva metka. Na trgu ispod vas je 65 osoba. Ubijte ih sve unutar 180 sekundi osim bračnog para sa četverogodišnjim sinom, jer to su vaši roditelji Srboljub Jovanović I Hrvojka Jelić, šetaju s vama, malim Antom, kad ste imali četiri godine. Na suprotnoj zgradi su dva specijalna policajca, također sa snajperima. Njihove metke morate izbjegavati I nikako ne pucajte na njih.
CHECKPOINT REACHED: Demokratska Republika Nova Jugoslavija [ex-SR BiH] objavljuje rat Nezavisnoj državi Hrvata I dvanaest zapeta tri posto Srba [ex-SR Hrvatska] I Ujedinjenom kraljevstvu realno velike Srbije I sjevernog Kosova sa četvrtinom Metohije [ex-SR Srbija]

SCENA 5: DOLINA PREŠEVA [05/07/1994.]

Sada ste Dušan Kombajnović I vozite kombajn po Preševskoj dolini, na jugoistoku Ujedinjenog kraljevstva realno velike Srbije I sjevernog Kosova sa četvrtinom Metohije. Ispred vas je ogromno polje na kojem naporno radi sedamdesetak albanskih seljaka, zemljoradnika. Zadatak je jednostavan. Pregazite ih sve! No, otprilike u drugoj minuti gaženja, nestat će vam goriva u kombajnu. Morate otrčati do traktora, zadaviti lika koji ga vozi I nastavak gaženja izvršiti traktorom. Završetak levela iznimno je težak pošto je traktor spor I malen, a preostalo vam je još više od dvadeset civila.
CHECKPOINT REACHED: Socijalistička Republika Južno Kosovo s tri četvrtine Metohije [ex-SAP Kosovo] objavljuje rat Ujedinjenom kraljevstvu realno velike Srbije I sjevernog Kosova sa četvrtinom Metohije [ex-SR Srbija].

SCENA 6: TITOVA MITROVICA [06/07/1994.]

Vi ste Fadil Taxhici I vozite taxi. Pređite vozilom most I uđite u dio grada nastanjen pretežno Srbima. Kad dođete u Titovu ulicu počnite gaziti prolaznike. Ima ih oko devedeset, a vi imate samo tri minute vremena! Pazite dobro, jer je na ulici, zbog krize u regiji I nedavnog napada u Bruxellesu, popriličan broj vojske. Morate izbjegavati njih I njihove metke. Ovu sam misiju prelazio dosta dugo vremena.
CHECKPOINT REACHED: Ujedinjeno kraljevstvo realno velike Srbije I sjevernog Kosova sa četvrtinom Metohije [ex-SR Srbija] objavljuje rat svima, pa I Sjedinjenim Državama!

SCENA 7: EPILOG [LOVĆEN-TETOVO-HAMMERFEST 07-10/07/1994.]

Nakon što ste u bolidu Formule 1 na Velikoj nagradi Lovćena pobili sve crnogorske gledatelje I zapalili tri škole u Tetovu s albanskim učenicima, vrijeme je da odete na sjever Norveške, u Hammerfest.

Tamo pronađite ono mjesto na kojem ste zamrznuli Slobodana Miloševića, Mirjanu Marković, Franju Tuđmana I Aliju Izetbegovića. Odmrzite ih, objasnite im situaciju I pošaljite ih na Zapadni Balkan kako biste bili sigurni u nastavak ratova.

Ubili ste 927 civila, što je previše bodova za odlazak u vašu 2008. godinu I vremenski vrtlog vas odbacuje čak 78 godina u budućnost.

4. EXTRA DODATAK: PRVENSTVO ZAPADNOG BALKANA U NOGOMETU –
PRO BRUTAL BALKAN SOCCER 2072.
[Rusija 13/06-10/07/2072.]

Rat kojeg ste savršeno isplanirali I započeli trajao je deset godina. Danas na području Zapadnog Balkana ima 187 neovisnih I međunarodno priznatih država. U isto vrijeme kad se održava Europsko prvenstvo u nogometu u Armeniji I Azerjbejdžanu, održava se I prvenstvo nogometa Zapadnog Balkana. Taj se turnir nikada ne igra u nekoj od zemalja Zapadnog Balkan, jer postoji mogućnost da se zemlja domaćin raspadne vrijeme samog turnira. Zato se turnir igra svaki petak I traje samo jedan. Pretprošli petak bio je na Belizeu, prošli petak u Sjevernoj Koreji, a evo sada smo u Rusiji.

Posljednja misija igre “Dragan Dabic’s Time Machine: All Quiet on the West Balkans” služi za opuštanje I u njoj više nažalost više nema ubijanja, već se igra klasičan nogometni turnir. No, ima pljuvanja suca, lomljenje noge, potres mozga, navijački neredi itd. Od 187 reprenzentacija, na turnir se plasirala trideset I jedna, kao I domaćin Rusija s kojom vi igrate po defaultu. Reprenzentacije su raspoređene sedam skupina, a pobjednik turnira dobija besplatno putovanje vremenskim strojem u povijesno/buduće razdoblje koje odabere.

SKUPINA A [Moskva]:
1 Rusija
2 Skopska Republika
3 Demokratska Republika Južna Pelagonija
4 Small Part of Former Yugoslav Republic of MSOBPG: Makedonija

SKUPINA B [Vladivostok]
1 Islamska Republika Štajerska
2 Neovisna Hrvatska Dolenjska
3 Ujedinjeno Talijansko Primorje s Piranskim zaljevom
4 Republika Slovenska Ljubljana

SKUPINA C [Novosibirsk]
1 Kneževina Janjevo
2 Republika Srpska Mitrovica
3 Metohija
4 Republika Južno Kosovo

SKUPINA D [Ekaterinburg]
1 Bosna I Hercegovina – katalonski sektor
2 Bosna I Hercegovina – čečenski sektor
3 Bosna I Hercegovina – sjevernoirski sektor
4 Bosna I Hercegovina – kurdski sector

SKUPINA E [Volgograd]
1 Velika Republika Lika
2 Zapadnoslavonska konfederacija
3 Bjelovarska kraljevina
4 Katolička Hunta Južna Dalmacija

SKUPINA F [Kazan]
1 Duvanska Industrija Pljevlja I Fabrika Tekstila Podgorica
2 Budvanska Rivijera
3 Nikšićko Pivo
4 Privatna Plaža Bojović kod Herceg-Novog

SKUPINA G [Sankt-Peterburg]
1 Kraljevina Šumadija
2 Islamska Džamahirija Sandžak
3 Ujedinjena Bačka
4 Zlatiborska Republika

Skratit ću vam muke, jer možete do naslova prvaka s ekipom Rusije samo odabranom jedanaestoricom I samo s jednom taktikom. Igrajte na 4-3-1-2 I od 22 igrača odaberite točno ovih jedanaest:

1 Neredov
2 Huliganenko
3 Bokserov
4 Bengalski
5 Nerednjak
6 Nabijenko
7 Sačekušnjak
8 Nokautov
9 Sahranjenko
10 Huliganski
11 Premlačenko

Kad osvojite prvenstvo, vratite se u 2008. godinu I to je kraj igre!

COPYRIGHT BY: Dragan David Dabić, Belgrade, 2008.

RAD [Nedjeljom]

February 7, 2008 @ 2:33 am

U vrijeme kad sam pohađao osnovnu školu [sredina 80-ih], išao sam u isti razred sa čovjekom čije je ime bilo Franjo Vukorepa. Nitko iz mog razreda nije se družio s njim, ali ne zato što smo ga mrzili zbog takvog imena i prezimena, već zato što se on nije htio družiti s nama. Bio je različit od nas i nikada nam nije dopuštao da se netko od nas upozna ili zbliži s njim. Uvijek je bio rezerviran prema nama, kao da je imao nekakav tajni plan koji bi mu mi, klinci, mogli pokvariti.

Dok smo mi slušali Motorhead, Ramonese i AC/DC, on je slušao Himza Polovinu, Dževada Preljevića-Mrvicu i Boru Spužića-Kvaku. Mi smo svi navijali za Dinamo, a on je navijao za Zvezdu [Da se razumijemo, ovdje ne vrijeđam ljude koji slušaju različitu glazbu od mene ili navijaju za različit klub – sve ovo pišem da čitatelju, to jest tebi, neke stvari budu jasnije, kasnije].

Nikome nam nije bilo jasno kako i zašto je toliko različit od nas. Taj Franjo Vukorepa… Čak smo, u osmom razredu, a to je bilo 1986. godine, znali tko je tko po nacionalnom i vjerskom ključu - otkuda su čiji roditelji, kako se majke prezivaju djevojački, tko ide u crkvu, a tko ne. Bilo nas je dvoje, troje učenika srpskog porijekla, ali svi smo navijali za Dinamo. Čak je bio i jedan Makedonac čiji je otac, vojno lice, navijao za Vardar, no sin je navijao za Dinamo, jer bio je rođen u Zagrebu, kao i svi mi. Jedino nas je bunio taj Franjo Vukorepa koji je navijao za Zvezdu i slušao narodnjake, a znali smo da nije rođen niti u Valjevu, niti u Doboju, niti u Gospiću, niti u Lištici, već u Zagrebu, kao i svi mi.

To, gore opisano zaboravio sam tijekom zadnjih dvadesetak godina, sve do dana dok Franju Vukorepu nisam sreo na ulici. To se dogodilo prije dva dana i upravo zbog toga pišem ovaj tekst. Prepoznali smo se međusobno na Novoj vesi i sjeli na kavu. [Ja sam pio pivo.] Isprva me začudio način na koji je Franjo Vukorepa bio odjeven, pa sam prvo pomislio da se maskirao jer je fašnik i totalni maskenbal, no nije bilo tako! Način na koji je on bio odjeven bio je istinit. Naime, Franjo Vukorepa je svećenik i on se zove velečasni Franjo Vukorepa. Sve što se događalo dalje, prenosim u formi intervjua:

JA: Franjo, čovječe… Nismo se vidjeli prek 20 godina…
FV: Da, dvadeset godina… Dosta je prošlo. Zar ne?
JA: Uistinu je prošlo toliko? Da! Nego, Franjo, jebote Bo… Sori! Jel još slušaš narodnjake i navijaš za Zvezdu?
FV: Otkuda ti uopće takve informacije?
JA: Jebote, Franjo, pa išli smo u isti razred. Sjećam se da si slušao narodnjake i navijao za Zvezdu.
FV: Aaaa to? Ma, daj! To su gluposti!
JA: Kak misliš gluposti?
FV: Tako! Glupost! Ti isto vjeruješ svemu!
JA: Dobro, Franjo te spike možeš prodavat nekom drugom, al ja te znam!
FV: Pogledaj me dobro! Jel me gledaš?
JA: Da.
FV: I što vidiš?
JA: Svećenika katoličke crkve.
FV: Jel ti sad jasno?
JA: Pa ti si cijelo vrijeme…
FV: Da!
JA: Cijelo si vrijeme zapravo….
FV: Da!
JA: Ti si genije! Još onda si znao i tako si se uvukao među njih…
FV: Da!
JA: Aaaaaa.. Sad je meni jasno! Genijalno!
FV: Vidiš? A? Mislili ste svi da sam neki kreten? Dok ste se vi opuštali, ja sam radio! Zato sada imamo ovo što imamo!
JA: Da… Dobro, jel sad slušaš normalnu mjuzu i navijaš za normalni klub? Npr. Bad Religion i Millwall?
FV: A?
JA: Ma ništa. Nego, baš dobro da sam te sreo… Inače sam novinar…
FV: Oooo, samo to ne! Vjerojatno ćeš me pitati za rad nedjeljom! Za moje mišljenje?
JA: Nažalost, da…
FV: Hm….
JA: Pliz, frendovi smo… Mislim, barem smo bili u osnovnjaku…
FV: Hm… Ajde, može.
JA: Ok. Ali ova pitanja će biti ozbiljna.
FV: Naravno…
JA: U našoj se zemlji, u nekoliko zadnjih godina, stalno vodi rasprava o zabrani rada nedjeljom. Što ti misliš o tome?
FV: Ne shvaćam pitanje. Zapravo, tu je više pitanja. Da li me pitaš o našoj zemlji, o zadnjih nekoliko godina ili o zabrani rada nedjeljom?
JA: Jebote, kako ste komplicirani, vi svećenici! Znaš dobro što sam te pitao!
FV: Ne bi baš rekao.
JA: O zabrani rada nedjeljom sam te pitao!
FV: Da, što s tim?
JA: Da li se slažeš s tim?
FV: Ne.
JA: Ne? Stvarno? Ne slažeš se sa zabranom rada nedjeljom?
FV: Tko je to rekao?
JA: Pa ti!
FV: Ja?
JA: Da, ti!!! Što se praviš glup!?
FV: Ma, dobro, zezam se malo s tobom! Ajmo sad ozbiljno!
JA: Eksplodirat će mi glava od tebe i tvojih odgovora.
FV: Čuj, crkva! Znaš kako je - pitanje, odgovor, ovo, ono… Čemu vodi ovaj put mene i život moj? Čiji je početk i čiji je kraj i koji to čovjek vječnu tajnu zna?
JA: Pa crkva, valjda!
FV: Da! Al moraš biti član! He, he [zli smijeh]
JA: OK. Jel možemo sad nešto ozbiljno?
FV: Da! He, he [zli smijeh]
JA: Ne, sad stvarno?
FV: Ma da! Sad stvarno! Aj neko pitanje!
JA: Zabrana rada nedjeljom?
FV: Reći ću ti iskreno i od sada počinje naš ozbiljan razgovor! Ovo je poruka od Boga koji nam je rekao sljedeću rečenicu… Jel snimaš?
JA: Da. Na iPod, Mac, zapravo na iPhone…
FV: To je tvoj Bog? Ha?
JA: Praktički da… iBog! Mislim, iGod!
FV: Neozbiljan si…
JA: Pa svatko ima svoje zadovoljstvo. Nego, dobro, tako je kako je… Ajd nastavi.
FV: OK. Sada ću ti prenijeti Božje riječi upućene nama, svima ovdje u Hrvatskoj, svim Hrvatima i manjinama, uključujući i mađarsku i srpsku i talijansku… Rekao je ovo…. Dakle, Božje riječi bile su sljedeće i ti ih prenesi od početka do kraja…
JA: Hoću. Samo daj ih više!
FV: Evo Božjih riječi:
“Ooooooooooo!!!! Kakva je ovo smiješna katolička zemlja u obliku potkove? Aaaaa…. Da li je uopće to katolička zemlja? Vidim blizu ima puno islama i pravoslavlja, s desne strane od te zemlje u obliku potkove. Izgleda da jest! Ipak je to katolička zemlja. Da, da… Vidim, zaostali su jako… Kad smo već popušili Poljsku i Irsku, daj njima nešto iz srednjeg vijeka da se uplaše kako bi me više štovali! Što ja znam, zabrani im rad subotom…”

JA: I to je to?
FV: Da, to su njegove riječi.
JA: Ti me jebeš u zdrav mozak?
FV: Ma, ne! To mi je stvarno rekao!
JA: Čekaj malo, ali ova subota? Mislim, mi cijelo vrijeme pričamo o nedjelji, a sad je odjednom subota?
FV: Da?
JA: Kak sad subota?
FV: Pa zeznuo se… Mali previd… Mislio je možda na Šabat! Sad i ti sitničariš… Subota, nedjelja, svejedno je… Mislim, Židovi, kršćani, tak svejedno…
JA: Misliš?
FV: Da.
JA: Dobro, a daj sad ti reci svoje mišljenje o zabrani rada nedjeljom.
FV: OK. U slučaju da se zabrani rad nedjeljom, predlažem da se istog dana zatvore i crkve! Ako je Bog rekao da je nedjelja dan odmora, tada ni njegovi dućani ne smiju raditi! Dobro, ne bih se sada želio zamjeriti gazdama, zapravo mislio sam da bi njegovi dućani mogli biti otvoreni nedjeljom, samo od 8-13! Jedini, od svih! Tako bi se istakli i ne bi im trebala reklama. Taj dućan zvali bi Božji šoping centar, što svakako, ima veću težinu od običnog šoping centra.
JA: Ti stvarno to misliš?
FV: Naravno! A imam plan za dalje! Sve šoping centre u gradu kupuje crkva! I onda ti šoping centri idu u naše, crkveno vlasništvo! Svaki šoping centar postaje crkva, pa je opravdana ona kapitalistička uzrečica upućena potrošačima: “Šoping centri vaše su nove crkve!” Nismo ništa izgubili, a puno smo toga dobili! Zar ne?
JA: Mislim… U pravi si… Dakle, ti misliš kad čovjek dođe ujutro u nedjelju, npr. kao ja, na misu – tamo ima i šoping centar. Kad posluša svećenika i te stvari, ode, unutar crkve, u šoping? Kao što je nekad išao u šoping centre, sada taj proces obavlja unutar crkve? Jer, crkva je kao veliki šoping centar?
FV: Upravo tako! Sve si shvatio! Dobro njima, dobro nama. Dobro Đurđi Adlešić!
JA: Čemu sad ona?
FV: A znaš… Mislim, nisi glup! Sad je i na vlasti i na našoj strani! A znaš da je katolička crkva moralna institucija, pa nam s njom nije lako.
JA: O, da…
FV: Ne pitaj za mene…
JA: Kasno je za sve… No, dobro, preskočimo gluposti… Što mislite sada? Koji su vam planovi? Imate li akcije?
FV: Prije svega, odlučili smo napraviti nogometni klub. Katolički nogometni klub!
JA: Kak ćete se zvati?
FV: KNK Rad [N]
JA: A kaj je ovo KNK?
FV: Idiote!!! Katolički nogometni klub!
JA: Fakat sam glup…
FV: Jebiga, novinar si!
JA: Dobro, pretpostavljam da je ovo u zagradi N, zapravo nedjelja?
FV: Opet si glup! To u zagradi znači nećemo! Dakle naš se klub se zove Katolički Nogometni Klub Rad Nećemo!
JA: Aha… I?
FV: Razbit ćemo Rad s Banjice!
JA: Ne kužim?
FV: Ništa ti ne razumiješ… Kao što ni Boga ne poznaješ!

SEDAM ZAHTJEVA KOALICIJE HSLS-HSS

November 29, 2007 @ 12:33 am

Doista ne bih volio biti u koži čelnika HDZ-a i SDP-a!
Bit će vam jasno zašto kad pročitate sedam zahtjeva koalicije HSLS-HSS, sedam zahtjeva koje ova koalicija uvjetuje HDZ-u i SDP-u.
Dakle, tko prihvati sedam zahtjeva koalicije HSLS-HSS, ima mogućnost sastaviti Vladu.

Dokument sam slučajno našao u Bjelovaru, u maloj ulici dok sam sinoć išao na piće s prijateljem iz vojske.

Evo tih sedam zahtjeva:

1. Republika Hrvatska ima se hitno proglasiti Kraljevinom Hrvatskom, s Bjelovarom kao glavnim gradom.

2. Kralj Hrvatske mora biti kraljica, jer tako je i u Velikoj Britaniji! Dosadašnja predsjednica HSLS-a, Đurđa Adlešić automatski s formiranjem Vlade, postaje kraljica Hrvatske, odnosno Đurđa I. od Hrvatske.

3. Nova hrvatska himna ima se odmah skladati, a njezin je radni naslov “Bože čuvaj lijepu našu Đurđu”, na engleskom: “God Save Our Beautiful Đurđa”.

4. Rock grupa “Patrola” ima se hitno proglasiti najvećom, najznačajnijom i najutjecajnijom rock grupom u povijesti rock glazbe. Dakle, prvih pet albuma u povijesti rock glazbe, ići će sljedećim redoslijedom:
I. PATROLA: “U sredini” [Suzy, 1981.]
II. THE BEATLES: “Abbey Road” [Capitol. 1969.]
III. THE CLASH: “London Calling” [Epic, 1979.]
IV. DAVID BOWIE: “Ziggy Stardust” [Virgin, 1972.]
V. PATROLA: “U sredini” - dvostruko reizdanje, digitaly remastered” [EMI/Columbia/Sony, 2008.]

5. Do polovice iduće godine, shodno s novonastalom činjenicom o Bjelovaru kao glavnom gradu Kraljevine Hrvatske, taj grad mora postati i najvećim gradom Kraljevine Hrvatske. Kako po stanovništvu, tako i po površini.
Postupak je sljedeći:
a) Kako se dosadašnji glavni grad Zagreb i tako urušava, njega treba srušiti do temelja, te na njegovom mjestu izgraditi najveće selo na svijetu. Time Kraljevina Hrvatska postaje svjetski poznata po najvećem selu na svijetu, što je veliki turistički potencijal.
b) S timom stručnjaka iz Japana, Njemačke i Rusije razraditi plan preseljenja Rijeke, Osijeka, Splita, Pule, Varaždina, Čakovca, Zadra, Šibenika i Dubrovnika na mjesto Bjelovara. Naime, Bjelovar, kao glavni grad Kraljevine Hrvatske mora imati više od milijun stanovnika! Taj plan mora biti ostvaren do kraja 2008. godine!

6. Decentralizacija Hrvatske.

7. Hrvatski kraljevski nogometni klub Bjelovar iz Bjelovara, kao nogometni klub iz glavnog grada Kraljevine Hrvatske, morao bi biti prisutan na europskom nogometnom polju. Od koalicijskog partnera tražimo novac za kupovinu sljedećih igrača:
I. Fabio Canavarro [Real Madrid]
II. Steven Gerrard [Liverpool]
III. Andrea Pirlo [Milan]
IV. Zlatan Ibrahomović [Inter]
V. Cesc Fabregas [Arsenal]
VI. Leo Messi [Barcelona]
Radi se o cca. 300 milijuna eura, te dodatnih pola milijarde eura za građenje “Royal Bjelovar Arene”, nogometnog stadiona kapaciteta od kakvih 90 tisuća mjesta, na kojem će igrati Hrvatski kraljevski nogometni klub Bjelovar, u daljnjim tekstovima HKNK Bjelovar.

Također, u dokumentu se spominje i osmi zahtjev. On predstavlja kao neki aneks ugovora. Radi se o zahtjevu da koalicijski partner mora angažirati Stevena Spielberga koji bi snimo trosatni igrani film u boji, a prema istinitim događajima o sedam zahtjeva HSLS-a i HSS-a. Naslov filma je “SEDAM ZAHTJEVA”. Iako se stvarno radi o osmom zahtjevu, on, zapravo, obuhvaća svih sedam dosadašnjih zahtjeva. Pored toga, oslanjajući se na općepoznate filmove tipa “Sedmi pečat”, “Sedmorica veličanstvenih” ili “Sedam”, doista “Sedam zahtjeva” kudikamo bolje zvuči od “Osam zahtjeva”.

Koliko su očekivanja koalicije HSLS-HSS realna, vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana. Stvari će se još dodatno zakomplicirati, posebice kad na red dođe pitanje tko će glumiti buduću hrvatsku kraljicu u trosatnom Spelbergovom spektaklu u boji. Mogu li HDZ ili SDP izdvojiti novac za Nicole Kidman, o kojoj se već uvelike šuška kao o najozbiljnijoj kandidatkinji za glavnu ulogu filma “Sedam zahtjeva”?

MOJ PRVI RADNI DAN

September 3, 2007 @ 9:14 pm

Osim što je danas prvi dan nove školske godine, tako sam i ja danas imao svoj prvi radni dan. Vraćam se na svoj blog sljedećim kratkim igranim filmom kojeg posvećujem Vlatki Pokos, sa željom da naše televizije konačno počnu razmišljati o seriji koja će u 492 nastavka objektivno prikazati njezin život. Sponzora zacijelo neće nedostajati! Ovo ispod što se može vidjeti predstavlja moj prijedlog za jednog od likova u toj seriji od 492 nastavka. Njega bi glumio ja, a lik bi se zvao Zdenko - radi se o retardiranom rođaku glavne junakinje kojeg ona jako voli i šalje mu, kad god ode na putovanja u inozemstvo, nogometne dresove njegovih omiljenih nogometnih klubova.

ZLATO - AU!

July 5, 2007 @ 10:38 pm

Listajući po starim brojevima časopisa “NO VIDEO YES KINO” kojeg izdaju članovi amaterskog kino kluba “KINO KLUB ĐURĐEVAC” iz Ferdinandovca pokraj Đurđevca, naišao sam na zanimljiv članak s početka 2004. godine, u kojem hrvatski premijer iznosi top listu najdražih mu filmova. Kako mi se skener opet pokvario, prisiljen sam tekst prepisati, od riječi do riječi. Pa evo:
1. POTJERA ZA ZLATOM [The Gold Rush]
Charlie Chaplin, 1925.
Volim ovaj film zbog one scene kada Chaplin jede žnirance s kuhanom cipelom. Kao mali uvijek sam se jako smijao… No, već tada sam, negdje u dubokoj, dalekoj i beskrajnoj podsvijesti, shvatio da čovjek mora puno, puno raditi da ne bi bio gladan, da ne bude prisiljen jesti neke žnirance i neku cipelu, samo zato jer nema novaca. Upravo ta me je scena odredila i kao čovjeka koji će puno raditi, zato da bih imao za jesti i da bi mogao jesti, jer rad je stvorio čovjeka.
2. ZLATNO DOBA [L Age d’or]
Luis Bunuel, 1930.
Prvi Bunuelov cjelovečernji film.
Film koji je ostavio duboki dojam na mene i moju osobnost. Ta Bunuelova nadrealnost kao da je raelnost, i obrnuto… Što je tu realno a što je nadrealno? Pitam se ja… Pitaju se svi koji su gledali “Zlatno doba”…
3. ŠUTNJA JE ZLATO [Le Silence est d’or]
Rene Clair, 1947.
Volim filmove koji se bave samim filmovima kao takvim. Ovaj je film prikaz pionirskih dana nijemog filma. Vrlo maštoviti prikaz o nijemom filmu u filmu koji nije nijem! Briljantna poruka o tome kako je šutnja stvarno ponekad i vrijednija od zlata.
4. ČOVJEK SA ZLATNOM RUKOM [The Man with the Golden Arm]
Otto Preminger, 1955.
U ovom filmu Frank Sinatra je maestralno odigrao ovisnika koji stavlja drogu u heroin, pa istu supstancu ubrizgava u venu. Svakom mladom čovjeku preporučujem ovaj film, da vide koliko je opako zlo ta droga heroin! Mene je još u osnovnoj školi taj film odredio kao budućeg ne-narkomana.
5. GOLDFINGER
Zacijelo najbolji James Bond ikada! Sean Connery bori se protiv opasne ideje glavnog negativca da opljačka američke zlatne rezerve u Fort Knoxu. No, negativcu kola kreću nizbrdo kada Pussy Galore prijeđe na stranu kraljičinog agenta.
6. ODSJAJI U ZLATNOM OKU [Reflectins in the Golden Eye]
John Huston, 1967.
Drama o impotentom časniku, latentnom homoseksualcu i njegovoj infantilnoj ženi koja nije pretjerano inteligentna. Depresivan i težak film s veličanstvenim izvedbama Marlona Branda i Elizabeth Taylor. Da, težak film, ali i snažan film. Djelo o kojem se razmišlja i godinama poslije gledanja. Ponekad čak i desetljećima…
7. MIRIS, ZLATO i TAMJAN
Ante Babaja, 1971.
Najbolji hrvatski film najboljeg hrvatskog redatelja!
8. NA ZLATNOM JEZERU [On the Golden Pond]
Mike Rydell, 1981.
Moram priznati, ali uvijek pustim suzu kad gledam ovaj film. Daleko najbolji obiteljski film ikada, s nezaboravnim Katherine Hepburn i Henry Fondom u glavnim ulogama.
9. ZLATNO OKO [Goldeneye]
Martin Campbell, 1995.
Najbolji novi James Bond. Vrlo ozbiljan i realističan.
10. DIE HARD: WITH THE VENGEANCE [Umri muški III]
John McTiernan, 1995.
Fenomenalna priča. Trebalo je tom filmu dati Oscara za scenarij. Jeremy Irons postavlja niz bombi po školama New Yorka kako bi odvukao pozornost policiji, Bruceu Willisu i Samuelu L. Jacksonu sa svoje osnovne ideje - pljačka svjetskih zlatnih rezervi na Wall Streetu! S gomilom kamiona on i uspijeva iznjeti svo to zlato s Wall Streeta. A znate li vi kolika je to količina zlatnih poluga? Evo vam primjera - jedna zlatna poluga  teži 12,5 kg. To znači da, recimo nekih 19.9 tona zlata, odgovara količini od 1529 poluga!

PET ZANIMANJA KOJE BI RADIO DA NE RADIM OVO ŠTO DANAS RADIM

June 10, 2007 @ 11:14 pm

1. Špic napada Liverpoola u razdoblju 1977-1985! Dakle, pravi nogometaš koji bi igrao bolje od Kevina Keegana i Kennyja Dalglisha zajedno! Dakle, četiri puta bi bio europski prvak… I tak… Danas bi vjerojatno imao svoj pub u Liverpoolu ili Glasgowu i nevjerojatno bi pio! Uskoro bi crkao od alkohola… U teškim mukama!
2. Karizmatični vođa punk banda u Londonu krajem sedamdesetih! Band bi se zvao “Sirup za iskašljavanje” “Na šanku do smrti”, “Mrzim sretne ljude” ili “The Jam”. Danas bi vjerojatno bio mrtav od horsa… U teškim mukama!
3. Član terorističke organizacije krajem sedamdesetih! Čisti egzekutor… Ono, baš da mi šefovi naređuju koga trebam likvidirati ili kidnapirati! A to bi radio s nevjerojatnim guštom! Brigate Rosse ili Baader-Meinhof, svejedno… Može i E.T.A i I.R.A, svejedno je - samo da se puca! Danas bi vjerojatno bio na doživotnoj robiji i počinio bi uskoro samoubojstvo… Sam bi sebi izvadio srce… U teškim mukama!
4. Izumitelj! Da… volio bih biti izumitelj… Ko Tesla, najmanje… Ja bih najradije bio morski biolog i nešto bih eksperimentirao sa ribama. Npr. otkrijem kako ribe mogu disati izvan vode, odnosno otkrijem formulu riba+kisik=moguće! S time se proslavim i obogatim… No, danas bi vjerojatno bio u ludnici jer nitko ne bi shvatio moju ideju… U ludnici bi vjerojatno poludio i to bi bio moj kraj… Ubili bi me doktori s pilsevima. Umro bi u teškim mukama!
5. Sportski komentator! Volio bih komentirati nogometne utakmice na svjetskim i europskim prvenstvima. Npr. 1982. godine Italija-Njemačka ili 1986. godine Engleska-Argentina. Hoteli, dnevnice, putni troškovi - sve! A još imaš i besplatan upad na tekme! Jedino… moraš ih komentirati… Danas bi vjerojatno bio živ jer bi se družio s Božom Sušecom. Pio bi neki opasni alkohol s njim i onim njegovim sinom koji je vjerojatno u nevjerojatnoj paranoji od činjenice da je sin od Bože Sušeca! Ili možda nije? Mislim da nije! On se čak i ponosi s tim!

PET POJMOVA KOJE NAJVIŠE MRZIM - ISPOVIJEST, PRAKTIČKI…

June 7, 2007 @ 2:23 am

Evo javljam se nakon nekog vremena. Nije se imalo vremena, pošto sam bio mjesec dana u Teheranu kod dobrih prijatelja. Nije da nemaju internet, već smo stalno vrlo ilegalno pili alkohol!

Dakle, pet pojmova koje najviše mrzim su sljedeći:

1. Sušilo za ruke! Nikada ne možeš do kraja osušiti ruke i uvijek ih brišeš o hlače, majicu ili zaližeš kosu! Stvarno ne znam koji je to kreten projektirao!
2. Skriveni broj na mobitelu! Čemu to, kad su ljudi već izmislili naprave na kojima konačno možeš vidjeti tko te zove?
3. Filippo Inzaghi! Ne samo zato što je Liverpoolu prije dva tjedna zabio dva gola, već ga oduvijek mrzim, jer tako sam i ja mogao uspjeti kao nogometaš! To je velika nepravda prema svim drugim nogometašima. Ne bi se začudio da jednog dana shvatimo kako je baš Inzaghijev tata Bog! Osobno!
4. Nizozemski jezik! Koji je luđak to izmislio?
5. Povijesni pornići! Kad vidim kostimirani povijesni pornić poludim, jer se ne mogu poistovijetiti s glavnim juankom koji ima sex s nekom Rimljankom, kaubojkom ili pripadnicom francuskog pokreta otpora… Bolesno! To bi zabranio!

NEKOLIKO GODINA RANIJE

April 17, 2007 @ 1:50 am

Poštovani, ispred vas nalazi se scenarij za prvi hrvatski kratkometražni sci-fi s jakim elementima swinga, čije će snimanje krenuti početkom ljeta.

NEKOLIKO GODINA RANIJE

TELOP: “Ta Hrvatska jedna je od zemalja s najvećim zalihama pitke vode u svijetu! U tu zemlju trebali bi hitno uvesti demokraciju! Nađite mi tu Hrvatsku na karti svijeta. Mislim da se nalazi negdje u Rusiji…”  - američke predsjednica Jenna I Barbara Bush, u neformalnom razgovoru prilikom nedavne posjete Coca Coli - Atlanta, Georgia.

1. EXT. ZAGREB. NOĆ.
Zagrebačka katedrala. Desni toranj je u potpunosti srušen. Na lijevom tornju nedostaje desteak metara gornjeg dijela. U pozadini vidimo kako, na nekoliko mjesta, bukte snažni požari. Sablasnu tišinu narušava tek pokoji hitac iz vatreneog oružja.  Zvučno, radi se o vrlo zastarjelom oružju. [Čak bi se I partizani tog zvuka posramili]

Kamera se sporo počne spuštati, pa uskoro u forplanu otktije golemu američku zastavu koja vijori na vjetru. Kad zastava prekrije cijeli kadar, shvaćamo kako na dijelu zastave gdje inače stoji 50 zvijezda, sada stoji Union Jack! Tada, nakratko, čujemo kombinaciju himni The Star-Spangled Banner I God Save the Queen, u izvedbi Jimija Hendrixa I Sex Pistolsa.

2. REKLAMA/TELEVIZIJSKI PRIJENOS.

Gledamo posljednjih desetak sekundi reklame za Coca Cola Water. Packshot I slogan: “S netaknutih ličkih prirodnih izvora. Svijet je prepoznao kvalitetu! – Coca Cola Water.”

Kad reklama završi vidimo novinarku-reporterku, snimljenu u klasičnom televizijskom bližem planu. U donjem desnom kutu pojavljuje se logotip FOX NEWS, koji je ispisan fontom SKY NEWS-a, a ispod novinarke vidimo sljedeće podatke: IRENA TOTIĆ – live from Zagreb, Croatia. U gornjem lijevom  kutu vijori mutacija američke I britanske zastave, opisana vrlo podrobno u prethodnoj sceni. Ispod zastave piše “Battle for Croatian Freedom”.

NOVINARKA [engleski, s jakim južnoslavenskim naglaskom, šapće]:
Krvavi dan u glavnom gradu Hrvatske. Dvadeset osoba je poginulo, a sedamdesetak ih je ranjeno, u napadu poludjelih hrvatskih terorista na šoping centar u samom srcu Zagreba. Poginula su i tri saveznička vojnika. Od večeras ponovo je uveden I policijski sat. Zato I šapćem.

Kamera počne voziti unazad, pa uskoro vidimo kako ovo javljanje gledamo na tv ekranu ultramodernog prijamnika iz bliske budućnosti. Tijekom cijelog novinarkinog javljanja čujemo lavež psa.

3. EXT. ISPRED PRODAVAONICE S TELEVIZORIMA. NOĆ.

Kad se kamera još više izvuče, vidimo gomilu televizora u izlogu dućana, a na svakom je ista slika – novinarka FOX-a se javlja uživo.

Kad kamera još više ode unazad, shvaćamo da novinarka vrši javljanje upravo ispred tog dućana. Ispred nje vidimo kamermana I tonca, a sa strane je parkiran kombi na kojem velikim slovima piše FOX NEWS. U kombiju vidimo vozača koji lista novine.

NOVINARKA:
Istovremeno, cijena jednog galona pitke vode popela se na vrtoglavih devet dolara I pedeset četiri centa. Čelnici kartela “Nekoliko Sestara”, a osobito predsjednici tvrtki Standard Water I British Water izjavili su kako bi bilo nužno…

OFF [prodoran muški glas]:
Kurvo anglosaksonska!!!

Novinarka pogleda u stranu. Na njezinom licu odražava se šok I nevjerica.

ZATAMNJENJE.

4. ŠPICA

naslov filma: NEKOLIKO GODINA RANIJE

5. EXT. ISPRED PRODAVAONICE S TELEVIZORIMA. DAN.

Sunčano jutro. Novinarka Irena Totić, nekoliko godina ranije, nekoliko godina mlađa, nekoliko godina ljepša, stoji ispred prodavaonice s televizorima. Gleda u izlog. Tamo vidimo gomilu televizora iz današnjeg vremena, a na svakom je ista slika – javljanje neke novinarke FOX-a iz Iraka. Na ekranu, osim njezinog live javljanja, vidimo tekuće probleme iz Iraka – bombaš samoubojica, krv preminulih na ulici, uobičajeni sprovod, Bush I Blair razgovaraju na nekom imanju, demonstracije itd.

Uskoro joj priđe mladić I poljubi je u usta. To je Marko, koji ispod ruke drži kutiju s društvenom igrom Risiko. Odjeven je u kratke skate hlače I kariranu košulju, kratko je podšišan, sa štreberskim naočalama na glavi, star kao I Irena, a to znači cca. 25 godina.

MARKO:
Idemo?

IRENA [ne skida pogled s ekrana]:
Čekaj malo…

Neko vrijeme još Irena gleda u reportažu s Fox newsa. Uskoro ispred dućana začujemo off.

HRVOJE [off]:
Kurvetina anglosaksonska! Jebo ti Pulitzer mater!!!

Irena I Marko okrenu se iza sebe. Tamo stoji Hrvoje. Deblji tip, s dredlocksima u kosi, istih godina kao Marko I Irena. Odjeven je u majicu na kojoj naziremoo  George Busha odjevenog u SS uniformu, a preko toga ima laganu ljetnu komandosicu na čijim rukavima se ističu različiti prišivci [vijetnamska zastava, iranska zastava, logotip grupe The Clash, kao i razni anarhistički simboli].

HRVOJE [gleda u televizor u izlogu]:
Majku im jebem imperijalističku! Nas ne bi tako lako sjebali!

IRENA:
A zašto bi uopće nas išli sjebavat?

HRVOJE:
Objasnit ću ti…

Hrvoje poljubi Irenu u usta.

HRVOJE:
Ajmo…

Na tv prijemniku počinje reklama za Coca Colu. Trojka odlazi na drugu stranu ulice. Tamo se nalazi omanji park.

6. INT. PARK. DAN.

Trojka sjedi za stolom u parku. Uokolo mlade majke šeću malu djecu I male pse. Čuje se ptičice, kako emotivno pjevaju na rasvjetalim granama. Na susjednom stolu sjede umirovljenici I pošteno igraju belu. Naša trojka već neko vrijeme igra Risiko. Na stolu je I litra crnog vina. Hrvoje stoji najlošije.

HRVOJE:
Jebotepas, opet ću ispušit! Irena, zašto ne pristaneš na grupnjak? Ne grupnjak kao iz pornića. Konzervativni grupnjak… Please…

IRENA:
Hrvoje, prošli smo to! Ne pali me nikakav grupnjak, threesome, double penetration itd. Za grupnjak, od troje ljudi, moraju barem biti dvoje za! Kako si ti jedini za, a Marko I ja protiv – ništa od toga!

HRVOJE [Marku]:
A ti isto, koji ti je kurac? Ne pali te grupnjak, lagani swing? Šta si gay?

MARKO:
Ne! Baš zato što me ne pali kombinacija dva muškarca I jedne žene, znači da nisam gay! Gadi mi se prisustvo drugog golog muškarca u krevetu, a sve to znači da bi upravo ti, ako te sve to toliko pali, mogao biti gay!

HRVOJE [glumi da je zabrinut]:
Jebote! Pa možda I jesam…

IRENA:
Bravo Marko.

HRVOJE [cinično]:
Bravo Marko! He, he… Njega više voliš, ha?

IRENA:
Ne. Podjednako vas volim. On je lud, a ti si budala.

HRVOJE:
Ja sam budala? Jebote, daj vidi sebe! Već dvije godine igramo ovaj Risiko kako bi pobjednik od nas dva imao seks s tobom. To je bio tvoj prijedlog! Ako sam ja budala, a Marko lud, onda si ti jebeno bolesna!

Hrvoje pomakne svoju figuricu na Risiku, negdje u području Louisiane. Bijesan je.

HRVOJE [sam sebi, gledajući u kartu svijeta, prema Sjevernoj Americi]:
Jebo vam pas mater imperijalističku! Da nas napadnete, prvi bi vam uzvratio! Svim raspoloživim sredstvima! Makar imao samo sjekiru!

IRENA:
E, da… Nisi mi objasnio zašto bi nas napali?

HRVOJE:
Zbog tog što ti nećeš grupnjak! Anglosasi su jebeno osjetljivi na to! Ne znam zašto bi nas napali. Objasni ti meni! Ti hoćeš biti novinarka, a ne ja!

IRENA:
Ha, ha. Pa ti studiraš povijest, ti bi trebao imati neku teoriju o mogućem napadu.

HRVOJE:
Studiram povijest, a ne budućnost!

MARKO:
Zbog vode.

IRENA:
Kak zbog vode?

MARKO:
Irenice, mi smo među top ten zemalja po zalihama pitke vode. Pitke vode je sve manje. Kužiš? Irak je treća zemlja po zalihama nafte, nafte je sve manje… Kužiš?

IRENA:
Daj, molim te! Pa ne mogu tek tako…

HRVOJE [vrlo samouvjereno]:
E, to sam ja mislio! Zbog vode!

MARKO:
Kako ne bi mogli? Kako su u napali Irak? Kao zbog Saddama koji je, kao diktator I ima neko, kao opasno oružje. Jest da je ovaj bio diktator, ali ubio je u 15 godina ipak manje ljudi nego što ih je poginulo otkada su oni tamo.

HRVOJE:
A to opako zabranjeno oružje nikad nisu našli!

MARKO:
E, sad kad dođe problem s nedostatkom pitke vode, na scenu stupaju oni I izvrše okupaciju, a svijetu objasne da to čine jer ovdje ne poštujemo prava… Šta ja znam…

HRVOJE:
Homoseksualaca!

MARKO:
Recimo… Homoseksualaca, crnaca, žena I Židova. Onda, namjerno, velike naftne kompanije, u našem slučaju velike vodene kompanije iz Londona I New Yorka, koje zapravo vladaju svijetom I koje zapravo postavljaju američkog predsjednika na vlast, postave na vlast crnkinju Židovku koja je lezba. I eto problema.

HRVOJE:
Dovoljno je da Fox kamerama zabilježi samo jedan napad u Zagrebu na klub u kojem se okupljaju crne gay Židovke, pa počne sranje. Cijeli svijet misli da mi maltretiramo crne gay Židovke!

IRENA:
Vi stvarno niste normalni! I uopće, gdje je u Zagrebu mjesto na kojem se nalazi takav klub?

MARKO:
Irenice, kako si ti naivna. Oni će ga izmisliti.

HRVOJE:
Kao što su izmislili I Saddamovo tajno oružje! Dalje je samo sve stvar dobrog marketinga…

IRENA:
E, stvarno pretjerujete! Pa svijet bi reagirao. I, osim toga, tada ćemo već biti u Europskoj uniji.

HRVOJE:
Kad mi I Srbi uđemo u EU, sve će se to raspast - za dva dana! Neće više tada biti Europske unije.

IRENA:
Ma brijete bezveze.

7. EXT. PARK. NOĆ.

Trojka je još uvijek u parku. Igra Risika nastavila se do dugo u noć. Na stolu su tri prazne boce crnog vina I tri prazne kutije od pizza. Hrvoje otvara četvrtu litru. Svi troje poprilično su pripiti. Osim njih, sada je u parku gomila drugih mlađih ljudi, raspoređenih po klupicama. Piju alkohol, puše hašiš, slušaju glazbu I neobavezno razgovaraju u vrlo dobrom raspoloženju.

HRVOJE:
Jebote, igramo već deset sati. Ovako dugo nismo nikad igrali.

IRENA:
Mislilm da nismo. I mislim da više ne mogu, jer ću poluditi od ove glupe karte svijeta.

Irena uzme vino I trgne zavidan gutljaj.

MARKO:
Je, pa šta ćemo sad?

IRENA:
Nemam pojma…

HRVOJE:
Nema još pobjednika… Ti nećeš grupnjak… Stvarno ne znam.

IRENA [popije još jedan gutljaj vina]:
Tko kaže da neću?

Hrvoje je oduševljen. Marko je zbunjen. Šutnja traje neko vrijeme.

HRVOJE [pogleda na sat]:
Konačno! Ovaj datum ću zapamtiti! 28.5. 2007! Deset sati I četiri minute!

Trojka uskoro napušta park. Zagrljeni odlaze Iz vidokruga.
Naposlijetku vidimo total parka s gomilom dobro raspoloženih ljudi.

ZATAMNJENJE.

8. EXT. PARK. NOĆ.

Isti park nekoliko godina kasnije. Nasred parka stoji izgoreni automobil, a svuda uokolo je gomila smeća. Tlo u parku je razrovano, uništeno I izgaženo, a nigdje uokolo nema živih bića.

Uskoro, u kadru se pojavi živo biće. Radi se o malom psu lutalici koji se došeće do spaljenog automobila. Začuje se glas iza automobila.

OFF [vikanje šapatom]:
Marš! Pas, jebote pas te jebo, makni se!

Iza spaljenog automobila vidimo Hrvoja I Marka, kako sjede naslonjeni na njega. Nekoliko godina su stariji, nekoliko godina su ružniji. Odjeveni su identično kao i nekoliko godina ranije, tako da sada izgledaju kao totalni klošari. Jadno I bijedno. Marko u ruci drži pušku M-48. Hrvoje pokušava otjerati psa koji ih je nanjušio. Hrvoje u ruci ima prastaru bombu.

MARKO:
Pozovi ga ovamo.

Hrvoje mahne psu I ovaj odmah dođe do njih. Stane I glasno diše, gledajući u njih dvojicu.

MARKO:
Jesam ti rekao? Daj mu malo onog kruha. Vidiš da umire od gladi.

Hrvoje izvadi kruh iz džepa I daje ga psu koji ga odmah zagrize. U zadnji trenutak Hrvoje mu istrgne polovicu iz usta I on je halapljivo pojede. Potom pogleda u psa I počne ga maziti po glavi.

HRVOJE:
Kak znaš da će baš biti tu?

MARKO:
Rekao mi Žac, vozač - naš čovjek. On fura kombi za imperijaliste. Pradeda mu je bio narodni heroj u drugom svjetskom.

HRVOJE:
Partizan?

MARKO [cinično]:
Ne. Nijemac…

HRVOJE:
Stvarno ćemo je koknut?

MARKO:
Da! I to baš ovdje! U ovom parku! Ne jebem živu silu.

HRVOJE:
A da razmislimo još malo? Mislim ovaj park nam znači neki kurac. Tu smo igrali Risiko više od dve godine. Tužno je to, jebiga…

MARKO:
Ne. Nema šanse! Ubio bih I tebe i sebe da puknemo kao ona. Ubit ćemo svakog izdajnika! Makar voljeli Irenu najviše na svijetu – ona je izdajnik!

HRVOJE:
Pa mora tako raditi! Tako su joj rekli Ameri!

MARKO:
Ništa se ne mora. Ako joj je glupa karijera važnija od ovog jadnog naroda, onda zaslužuje smrt!

HRVOJE [gleda na sat]:
Pazi… Nevjerojatno… Danas je dan našeg prvog swinga s njom. 28.5! Koliko je prošlo? I kad smo je uopće zadnji put vidjeli uživo?

MARKO [uperi pušku prema Hrvoju]:
Prestani! Nećeš me nagovoriti da je poštedimo!

HRVOJE:
Jebiga, emotivan sam. Rak-riba…

MARKO:
Budi razuman…  [zamisli se] Stvarno, kad smo je zadnji put vidjeli, a da nije bila na ovom sranju od televizije?

HRVOJE:
Ma prije pun kurac. Tiho… Evo ih…

Preko puta parka, ispred prodavaonice s televizorima dolazi ekipa Fox Newsa, s kombijem. Irena, kamerman I tonac izlaze van, dok vozač ostaje u kombiju. Vozač pogleda prema parku, kimne glavom, a onda uzme novine I počne ih listati. Vani se postavljaja kamera i mikrofon. Pas počne lajati. Hrvoje I Marko gledaju u psa. Ne znaju što učiniti. Zbunjeni su.

9. EXT. ISPRED PRODAVAONICE S TELEVIZORIMA. NOĆ.

Slušamo razgovor kamermana I tonca s Fox Newsa, u off-u. Tijekom cijelog razgovora mi gledamo Irenu kako zamišljeno gleda prema parku.

KAMERMAN [off]:
Šta ćemo s tim psom? Ameri će popizdit. Jebat će nam mater zbog psa.

TONAC [off]:
Šta da radim s psom? Da ga ubijem? Očistiti ću poslije zvuk. Imam sad neki super program. Bratić mi je posalo…

KAMERMAN [off]:
Onaj iz Amerike?

TONAC [off]:
Da.

KAMERMAN [off]:
Šta su ga pustili iz zatvora?

TONAC [off]:
Ma da… Sad su se okomili na američke Srbe. Mislim da će ovih dana napad na Srbiju. I tamo su provalili vodu.

KAMERMAN [off]:
He, he. Srbi… Tako im I treba. Jesmo spremni?

TONAC [off]:
Aha…

KAMERMAN [off]:
Irena, spremni smo.

IRENA:
Krvavi dan u glavnom gradu Hrvatske. Dvadeset osoba je poginulo, a sedamdesetak ih je ranjeno, u napadu poludjelih hrvatskih terorista na šoping centar u samom srcu Zagreba. Poginula su i tri saveznička vojnika. Od večeras ponovo je uveden I policijski sat. Zato I šapćem. Istovremeno, cijena jednog galona pitke vode popela se na vrtoglavih devet dolara I pedeset četiri centa. Čelnici kartela “Nekoliko Sestara”, a osobito predsjednici tvrtki Standard Water I British Water izjavili su kako bi bilo nužno…

OFF [prodoran muški glas]:
Kurvo anglosaksonska!!!

Vidimo Marka u parku. Stoji iza automobila s puškom uperenom prema Ireni. Hrvoje drži bombu u ruci. Istovremeno se otvaraju vozačka vrata Foxovog kombija. Vozač Žac izleti sa zoljom I okine laserski hitac u park. Pogađa točno u spaljeni automobil. Marko I Hrvoje se razlete u dijelove, a okolno dreveće se zapali.

Sve to gledatelji imaju prilike vidjeti u live prijenosu na Foxu. Neko vrijeme još gledamo park u plamenu, kao I različite dijelove Hrvojevog I Markovog tijela razbacanog po tlu, a tu su I ostaci malog psa.

U televizijski kadar uletava Irena, tako da joj je park u pozadini. Začuje se sirena kola hitne pomoći.

IRENA [u vidnom šoku je]:
Kao što vidite, poludjeli teroristi ne štede niti nas, novinare! Sva sreća da smo dobro pripremljeni I za ovakve situacije. Uživo iz Zagreba, za Fox News, Irena Totić.

Kamera se isključuje.

10. EXT. PARK. NOĆ.

Vidimo tri para nosila na podu. Na prvima su Markovi ostaci, na drugim su Hrvojevi, a na trećim ostaci malog psa. Kako su u tijela raskomadana, bolničari su ih složili kako bi inače bila složena, da nisu raskomadana.

Irena suznih očiju gleda u Markovu I Hrvojevu glavu. Uokolo vidimo gomilu savezničkih vojnika, oklopna vozila I bolničare. Tu su I neki tipovi u odjelima.

Žac dolazi do Irene.

ŽAC:
Jebena reportaža. Uspjeli smo, ha?

Irena ne odgovara. Žac se zagleda u nju I shvati da plače.

ŽAC:
Šta ti je?

IRENA:
Znala sam ih. Zašto mi nisi rekao tko su?

ŽAC:
Je, otkud ja znam ih ti znaš?

Žac još neko vrijeme gleda u Irenu, koja plače. Sve je više suza na njezinim obrazima

ŽAC:
Ma boli te kurac, dobit ćeš Pulitzera za ovu reportažu!

U tom trenutku dolaze dva tipa u odjelima do Irene. Ispod njezinih obraza stavljaju čaše u koje se slijevaju suze. Sve je više suznih kapi u čašama.

KRAJ.

slijedeća stranica »

Powered by WordPress

difference between metoprolol succinate and tartrate prograf price in india low white blood cell count imuran tea tree oil and tretinoin buy aspirin and codeine sore breasts on prometrium lamictal very sleepy effects of long term use of diamox topamax taper dose atorvastatin calcium 80mg side effects does prometrium cause discharge does dulcolax give you gas obat anerocid 300 clindamycin side effects of tretinoin on skin solubility of naltrexone hydrochloride aricept 5 mg wikipedia provigil claritin interaction vertigo and meclizine lopressor and aleve trileptal and lithium topamax withdrawal symptoms how long lioresal online how long should someone be on fosamax when is it best to take finasteride asacol thyroid cancer can you take ibuprofen while taking clindamycin olanzapine and extrapyramidal side effects how long does clindamycin take to work on cellulitis clindamycin phosphate lotion for cyst what are symptoms of clindamycin aleve neurontin metoprolol tartrate and shortness of breath use of adapalene and clindamycin does differin gel have retin a in it depo provera side effect treatment xeloda side effects hair loss topamax seizure reviews baclofen reflujo gastroesofagico tizanidine and metoprolol triamcinolone and emollient kit can provigil be used to treat depression what is dilantin hyperplasia can i take aspirin with lamictal tablet xeloda 500mg can timolol cause hair loss klonopin and requip tretinoin cream 05 reviews for acne treating fibromyalgia with neurontin aldara genital warts does work provigil online store clindamycin razor burn viagra aspirin interaction mixing lamictal with alcohol clindamycin treatment for toxoplasmosis aldara cause cancer serophene after miscarriage can tegretol cause stuttering zantac cause irregular heartbeat classification of imitrex will clarinex make you drowsy triamcinolone bee sting does zantac cure asian glow is lamictal used to treat bipolar disorder if i took aspirin can i take ibuprofen when should i take topamax for weight loss meclizine hydrochloride overdose effects clindamycin in malaria oxytrol prescription contraindications of zyloprim zantac effect on pregnancy metoprolol succinate xl recall diamox sr price metoprolol withdrawal side effects trental drug category metoprolol atrial flutter rx pletal stoppen topamax therapeutic dosage of neurontin tegretol initial side effects ingredients of elocon cream how to pronounce lamictal oral prometrium vs suppositories spectrophotometric determination of baclofen dulcolax m balance inhaltsstoffe stomach cramps with dulcolax nortriptyline and topamax interaction differin cream eczema cephalexin and aspirin for dogs xyrem and provigil testosterone propionate finasteride prometrium and sore breasts does medicaid cover tretinoin www.sweepstakes.dulcolax.com dutasteride and giving blood calcium and fosamax high cholesterol and isotretinoin benzac ใช้คู่กับ differin lipitor and calcium channel blockers low dose naltrexone lyme treatment hair loss forum avodart metoprolol causing panic attacks soro atrovent difference between pantoloc and zantac topamax psoriasis differin gel review philippines rocaltrol reviews what does lamictal do benzac ac 2.5 watson triamcinolone acetonide cream safe during breastfeeding relafen nabumetone tablets hydrocodone has aspirin topamax and dizziness nimotop fk clindamycin dose tooth infection tretinoin rx list provigil without food neurontin vicodin withdrawal is topamax a psychotropic drug topamax does for weight loss arcoxia 120 mg leaflet can i use retin a with clindamycin aldara for actinic keratosis finasteride price australia why is asacol off the market naltrexone 4.5mg for ms xanax aspirin interactions paronychia induced by isotretinoin clindamycin and qt prolongation depo provera and dvt topamax and lamictal for seizures tretinoin for wrinkles before after phoslo gelcap calcium acetate does diamox cause hair loss tretinoin 05 under eyes depo provera and condoms provera dysmenorrhea diamox prescription cost diltiazem er 360 mg side effects lamictal comments patients carbamazepine is tegretol tegretol and blood pressure patient reviews for lamictal does metformin help with weight loss eri baclofen pump pain relief not ibuprofen can i take zantac with lithium metoprolol tartrate crushable weight loss dose for topamax alternative medications to asacol aspirin and clopidogrel stemi how soon can you become pregnant after depo provera what kind of acne does clindamycin treat ranexa dilantin interaction tegretol syrup concentration comparison aspirin ibuprofen tretinoin cream and hair growth clindamycin plasmodium provigil and still tired clindamycin for uti dose rogaine and propecia results pictures depo provera causes infertility arava pharmacokinetics trileptal y concerta effects of differin on skin does differin cure scars clindamycin gel generic name clindamycin candidiasis finasteride local injection isotretinoin capsules price in india differin reviews wrinkles topamax and stevens johnson syndrome side effects of dramamine abuse define anacin can i take rolaids with zantac lamictal 25 mg lösliche tabletten bruising plavix aspirin neurontin withdrawal last benzac ac 25 mg depo provera side effects on skin can you buy tretinoin online differin espinillas differin cream used for dramamine line dance how long for tretinoin to start working how long does it take tretinoin to clear acne metformin weight loss time clindamycin phosphate gel buy online tamoxifen und calcium arcoxia scheda provera 10mg bula diltiazem gel formulation elocon vs advantan tegretol 200 simple tretinoin cream skin pigmentation alcohol medication naltrexone clindamycin 25 mg for dogs provigil stock zantac low iron imitrex migraine rebound what is clindamycin solution for acne naltrexone oral dosing isotretinoin oral philippines kegunaan dulcolax suppository average weight loss on phentermine 37.5 how long should i take finasteride 1mg indinavir and nephrolithiasis copegus price artane bluelight depo provera breast growth actonel and root canal olanzapine and lorazepam drug interaction aricept and add aricept violent outbursts aldara cream internal warts starting period after taking provera what is eulexin used for does nizoral shampoo work for hair loss medline india metoprolol dramamine for the flu isotretinoin allergy what pregnancy class is clindamycin has anyone taken topamax baclofen pump package insert can i take fosamax with other medications tretinoin costs singulair and lamictal what is the generic name for uroxatral clindamycin 300 und sport tegretol with lithium avodart 5 alpha reductase inhibitor baclofen paediatric dosage how much weight will i lose taking topamax what is spironolactone for hair loss zantac false positive for thc depo provera and low progesterone how long does it take to get isotretinoin out of your system baclofen and trazodone tretinoin comedones zantac medical ingredients weight loss while on paxil can i take flomax with saw palmetto finasteride 18 months aldara cream skin cancer reviews aygestin reviews level of prograf in blood pharmacodynamics of olanzapine migraine medicine imitrex side effects xeloda covered medicare part b discount coupons for avodart can neurontin cause bedwetting how long do side effects of aldara last metoprolol tartrate confusion dalacin differin lewy body dementia olanzapine isotretinoin third course information on metoprolol medication differin thailand morphine naltrexone extended-release capsules is provera available in dubai finasteride duvet oxytrol $8.00 coupon prometrium and weight gain during pregnancy how long does it take for olanzapine to wear off imitrex tabletas lamictal side effects bipolar disorder overdose of tegretol side effects baclofen for ms hug metoprolol used with lisinopril what to expect when starting sinemet prometrium hungry baclofen pump leakage codeine naltrexone interaction flomax and erectile dysfunction can dilantin cause confusion zantac 150 antacid obagi tretinoin cream 0.05 20g aricept otc is metformin approved for weight loss ponstel during pregnancy give dog aspirin or tylenol atrovent nasal monographie mecanisme action revia clindamycin phosphate acne.org provigil vs adderall 2012 what does dilantin do to your brain diltiazem davis drug guide can you use elocon on eyelids side effects of metoprolol succinate er 50 mg requip medscape lamictal and tooth enamel how long does clindamycin take to work on tooth abscess is lamotrigine as effective as lamictal why did my dentist prescribe clindamycin clindamycin prescribing information atrovent albuterol combination buy provigil bulletproof anxiety medication neurontin hyaluronic acid and tretinoin difference between obagi tretinoin and retin a can diamox cause fatigue will clindamycin clean your system will dulcolax suppository soften stool neurontin dosage for withdrawal benefits of serophene clindamycin pediatric dosing iv toprol xl direct dilantin savings card best time of day to take prometrium sea calm meclizine hcl crescentic glomerulonephritis cytoxan diffuse esophageal spasm diltiazem otc substitute for triamcinolone anticonvulsant lamictal finasteride ruined my life how long do side effects from lamictal last is toprol xl an ace inhibitor can i use tretinoin and benzoyl peroxide together how much is generic imitrex asacol hd dr 800 oxycodone hair loss casodex castration can you take ambien with requip nitroglycerin aspirin heart attack will topamax show up on drug test how long will sinemet work trental hepatic encephalopathy what are neurontin tablets for generic of xeloda arcoxia 120 mg beipackzettel trileptal mhd does depo provera cause tiredness crestor diltiazem interactions differin savings coupon tretinoin products containing topamax generic name metoprolol combined with lisinopril olanzapine nightmares relafen vs mobic is zantac corn free diamox and shortness of breath can celebrex be taken with baby aspirin aricept advanced dementia minocycline induced pigmentation triamcinolone acetonide cream drug interactions what dea schedule is provigil menstrual bleeding while on depo provera sinemet and neuroleptic malignant syndrome lamictal paxil oral clindamycin and alcohol buy lamictal online canada max dose of atrovent withdrawal bleeding after stopping aygestin i took provera and no period differin gel gde kupiti lose weight on dulcolax sandoz-olanzapine odt 5mg sinemet protein parkinson's disease side effects of imdur 60 mg concussion ibuprofen or aspirin provigil and increased heart rate aldara cream cancer tretinoin financial assistance aleve and tylenol sinus maximum daily dose of dilantin alternative medication to metoprolol how often take meclizine provigil without prescriptions uk what is zyloprim 300 mg used for can you take neurontin with robaxin does generic dutasteride work canine dose zantac aspirin after coumadin for dvt zantac tablets dosage indocin weight loss topamax y cocaina requip modutab 2mg can tretinoin get rid of stretch marks low heart rate on metoprolol finasteride half dosage actonel bisphosphonate anacin tablet tin olanzapine dispersible tablets how to use clindamycin topical lotion naltrexone and ed clindamycin 500mg side effects other names for mircette starting dose of diltiazem elocon cream msd provera and dysfunctional uterine bleeding topamax mini stroke can you take toprol on an empty stomach does wellbutrin cause weight loss or gain extended release baclofen what are zantac pills can i take plan b while on depo provera anavar and finasteride atorvastatin metoprolol tretinoin anti aging cream provera mood changes does ramipril contain aspirin side effects coming off baclofen thorazine and hair loss symptoms of overdose of neurontin obagi tretinoin cream strengths can asacol cause pancreatitis coming off aygestin inhouse pharmacy baclofen nizoral and hair loss reviews aldara structure baby zantac vs prevacid apo-clindamycin 150 mg how long does dulcolax 5 mg take to work drinking beer on clindamycin dangers of taking metoprolol diamox urinary incontinence olanzapine injection depot differin cream before after medications like provera provera and kidneys what is the therapeutic dose of lamictal for depression methotrexate and hair loss treatment dramamine lexapro interaction baclofen and lorazepam finasteride not worth it meclizine hydrochloride and pregnancy does ativan cause weight loss weight loss after stopping quetiapine drug interactions for sinemet topamax effect on liver prograf ingredients can you take imitrex and sudafed together long term side effects from imitrex can zantac help heal ulcers why can't i lie down for 10 minutes after taking clindamycin retin a cream 0.05 tretinoin tretinoin cream 0.10 dramamine used for sleeping metoprolol succinate 50 mg tablet is clindamycin used to treat std diltiazem warnings breast enlargement with avodart aspirin and ibuprofen both stimulate the release of oxytocin lamictal rash mayo clinic how dramamine works aturan minum obat isotretinoin triamcinolone acetonide ointment on tattoos is aleve like tylenol can pepcid cause hair loss rosuvastatin calcium mayo clinic drowsy free dramamine levitra aspirin interaction can i take meclizine with zyrtec side effects of taking dutasteride tretinoin and adapalene depo provera negative side effects lidocaine tetracaine peel when does bleeding stop on provera what kind of medication is imitrex renagel hypercalcemia what does finasteride mean provigil 600 mg daily lamictal and benzodiazepine dilantin for icp asacol hd patient savings danazol renal failure prograf and pregnancy can i take zantac and maalox together ingredients of elocon ointment metoprolol tartrate and water retention nausea after provera trileptal b12 topamax and hair loss side effects lamictal paralysis provera mercury drug mucuna with sinemet imitrex memory loss trileptal and sodium deficiency clindamycin treat chlamydia depo provera shot what to expect hair loss from cytoxan naproxen sodium vs ibuprofen vs aspirin how long does it take for meclizine to work for vertigo tretinoin gel shoppers drug mart dulcolax and chest pain tretinoin cream nedir furosemide 20 mg and weight loss can i take ibuprofen and baby aspirin together finasteride killed my libido clindamycin implanon medicine finasteride 5mg does aspirin work as well as plavix can stopping lamictal cause seizures isotretinoin vitamin a derivative wellbutrin 150 weight loss lamictal temoignages relafen over the counter minocycline clindamycin and retin-a micro dutasteride medication plavix hair loss side effect diltiazem erythromycin interaction